ΗΠΑ: 5G και αλτίμετρα φέρνουν ανησυχίες για αναταραχή στα αεροπορικά ταξίδια

0

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα αναβάλει μια προθεσμία που έχει τεθεί στις αεροπορικές, ώστε να αναβαθμίσουν τα αλτίμετρα που χρησιμοποιούν στα αεροπλάνα για την αντιμετώπιση πιθανών παρεμβολών από τα δίκτυα 5G. Το αλτίμετρο αποτελεί όργανο μέτρησης το οποίο χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του υψομέτρου.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Pete Buttigieg, προς τις αεροπορικές, τονίζοντας ότι αυτές έχουν σημειώσει πρόοδο και προτρέποντας τις να εντείνουν τις εργασίες, ώστε να συνεχίσουν τις σχετικές διαδικασίες.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σχεδιάζει να παρατείνει την προθεσμία της 1ης Ιουλίου πριν τεθούν σε ισχύ νέοι κανόνες, μέσω των οποίων θα απαγορεύονται ορισμένες προσγειώσεις σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας χωρίς αναβαθμισμένα αλτίμετρα.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 100 αερομεταφορείς που πετούν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε πως «τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας καθιστούν απίθανο να αναβαθμιστούν όλα τα αεροσκάφη μέχρι την προθεσμία της 1ης Ιουλίου, απειλώντας με διακοπές κατά την αιχμή της σεζόν».

Οι ανησυχίες ότι το 5G θα μπορούσε να επηρεάσει τα αλτίμετρα των αεροπλάνων -τα οποία μετρούν το ύψος στο οποίο βρίσκεται ένα αεροπλάνο πάνω από το έδαφος- οδήγησαν σε σύντομες διακοπές σε ορισμένα αεροδρόμια των ΗΠΑ την περασμένη χρονιά, καθώς εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο ακύρωσαν ορισμένες πτήσεις.

Πέρυσι, η Verizon και η AT&T συμφώνησαν οικειοθελώς να καθυστερήσουν τη χρήση του C-Band 5G έως την 1η Ιουλίου, καθώς οι αερομεταφορείς εργάζονταν για την εκ των υστέρων αναβάθμιση των αλτίμετρων. Η IATA δήλωσε την Τρίτη ότι «χρειάζονται περισσότερα» και ότι πολλές αεροπορικές θα πρέπει να μετασκευάσουν τα περισσότερα αεροσκάφη τους δύο φορές μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.

Στις 31 Μαρτίου, τέσσερις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι συμφώνησαν για την πραγματοποίηση ορισμένων εθελοντικών ενεργειών για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σε σχέση με την ασφάλεια των αεροπορικών ταξιδιών και την πλήρη χρήση του φάσματος C-Band από το 5G.

Ξεχωριστά, η FAA πρότεινε την Τρίτη επτά οδηγίες αξιοπλοΐας για πολλά αεροσκάφη Boeing, λόγω της πιθανότητας παρεμβολών από τα δίκτυα 5G. Οι προτεινόμενες οδηγίες επηρεάζουν 4.800 αεροπλάνα στις ΗΠΑ και 14.600 παγκοσμίως. Απαιτούν αναθεώρηση των εγχειριδίων πτήσης έως τις 30 Ιουνίου, για την απαγόρευση ορισμένων προσγειώσεων, ενώ περιλαμβάνουν συγκεκριμένες διαδικασίες για τον υπολογισμό των αποστάσεων προσγείωσης και ορισμένων προσεγγίσεων, όταν υπάρχει παρεμβολή.

Η Boeing δήλωσε την Τρίτη ότι «συνεχίζει να συνεργάζεται με προμηθευτές, ρυθμιστικές αρχές, αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών, για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και να βοηθήσει στον μετριασμό των επιχειρησιακών περιορισμών, όπου αυτό είναι δυνατόν».

Share.

Comments are closed.