Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 25 Απριλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
  • MWC 2026
InfoCom
Home»IT

ΕΕ: Πρόστιμο 1,2 δισ. στην Meta – Καλείται να αναστείλει τη ροή δεδομένων

22/05/2023Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς2 Mins Read IT Security

Η Meta (Facebook) δέχθηκε επίσημη εντολή, που της ζητά να σταματήσει να εξάγει δεδομένα χρηστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ, σε μια σημαντική απόφαση κατά της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης για παραβίαση των κανόνων προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) επέβαλε, σήμερα, πρόστιμο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Meta – το οποίο φαίνεται πως αποτελεί ρεκόρ για ποινή που επιβάλλεται σύμφωνα με τον GDPR.

Η κύρωση αφορά σε παραβίαση των προϋποθέσεων που ορίζονται στον πανευρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος διέπει τις διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων στις αποκαλούμενες τρίτες χώρες (στην περίπτωση αυτή, στις ΗΠΑ), χωρίς να διασφαλίζεται επαρκής προστασία για τις πληροφορίες των χρηστών.

Σε δελτίο τύπου μέσω του οποίου ανακοινώνεται η απόφαση, η πρόεδρος του EDPB, Andrea Jelinek, δήλωσε: «Το EDPB διαπίστωσε ότι η παράβαση της Meta είναι πολύ σοβαρή, καθώς αφορά μεταφορές που είναι συστηματικές, επαναλαμβανόμενες και συνεχείς. Το Facebook έχει εκατομμύρια χρήστες στην Ευρώπη, επομένως ο όγκος των προσωπικών δεδομένων που μεταφέρονται είναι τεράστιος. Το άνευ προηγουμένου πρόστιμο είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τους οργανισμούς ότι οι σοβαρές παραβάσεις έχουν εκτεταμένες συνέπειες».

Η Meta είπε ότι στοχοποιείται άδικα για πρακτικές κοινής χρήσης δεδομένων που χρησιμοποιούνται από χιλιάδες εταιρείες. «Χωρίς τη δυνατότητα διασυνοριακής μεταφοράς δεδομένων, το Διαδίκτυο κινδυνεύει να χαραχτεί σε εθνικά και περιφερειακά σιλό, περιορίζοντας την παγκόσμια οικονομία και αφήνοντας τους πολίτες σε διάφορες χώρες ανίκανους να έχουν πρόσβαση σε πολλές από τις κοινές υπηρεσίες στις οποίες βασιστήκαμε», δήλωσε ο Nick Clegg, πρόεδρος των παγκόσμιων υποθέσεων της Meta και η Jennifer Newstead, επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της εταιρείας.

Η απόφαση ισχύει μόνο για το Facebook και όχι για το Instagram και το WhatsApp. Η Meta είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και ότι δεν θα υπάρξει άμεση διακοπή της υπηρεσίας του Facebook στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει να ολοκληρώσει μια συμφωνία μεταφοράς δεδομένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το καλοκαίρι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν τη Δευτέρα. «Αναμένουμε ότι αυτό το πλαίσιο προστασίας δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ θα λειτουργήσει πλήρως από το καλοκαίρι. Αυτό θα εγγυηθεί τη σταθερότητα και τη νομική βεβαιότητα».

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

europe facebook Meta
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΗ: στην αγορά των hyperscalers με μοντέλο υποδομών και στόχο 200 εκατ. EBITDA

ΕΕΤΤ: Νέος πρόεδρος ο Δημήτρης Βαρουτάς αντιπρόεδρος Τηλεπικοινωνιών ο Άκης Μαρκάτος

Παιδιά online αλλά με όρια – το νέο πλαίσιο προστασίας στον ψηφιακό κόσμο

Ρεκόρ δαπανών πληροφορικής ύψους 6,31 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2026

Προειδοποιήσεις Nokia για φυγή επενδύσεων AI από την Ευρώπη

ΔΕΗ: data center 300 MW στην Κοζάνη με έναρξη κατασκευής το 2026

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου: «Οι έξι πυλώνες ανάπτυξης του νέου παραγωγικού μοντέλου»
  • Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει ενσωματώσει το ΑΙ σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του
  • Philosofish: Στρατηγική επένδυση στην ανάπτυξη και δυναμική παρουσία στη Seafood Expo Global 2026
  • The Circle by glο HILO: Ένα premium ταξίδι εμπειριών στην Ελλάδα
  • ΕΒΕΘ: Εκπροσώπηση στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την τροποποίηση του Ν. 4982/2022
  • ΑΑΔΕ: Καθαρό όφελος άνω των 600 χιλ. ευρώ από την αρχή λειτουργίας της ΓΔΕΛΕΠ
  • Groupama Ασφαλιστική: Ανάπτυξη παραγωγής και βελτίωση τεχνικής επίδοσης το 2025
RSS itsecuritypro.gr
  • AI Agents: Θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη κυβερνοεπίθεση;
  • Mindbreeze: AI-driven enterprise intelligence
  • Η Orthology ανακοινώνει στρατηγική συνεργασία με τη Nagomi Security
  • Rittal Greece & Eplan Hellas παρουσιάζουν τα μηνιαία Open Tech Day
  • Η Clico ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Κουσίσης είναι ο νέος Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
  • Νέο Γενικός Διευθυντής της CISCO για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα ο Παναγιώτης Γκολέμης
  • Η Data4 εγκαινίασε δεύτερο data center στο campus της κοντά στη Βαρσοβία. Οι επενδύσεις στην Πολωνία θα φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ έως το 2030.
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.