Παρασκευή, 31 Μαρτίου

Satellite internet: Το 2024 η εκτόξευση των πρώτων δορυφόρων της Amazon

0

Η Amazon σχεδιάζει να εκτοξεύσει τους πρώτους δορυφόρους παροχής internet μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και να προσφέρει τις πρώτες εμπορικά διαθέσιμες δοκιμαστικές υπηρεσίες αμέσως μετά, καθώς ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί με την SpaceX του Elon Musk και άλλους στην παροχή δορυφορικών ευρυζωνικών συνδέσεων σε παγκόσμια κλίμακα.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το Project Kuiper θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των δορυφόρων μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι από τους πάνω από 3.000 δορυφόρους που ο τεχνολογικός κολοσσός σχεδιάζει να εκτοξεύσει και να τοποθετήσει σε χαμηλή τροχιά μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Σίγουρα θα κάνουμε beta test με εμπορικούς πελάτες το 2024», δήλωσε ο Dave Limp, ανώτερος αντιπρόεδρος του τομέα των συσκευών, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Ουάσιγκτον. Ο στόχος για το 2024 θέτει την Amazon σε καλή πορεία για να εκπληρώσει μια κανονιστική εντολή εκτόξευσης του ήμισυ του δικτύου Kuiper, το οποίο θα διαθέτει 3.236 δορυφόρους, μέχρι το 2026. Ο Limp πρόσθεσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να εκτοξεύει «τρεις έως πέντε» δορυφόρους την ημέρα για να φτάσει σε αυτόν τον στόχο.

Με επενδύσεις στο δίκτυο Kuiper που αναμένεται πως θα φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, η εταιρεία βλέπει την εμπειρία που διαθέτει στην παραγωγή εκατομμυρίων συσκευών ως πλεονέκτημα έναντι της ανταγωνίστριας SpaceX, της εταιρείας που ανήκει στον Musk και της οποίας το δίκτυο Starlink διαθέτει ήδη περίπου 4.000 δορυφόρους στο διάστημα.

Η Amazon σχεδιάζει να εκτοξεύσει ένα ζευγάρι πρωτότυπων δορυφόρων στις αρχές του τρέχοντος έτους, μέσω ενός νέου πυραύλου από την κοινοπραξία United Launch Alliance των Boeing και Lockheed. Η εκτόξευση του 2024, που θα μεταφέρει τους αρχικούς δορυφόρους, αναμένεται πως θα είναι η πρώτη από πολλές, σε μια εκστρατεία ταχείας ανάπτυξης με χρήση πυραύλων που αγόρασε το 2021 και το 2022

Η εταιρεία αποκάλυψε, επίσης, τρία διαφορετικά τερματικά, τα οποία θα συνδέουν τους πελάτες της με τους δορυφόρους που θα βρίσκονται σε τροχιά. Το «τυπικό τερματικό πελάτη» θα φτάσει σε κόστος παραγωγής τα 400 δολάρια και θα παρέχει ταχύτητες 400 megabit ανά δευτερόλεπτο. Μια μικρότερη, τετράγωνου σχήματος κεραία, με πλάτος 7 ιντσών, θα αποτελέσει το «πιο προσιτό» τερματικό, αν και δεν αποκάλυψε την τιμή του.

Το μεγαλύτερο, «πιο ικανό» μοντέλο, «σχεδιασμένο για επιχειρήσεις, κυβερνητικές και τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές», θα έχει μέγεθος 19 επί 30 ίντσες και θα παρέχει ταχύτητες έως και 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο – αρκετά γρήγορο για λήψη μιας υψηλής ανάλυσης ταινίας μεγάλου μήκους σε περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Share.

Comments are closed.