Εγκαινιάστηκε το νέο σύστημα οπτικών ινών IONIAN που συνδέει Ελλάδα με Ιταλία

0

Το νέο δίκτυο οπτικών ινών IONIAN που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία εξυπηρετεί ήδη τους πρώτους πελάτες του. Κατασκευάστηκε σε περίπου 2 χρόνια από την Islalink (εταιρεία του καναδικού επενδυτικού κεφαλαίου, Fiera Infrastructure) για την παροχή υπηρεσιών συνδεσιμότητας στη χονδρική.

Σύμφωνα με όσα είπαν χθες τα στελέχη της Fiera σε εκδήλωση για τα εγκαίνια του η προοπτική είναι να επεκταθεί, αρχικά πιθανότατα στη Βουλγαρία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fiera, Jason Gogley, στο περιθώριο της εκδήλωσης σημείωσε ότι το καναδικό επενδυτικό κεφάλαιο είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής στην Ελλάδα, έχοντας πλάνο για επενδύσεις συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται αυτές που έχουν γίνει και οι μελλοντικές).

Εκτός από την επένδυση στο προαναφερόμενο καλωδιακό σύστημα η Fiera έχει αγοράσει την εταιρεία πάροχο υπηρεσιών οπτικής ίνας μέχρι τα σπίτια (FTTH), Inalan, η οποία σχεδιάζει να επεκταθεί σε 1,6 εκατ. νοικοκυριά τα επόμενα 5 με 7 χρόνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (σήμερα έχει περίπου 10 χιλ. συνδρομητές).

Το IONIAN αποτελείται από ένα υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει την ιταλική πόλη του Κρότωνα με την Πρέβεζα στην Ελλάδα, μήκους 330 χλμ. το οποίο περιλαμβάνει 24 ζεύγη οπτικών ινών, καθένα από τα οποία μπορεί να μεταδώσει έως και 15 Tbps, με τη συνολική δυνητική χωρητικότητα να ανέρχεται σε 360 Tbps. Το υποβρύχιο καλώδιο επεκτείνεται με δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που συνδέουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με το Μιλάνο και τη Ρώμη.

Η συνδεσιμότητα που προσφέρει το IONIAN απαντά στην αυξημένη ζήτηση για περισσότερο εύρος ζώνης και εναλλακτικές διαδρομές, υποστηρίζει την ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών καθώς και την εξέλιξη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε περιφερειακούς κόμβους για υπηρεσίες cloud, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών.

Η Islalink συνεργάζεται με τη Nova και έχει υπογράψει συμφωνία 25ετούς διάρκειας με την Grid Telecom (θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΑΔΜΗΕ) με αντικείμενο την επέκταση του επίγειου οπτικού δικτύου κορμού του υποβρυχίου καλωδίου IONIAN.

Με έδρα την Ισπανία, η Islalink έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή και λειτουργία υποβρυχίων καλωδίων και ανήκει στο καναδικό επενδυτικό κεφάλαιο Fiera Infrastructure, παγκόσμιο επενδυτή σε υποδομές μεσαίας αγοράς με παρουσία στο Τορόντο, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Η Fiera Infrastructure έχει περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και δεσμεύσεις ύψους 3,9 δις. δολαρίων Καναδά και έχει επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία υποδομής σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ΣΔΙΤ.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων του IONIAN χθες το απόγευμα παραβρέθηκαν ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, Carles Maria Casajuana Palet και οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς δεδομένων.

Ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως «η επένδυση αυτή είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός στην προσπάθεια μας να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα ευρωπαϊκό hub δεδομένων. Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να φέρουμε στην Ελλάδα πολύ σημαντικές επενδύσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς, ενώ στα επόμενα τρία χρόνια η χώρα μας θα διαθέτει 14 νέα data centers. Επομένως, η ανάγκη για συνδεσιμότητα αυξάνεται κατακόρυφα και η υποδομή της Islalink είναι υψίστης σημασίας για να επιτύχουμε τον στόχο μας».

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως «οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του διεθνούς τηλεπικοινωνιακού δικτύου απαιτούν επενδύσεις όπως η συγκεκριμένη και η Ελλάδα ενισχύεται διαρκώς για την κάλυψη της ζήτησης σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου. Ένα σταθερό πολιτικό και επενδυτικό περιβάλλον συνεπάγεται ασφάλεια, αναβάθμιση της θέσης της χώρας στο ανταγωνιστικό διεθνές στερέωμα και φέρνει υψηλότερο επίπεδο ζωής και νέες δυνατότητες για τους πολίτες».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Islalink, Esther Garcés, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το υπερσύγχρονο υποβρύχιο καλώδιο μας προσφέρει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, καθώς υπερβαίνει κατά 70 φορές την υπάρχουσα χωρητικότητα. Εξίσου σημαντικό είναι όμως το γεγονός ότι το IONIAN προσφέρει μια εντελώς εναλλακτική οδό από τα υφιστάμενα καλώδια και παρέχει την πιο ασφαλή διαδρομή, με αποτέλεσμα να προσφέρει επιπρόσθετη ασφάλεια στο διεθνές δίκτυο της Ελλάδας».

Share.

Comments are closed.