Ωριμάζουν οι επενδύσεις σε data centers και υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών

0

Την προσδοκία, σε 4 με 5 χρόνια, η χώρα μας να αποτελέσει το νούμερο κόμβο 2, στη Μεσόγειο, μετά τη Μασσαλία (σήμερα το νούμερο 1) με βάση τη διαθέσιμη χωρητικότητα συντηρεί η κινητικότητα στις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων και υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών.

Μεταξύ άλλων, κοντά στην έναρξη της κατασκευής του βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα East to Med data Corridor (EMC) συνολική επένδυση 1 δισ. ευρώ.

Στην κοινοπραξία δημιουργό του EMC το 50,5% έχει η Saudi Telecom (ο σαουδαραβικός φορέας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και μεταξύ των βασικών παρόχων στη Μέση Ανατολή) 25% έχει η ΔΕΗ, 20% η Cyta (ο ΟΤΕ της Κύπρου) και 5% η Telecommunication Telephony Satellite Applications – TTSA (τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και γραφεία στην Κύπρο και την Ελβετία).

Το EMC χωρίζεται σε δύο φάσεις η πρώτη θα ενώσει Ευρώπη – Σαουδική Αραβία και η δεύτερη Σαουδική Αραβία – Ασία. Το κόστος κατασκευής της πρώτης φάσης εκτιμάται σε 380 εκατ. (συνολική επένδυση 0,5 δισ. αν περιληφθεί το χρηματοοικονομικό κόστος). Θα προσαιγιαλωθεί σε Κρήτη Χανιά και χρειάζεται 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί

Στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί σταθμός θεωρείται η εξαγορά της Lamda Hellix από την Digital Realty – από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο των data centers, με περισσότερες από 310 εγκαταστάσεις σε 45 χώρες – και οι επενδύσεις που έκτοτε πραγματοποιεί στη χώρα.

Με αφετηρία τα δύο πρώτα data center, τα Athens 1 και Athens 2 (δημιουργήματα της Lamda Hellix, ελληνική εταιρεία μέχρι την εξαγορά της) η Digital Realty σύντομα θα θέσει σε λειτουργία το Athens 3, έχει ξεκινήσει την κατασκευή του Athens 4 (εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2024) ενώ έχει αγοράσει τη γη (απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων) στο Κορωπί (εκεί δηλαδή που είναι οι εγκαταστάσεις της) προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες για το 5.

Παράλληλα γίνεται η προεργασία για την έναρξη της κατασκευής του data center της Digital Realty στην Κρήτη. Η πρώτη φάση του θα ολοκληρωθεί εντός του 2025.

Σύμφωνα με την Digital Realty οι επενδύσεις της στην Ελλάδα θα έχουν συνολικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Για τα υπό κατασκευή τρία νέα data center (δύο στην Αθήνα και ένα στην Κρήτη) εκτιμάται ότι θα διαθέσει περί τα 300 εκατ. ως μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού της στην περιοχή καθώς ταυτόχρονα επενδύει σε Ισραήλ, Ρώμη και Βαρκελώνη.

Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς αναφέρουν ότι ολοένα και περισσότερα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα (γίνεται λόγος για τουλάχιστον 15) που υλοποιούνται από κολοσσούς της τεχνολογίας όπως η Facebook ή από διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, τοποθετούν την Ελλάδα στο χάρτη των επενδύσεων τους.

Ο ΑΔΜΗΕ μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Grid Telecom και σε συνεργασία με την Telecom Egypt έχουν ανακοινώσει (Δεκέμβριος 2022) τη συμμετοχή τους στη διακλάδωση προς την Κρήτη, του μεγάλου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου υπό την ονομασία 2 Africa.

Το 2 Africa αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 και θα έχει συνολικό μήκος άνω των 45.000 χλμ. Θα κάνει το γύρο ολόκληρης της Αφρικής περνά από χώρες της Ασίας όπως το Ιράν και η Ινδία και τις ενώνει με Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Ιδιοκτήτες του είναι οι China Mobile, MTN, Meta (Facebook) Orange, Saudi Telecom, Telecom Egypt, Vodafone και WIOCC.

Η ελληνικού ενδιαφέροντος προβλεπόμενη διακλάδωση του καλωδίου θα προσαιγιαλωθεί στο Τυμπάκι, στη νότια πλευρά της Κρήτης, διασυνδέοντας το νησί ανατολικά με το Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο και δυτικά με τη Γένοβα στην Ιταλία και τη Μασσαλία στη Γαλλία.

Στο μεταξύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε το νέο δίκτυο οπτικών ινών IONIAN που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία. Κατασκευάστηκε από την Islalink (εταιρεία του καναδικού επενδυτικού κεφαλαίου, Fiera Infrastructure παγκόσμιο επενδυτή σε υποδομές μεσαίας αγοράς με παρουσία στο Τορόντο, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη) για την παροχή υπηρεσιών συνδεσιμότητας στη χονδρική και εξυπηρετεί ήδη τους πρώτους πελάτες του.

Το IONIAN αποτελείται από ένα υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει την ιταλική πόλη του Κρότωνα με την Πρέβεζα στην Ελλάδα, μήκους 330 χλμ. και επεκτείνεται με δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που συνδέουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με το Μιλάνο και τη Ρώμη σε συνεργασία με την Grid.

Η Lancom στο Ηράκλειο της Κρήτης κατασκευάζει το Balkan Gate Crete το οποίο θα ολοκληρωθεί τέλος 2024. Το Balkan Gate 1 στη Θεσσαλονίκη το τρίτο κέντρο δεδομένων της Lancom, το μεγαλύτερο ουδέτερο κέντρο δεδομένων της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα, πιο προηγμένα και ενεργειακά αποδοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ξεκίνησε τη λειτουργία του αρχές του 2022 και η προοπτική είναι να επεκταθεί περαιτέρω.

Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται η επένδυση της Microsoft για τη δημιουργία τριών data center στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ενώ η Sparkle (Telecom Italia) η οποία διατηρεί στην Ελλάδα 4 κέντρα δεδομένων (τρία στην Αθήνα και ένα στα Χανιά) ανακαινίζει και αναβαθμίζει το κέντρο δεδομένων της στην Κρήτη για να αποτελέσει μεταξύ άλλων έναν από τους κόμβους του νέου υποθαλάσσιου καλωδίου Blue.

Share.

Comments are closed.