Καταρρέουν τράπεζες, «σεισμός» στα crypto – «Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν» λέει ο Biden

0

Δύο από τις τράπεζες που ήταν φιλικές προς τον τομέα των κρυπτονομισμάτων αλλά και η μεγαλύτερη τράπεζα για tech startups κατέρρευσαν μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Η Silvergate Capital, ένας βασικός δανειστής της αγοράς του crypto, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα τερματίσει τις εργασίες της. Η Silicon Valley Bank, που αποτελούσε έναν σημαντικό δανειστή προς startups, κατέρρευσε την Παρασκευή, αφού οι καταθέτες απέσυραν περισσότερα από 42 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά από δήλωση της τράπεζας ότι έπρεπε να συγκεντρώσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τον ισολογισμό της. Η Signature, που είχε επίσης ισχυρή εστίαση στην αγορά του crypto αλλά ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη Silvergate, έκλεισε το βράδυ της Κυριακής από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, δεσμεύτηκε πως θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την αποτυχία της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους Αμερικανούς ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς. Άλλωστε, στις 12 Μαρτίου, οι οικονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας της Νέας Υόρκης πήραν τον έλεγχο την Signature Bank. Η Federal Reserve δήλωσε ότι η τράπεζα, η οποία δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, τερμάτισε τη λειτουργία της για να προστατεύσει την αμερικανική οικονομία και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο τραπεζικό σύστημα.

Η Fed ανακοίνωσε, επίσης, πως προχωρά στη δημιουργία ενός ταμείου 25 εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την υποστήριξη ορισμένων τραπεζών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας στο μέλλον. Ο Biden έγραψε στο Twitter στις 13 Μαρτίου ότι είναι ικανοποιημένος που οι υπηρεσίες «έφτασαν σε μια λύση που προστατεύει τους εργαζόμενους, τις μικρές επιχειρήσεις, τους φορολογούμενους και το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα». Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεσμεύεται πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για το χάος.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Gary Gensler, τόνισε ότι η υπηρεσία θα είναι σε επιφυλακή για παραβάτες της νομοθεσίας περί κινητών αξιών: «Σε περιόδους αυξημένης αστάθειας και αβεβαιότητας, εμείς στην SEC επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα στην παρακολούθηση της σταθερότητας της αγοράς και στον εντοπισμό και τη δίωξη κάθε μορφής ανάρμοστης συμπεριφοράς που μπορεί να απειλήσει τους επενδυτές, τον σχηματισμό κεφαλαίων ή τις αγορές ευρύτερα». «Χωρίς να αναφερόμαστε σε μεμονωμένη οντότητα ή πρόσωπο, θα διερευνήσουμε και θα προβούμε σε ενέργειες εάν διαπιστώσουμε παραβιάσεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί κινητών αξιών», πρόσθεσε.

Μια άλλη τράπεζα που δραστηριοποιείται γύρω από το crypto, η Silvergate Bank, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τερματίσει τη λειτουργία της και θα προχωρήσει σε οικειοθελή εκκαθάριση, «υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων του κλάδου και των κανονιστικών ρυθμίσεων». Λίγο αργότερα, ο Gensler έγραψε ένα άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα The Hill, βάζοντας στο στόχαστρο τις αμερικανικές εταιρείες crypto, ζητώντας τους να «κάνουν τη δουλειά τους εντός των ορίων του νόμου» ή να βρεθούν αντιμέτωπες με σειρά μέτρων.

Share.

Comments are closed.