Πρόστιμα σε παρόχους 5G για «παραπλανητικές διαφημίσεις»

0

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επέβαλε πρόστιμα στους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας της χώρας, για δημοσίευση «διογκωμένων ισχυρισμών» σε σχέση με τις δυνατότητες των υπηρεσιών 5G που προσφέρουν.

Η Κορεατική Επιτροπή Δίκαιου Εμπορίου ανακοίνωσε ότι, κατά την άποψή της, η SK Telecom, η KT Corp και η LG U+ «υπερέβαλαν ψευδώς ή διαφήμισαν παραπλανητικά» τις ταχύτητες των υπηρεσιών 5G και των σχετικών πακέτων, οπότε, ως εκ τούτου, τους επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα. Το μέγεθος των προστίμων φτάνει, συνολικά, τα 33,6 δισεκατομμύρια γουόν (23,6 εκατομμύρια ευρώ).

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Αρχή, επέβαλε πρόστιμα στις εταιρείες λόγω του ότι διαφήμισαν υπηρεσίες 20 Gbps, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια ταχύτητα δεν μπορούσε να επιτευχθεί σε πραγματικό περιβάλλον. Οι πάροχοι έδωσαν την εντύπωση ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια υπηρεσία 20 Gbps, παρόλο που αυτή αποτελεί μόνο «μια θεωρητική μέγιστη ταχύτητα».

Επιπλέον, πρόσθεσε, ο κάθε πάροχος εμφανίστηκε να υποστηρίζει πως προσφέρει τις πιο γρήγορες ταχύτητες, χωρίς να παρέχει κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς. Μεταξύ άλλων, η ρυθμιστική Αρχή επεσήμανε ότι, κατά τη χρονική στιγμή που προβάλλονταν οι διαφημίσεις, πριν από μερικά χρόνια, η μέση ταχύτητα στα δίκτυα 5G ήταν της τάξης των 656 Mbps έως 801 Mbps, ή 3%-4% των 20 Gbps.

Η Αρχή αναφέρει ότι αυτή είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία οι πάροχοι μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» για τις παραπλανητικές διαφημίσεις. Η ταχύτητα είναι ένας βασικός δείκτης απόδοσης στις τηλεπικοινωνίες, «όπου η ασυμμετρία πληροφοριών μεταξύ των παρόχων και των καταναλωτών είναι υψηλή». Αυτός ο τύπος παραπληροφόρησης εμφανίζεται κάθε φορά που υπάρχει μια αλλαγή στις γενιές των κινητών τηλεπικοινωνιών, τονίζεται.

Άλλωστε, η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί μια μεγάλη αγορά για το 5G. Μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Επιστημών και ΤΠΕ, υπήρχαν 29,6 εκατομμύρια συνδρομητές 5G, σε μια συνολική βάση κινητής που έφτανε τα 78 εκατομμύρια. Η SKT, που φέρεται να αποτελεί τον ηγέτη της αγοράς, αντιπροσωπεύει το 47,8% των συνδρομών 5G, ακολουθούμενη από την KT με 30% και την LG U+ με 21,5%. Οι MVNO εξυπηρετούν λιγότερο από το 1% του συνόλου.

Τα πρόστιμα αντικατοπτρίζουν τη μορφή της αγοράς: η SKT θα πληρώσει 16,83 δισεκατομμύρια γουόν, 13,93 δισεκατομμύρια γουόν η KT και 2,85 δισεκατομμύρια γουόν η LG U+. Ωστόσο, η FTC επισημαίνει ότι τα τελικά ποσά θα μπορούσαν να προσαρμοστούν πριν από τον τελικό απολογισμό, καθώς εξετάζει τα μεγέθη πωλήσεων.

Παρόλο που τα πρόστιμα δεν είναι σημαντικά για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους του μεγέθους των SKT, KT και LG U+, είναι, ωστόσο, τα δεύτερα σημαντικότερα που έχουν επιβληθεί στη Νότια Κορέα για παραπλανητική διαφήμιση.

Share.

Comments are closed.