Η Nvidia ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης του Ισραήλ, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα, που βασίζεται στο cloud, θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και θα είναι εν μέρει λειτουργικό μέχρι το τέλος του 2023.

Ο Gilad Shainer, ανώτερος αντιπρόεδρος της Nvidia, δήλωσε ότι η Nvidia συνεργάστηκε με 800 νεοφυείς επιχειρήσεις από το Ισραήλ και δεκάδες χιλιάδες μηχανικούς λογισμικού. Το σύστημα, που φέρει την ονομασία Israel-1, αναμένεται να παρέχει επιδόσεις έως και οκτώ exaflops, ώστε να καταστεί ένας από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. Ένα exaflop έχει τη δυνατότητα να εκτελεί 1 πεντάκις εκατομμύριο -ή 1.000.000.000.000.000.000.000.000- υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

Ο Shainer σημείωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι η «πιο σημαντική τεχνολογία» στη ζωή μας και ότι για την ανάπτυξη AI εφαρμογών και generative AI απαιτούνται ισχυρές GPU. «Η generative AI φτάνει παντού στις μέρες μας. Πρέπει να μπορείς να πραγματοποιήσεις εκπαίδευση σε μεγάλα σύνολα δεδομένων», δήλωσε στο Reuters, τονίζοντας ότι οι εταιρείες του Ισραήλ θα έχουν πρόσβαση σε έναν υπερυπολογιστή που δεν έχουν στη διάθεση τους αυτή τη στιγμή.

Το σύστημα αναπτύχθηκε από την πρώην ομάδα της Mellanox. Η Nvidia εξαγόρασε το 2019 την ισραηλινή σχεδιάστρια chipset για σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Shainer υπογράμμισε ότι η βασική προτεραιότητα της Nvidia για τον υπερυπολογιστή είναι οι ισραηλινοί εταίροι της. «Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε αυτό το σύστημα για να συνεργαστούμε με εταίρους εκτός του Ισραήλ στην πορεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την περασμένη εβδομάδα, η Nvidia δήλωσε ότι συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία για την κατασκευή ενός νέου υπερυπολογιστή που θα χρησιμοποιούσε ένα νέο chipset της Nvidia.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.