Παρασκευή, 31 Μαρτίου

Παγκόσμια έρευνα: Το 21% των δημοσίων υπαλλήλων δεν νοιάζεται για τις κυβερνοαπειλές

0

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε μια σειρά χωρών παγκοσμίως, το 70% των υπαλλήλων του δημοσίου αναφέρει πως δουλεύει εξ αποστάσεως τουλάχιστον για κάποιες ημέρες της εβδομάδας. Εντούτοις, το 5% έχει πέσει θύμα απόπειρας phishing, ενώ το 34 τοις εκατό δεν πιστεύει ότι οι ενέργειές του επηρεάζουν τη δυνατότητα του οργανισμού τους να παραμένει ασφαλής.

Επιπλέον, το 17 τοις εκατό δεν αισθάνεται ασφάλεια με την αναφορά λαθών τα οποία έχει κάνει γύρω από το θέμα του security στον κυβερνοχώρο και το 36 τοις εκατό δεν ανέφερε σε κάποιον αρμόδιο μήνυμα phishing που έλαβε κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 21 τοις εκατό των υπαλλήλων υποστηρίζει ότι δεν τους ενδιαφέρει εάν ο οργανισμός για τον οποίο εργάζονται υποστεί κάποια παραβίαση.

«Είμαστε σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης όσον αφορά στην ασφάλεια των υποδομών ζωτικής σημασίας, μαζί με τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και τα εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα στα οποία έχουν πρόσβαση», λέει ο Srinivas Mukkamala, Chief Product Officer της Ivanti. «Οι ηγέτες των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει αυτήν την επείγουσα ανάγκη και λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση του ransomware, της παραπληροφόρησης, αλλά και για την προστασία των κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων της υποδομής τους. Η εμπειρία των εργαζομένων, οι ομάδες ασφαλείας και οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη».

Οι νεότερες γενιές, οι οποίες υποτίθεται πως έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη τριβή με την τεχνολογία, δεν είναι καλύτερες από τους μεγαλύτερους σε ηλικία στο να παραμένουν ασφαλείς. Οι δημόσιοι υπάλληλοι της Gen Z και οι Millennials έχουν τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης μεταξύ σπιτιού και εργασίας, αλλά και το ίδιο password σε πολλαπλές συσκευές και συνδέσεις. Οι εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους και γενιές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν post-it σημειώσεις και κωδικούς πρόσβασης που θα μπορούσε κάποιος να μαντέψει με ευκολία, όπως ονόματα κατοικίδιων ζώων και ημερομηνίες γενεθλίων.

Τέλος, φαίνεται πως υπάρχει και έλλειψη εκπαίδευσης, με μόλις το 27 τοις εκατό των υπαλλήλων του δημοσίου να δηλώνουν ότι αισθάνονται «πολύ έτοιμοι» να αναγνωρίσουν και να αναφέρουν απειλές, όπως το κακόβουλο λογισμικό.

Share.

Comments are closed.