Στα 640 εκατ. οι επενδύσεις του ΟΤΕ φέτος με έμφαση στα δίκτυα FTTH και 5G

0

Εστιάζοντας στις υποδομές FTTH και 5G καθώς και στην ψηφιακοποίηση των σημείων επαφής με τον πελάτη θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική ο ΟΤΕ, σύμφωνα με όσα είπε χθες στους αναλυτές η διοίκηση του Ομίλου με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Οι επενδύσεις του ΟΤΕ για το 2023 αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, περίπου στα 640 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας επίσης σε σχετικό ερώτημα η διοίκηση του ΟΤΕ είπε ότι η δυναμική της αγοράς και ο ανταγωνισμός δεν επιτρέπουν αύξηση των τιμολογίων.

Επιπλέον, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις νέες υπηρεσίες που σχετίζονται με την τεχνολογία (payzy, BOX, Cosmote Insurance) και ως κύριος Systems Integrator για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη, αναμένει συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στον τομέα του ICT τα επόμενα τρίμηνα, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ ρωτήθηκε χθες και για την προοπτική της θυγατρικής στη Ρουμανία Telekom Romania Mobile Communications (TKRM) στην οποία πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ο Μπάμπης Μαζαράκης ο οποίος παραμένει και στη θέση του γενικού διευθυντή επί των χρηματοοικονομικών του Ομίλου.

Όπως είπε στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η TKRM καθώς η ρουμανική αγορά είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησής της, αναφέροντας ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Για την αξιοποίηση των πύργων κινητής τηλεφωνίας στη λογική που έχουν κινηθεί το Vodafone Group και πρόσφατα η United Group η διοίκηση του ΟΤΕ τόνισε πως δεν υπάρχει σήμερα καμία σκέψη για πώληση το συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου.

Για το ενεργειακό κόστος σημειώθηκε πως φέτος θα παραμείνει χαμηλό και υπό έλεγχο λόγω των τιμών που είχε «κλειδώσει» ο ΟΤΕ, ωστόσο, για το 2024 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί (μικρή αύξηση).

Το Α’ τρίμηνο του 2023, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE μειώθηκαν 2% και διαμορφώθηκαν σε 803,6 εκατ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα μειώθηκαν 0,9% στα 736,2 εκατ., καθώς οι ισχυρές επιδόσεις στην κινητή και στις υπηρεσίες ICT αντισταθμίστηκαν από την πτώση των εσόδων από υπηρεσίες χονδρικής διεθνούς κίνησης. Στην Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν 12% στα 69 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου αυξήθηκαν 2,3% στα 175,7 εκατ. και τα μετά φόρων 4,5% στα 135,3 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός στις 31 Μαρτίου 2023 ήταν 506,2 εκατ., μειωμένος 18,4% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο 2022.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία διαμορφώθηκαν σε 79,9 εκατ., μειωμένες 14,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Η συνολική αμοιβή των μετόχων για το 2023 θα ανέλθει σε περίπου 425 εκατ. και θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα αξίας 250 εκατ. (0,5765 ευρώ ανά μετοχή), και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 175 εκατ. περίπου.

Share.

Comments are closed.