Ο δημιουργός του ChatGPT καλεί σε ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

0

Ο δημιουργός του ChatGPT κάλεσε τους Αμερικανούς νομοθέτες να προχωρήσουν σε ρύθμιση του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Sam Altman, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, κατέθεσε ενώπιον μιας επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, σε σχέση με τις δυνατότητες -και τις παγίδες- που παρουσιάζει η νέα τεχνολογία.

Ο Altman υποστήριξε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα υπηρεσία για την αδειοδότηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Πρόσθεσε ότι η AI θα μπορούσε να είναι τόσο σημαντική όσο η «τυπογραφία», αλλά αναγνώρισε τους πιθανούς κινδύνους.

Παραδέχτηκε, επίσης, τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ο συγκεκριμένος τομέας στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να αντικατασταθούν ορισμένες θέσεις εργασίας, οδηγώντας σε απολύσεις σε ορισμένους κλάδος.

«Θα υπάρξει αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας. Προσπαθούμε να είμαστε πολύ σαφείς σε σχέση με αυτό», υπογράμμισε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο στη δημοκρατία και για το πώς η AI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή στοχευμένης παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων.

Την ίδια στιγμή, παρείχε πολλές προτάσεις για το πώς μια νέα αμερικανική υπηρεσία θα μπορούσε να ρυθμίσει τον κλάδο – συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης και αφαίρεσης αδειών για εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνοντας ότι εταιρείες όπως η OpenAI θα πρέπει να ελέγχονται ανεξάρτητα.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Josh Hawley, δήλωσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι επαναστατική, αλλά τη συνέκρινε με την εφεύρεση της ατομικής βόμβας. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Richard Blumenthal, παρατήρησε ότι ένα μέλλον που κυριαρχείται από την τεχνητή νοημοσύνη «δεν είναι απαραίτητα το μέλλον που θέλουμε».

«Πρέπει να μεγιστοποιήσουμε το καλό έναντι του κακού. Το Κογκρέσο έχει μια επιλογή τώρα. Είχαμε την ίδια επιλογή όταν αντιμετωπίσαμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν καταφέραμε να αδράξουμε τη στιγμή», προειδοποίησε ο τελευταίος.

Αυτό που έγινε σαφές, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, είναι ότι υπάρχει δικομματική υποστήριξη για ένα νέο όργανο που θα ρυθμίζει τον κλάδο.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Comments are closed.