Η Nvidia ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε κεφαλαιοποίηση και έγινε η πρώτη κατασκευάστρια chipset που εισήλθε στο συγκεκριμένο «club» εταιρειών, χάρη στην ανάπτυξη που παρουσιάζει ο τομέας της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Nvidia πρόσθεσε στην αξία της κοντά στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία μόνο ημέρα, μετά τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπου ο Jensen Huang, CEO της Nvidia, σημείωσε ότι η εταιρεία αποκομίζει τα οφέλη του να είναι η πρώτη που επενδύει σε τεχνολογίες AI.

Πριν από μερικές ώρες, η τιμή της μετοχής της άνοιξε στα 405 δολάρια και έφτασε στο υψηλό των 419 δολαρίων, καθιστώντας την Nvidia την τέταρτη εταιρεία μετά την Apple, τη Microsoft, την Alphabet και την Amazon που εντάχθηκε στην ελίτ των εταιρειών που έφτασαν το τρισεκατομμύριο, με την κεφαλαιοποίηση της να υπολογίζεται σε 1,01 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και έχει «εκμεταλλευτεί» την ανάπτυξη της AI, υπήρξε σκεπτικισμός γύρω από τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της και το εάν μπορεί να διατηρήσει την τρέχουσα δυναμική. Άλλωστε, είδε παρόμοια άλματα στην τιμή της μετοχής της και κατά τη διάρκεια της «έκρηξης» στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, το 2020, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ελλείψεων στην αγορά των GPU. Ωστόσο, αυτό δεν κράτησε πολύ, καθώς η μετοχή της έπεσε κατά περισσότερο από 40% το 2022.

Τώρα, η εταιρεία αναφέρει ότι ενισχύει την παραγωγή chipset για να καλύψει την «αυξανόμενη ζήτηση». Σημειώνεται πως κατέχει περίπου το 95% της αγοράς GPU που χρησιμοποιούνται στον τομέα της μηχανικής μάθησης, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από την CB Insights. Τα chipset τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει, τα οποία σχεδιάζονται και για χρήση σε κέντρα δεδομένων, κοστίζουν περίπου 10.000 δολάρια το καθένα.

Φωτογραφία από NVIDIA Taiwan υπό Creative Commons


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.