Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Δευτέρα, 27 Απριλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Εumeplat: Πόσο έτοιμη είναι η Ευρώπη για την εποχή της «πλατφορμοποίησης»;

04/03/2023infocomBy infocom3 Mins Read IT

Διανύοντας ήδη τον 3ο χρόνο της πορείας του, το πρόγραμμα «EUMEPLAT: European Media Platforms, Assessing positive and negative externalities for European Culture» εφαρμόζει μια διεπιστημονική προσέγγιση με στόχο να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο οι νέες πλατφόρμες (YouTube, Netflix και NewsFeed) επηρεάζουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Tο έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος Horizon 2020 και υλοποιείται με τη συμμετοχή 12 πανεπιστημίων από 10 κράτη μελετά δείκτες που σχετίζονται με την παραγωγή, την κατανάλωση και τις αναπαραστάσεις των μέσων επικοινωνίας, ανιχνεύοντας την ύπαρξη κοινών μοτίβων σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Στέλιο Παπαθανασόπουλο συμμετέχει στο πρόγραμμα ως εταίρος, έχοντας αναλάβει τον ερευνητικό σχεδιασμό και την επίβλεψη του πρώτου πακέτου εργασίας, το οποίο μελέτησε την εξέλιξη των μέσων επικοινωνίας στην ΕΕ και την Τουρκία κατά την περίοδο των τελευταίων 30 ετών.

Πόσο έτοιμη είναι η Ευρώπη για την εποχή της «πλατφορμοποίησης»;

Τα τελευταία 30 χρόνια, η Ευρώπη έγινε κοινωνός μιας σειράς εξελίξεων στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης του περιεχομένου των ΜΜΕ, οι οποίες αλλάζουν ριζικά το τοπίο των ΜΜΕ, όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Το μιντιακό τοπίο στην Ευρώπη έχει γίνει πολύ πιο ανταγωνιστικό τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με τα στοιχεία της έρευνας που εκτείνεται σε βάθος τριαντακονταετίας να επιβεβαιώνουν το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στον ανεπτυγμένο Βορρά και τις μικρότερες αγορές των χωρών του Νότου, οι οποίες «χτυπήθηκαν» δυσανάλογα από την οικονομική κρίση.

Παρά την ύπαρξη διαφορών σε απόλυτα μεγέθη, η πτωτική τάση των πωλήσεων των εφημερίδων και της αναγνωσιμότητας είναι ένα στοιχείο που αποκρυσταλλώνεται ως βασικό γνώρισμα του ευρωπαϊκού κοινού. Στον αντίποδα, η κατανάλωση του οπτικοαουστικού περιεχομένου εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, έχοντας πλέον βρει νέες διεξόδους διάχυσης χάρη στην ανάπτυξη των set-top boxes, των συσκευών ΟΤΤ, του διαδικτύου και των streaming υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη παραμένει κατακερματισμένη ως αγορά, με την ευρωπαϊκή πολιτιστική παραγωγή να απειλείται εκ νέου από την επέλαση των αμερικανικών παραγωγών που τροφοδοτούν τους καταλόγους προγραμμάτων των μεγάλων πλατφορμών.

Η ευρωπαϊκή «απάντηση» στην αμερικανική πρόκληση (défi américain)

  • H EE θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της ως προς την παραγωγή ευρωπαϊκών προγραμμάτων μυθοπλασίας.
  • Οι μεγάλες πλατφόρμες όπως το Netflix, η Amazon, η Disney ή το HBO θα πρέπει να υποχρεωθούν να επενδύσουν σε ευρωπαϊκές παραγωγές και συμπαραγωγές, κατά αντιστοιχία της επιβολής ποσόστωσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων (quotas) που χαρακτήριζε την αναλογική εποχή.
  • Επικαιροποίηση του Οδηγίας της ΕΕ 2018/1808 που προβλέπει ότι ο πάροχος οπτικοακουστικών υπηρεσιών κατά παραγγελία θα πρέπει να τηρεί τουλάχιστον μια ποσόστωση 30 τοις εκατό για ευρωπαϊκά έργα στους διαδικτυακούς καταλόγους τους. Εφόσον οι πλατφόρμες αυτές δεν διανέμουν απλώς, αλλά παράγουν και οπτικοακουστικό περιεχόμενο, η διάταξη αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και στο σκέλος της παραγωγής.
  • Στη νέα εποχή της ψηφιακής σύγκλισης, η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να πείσει τα κράτη-μέλη της να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο ρύθμισης του κλάδου. Η αρχή θα μπορούσε να γίνει με τον σχηματισμό νέων ρυθμιστικών αρχών που θα εποπτεύουν ολόκληρο τον τομέα των επικοινωνιών και όχι μόνο τμήματά του.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πρώτα ευρήματα του προγράμματος μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ekpa internet platforms
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΗ: στην αγορά των hyperscalers με μοντέλο υποδομών και στόχο 200 εκατ. EBITDA

ΕΕΤΤ: Νέος πρόεδρος ο Δημήτρης Βαρουτάς αντιπρόεδρος Τηλεπικοινωνιών ο Άκης Μαρκάτος

Ρεκόρ δαπανών πληροφορικής ύψους 6,31 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2026

Προειδοποιήσεις Nokia για φυγή επενδύσεων AI από την Ευρώπη

ΔΕΗ: data center 300 MW στην Κοζάνη με έναρξη κατασκευής το 2026

Δ. Μηλιόπουλος, Volte-Tel Communications: Η επιτυχία μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιτυχία των συνεργατών μας

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Stig Thorgersen: «Η Ελλάδα πρέπει να μετασχηματιστεί σε εξαγωγέα άμυνας, από απλός αγοραστής»
  • Δ. Παπαστεργίου: Υπέγραψε τη σύμβαση για την ίδρυση του Διακυβερνητικού Οργανισμού Mercator
  • Τ. Θεοδωρικάκος: Τομέας αιχμής της ελληνογαλλικής συνεργασίας η πυρηνική τεχνολογία
  • Σ. Ζαχαράκη: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνής κόμβος Ανώτατης Εκπαίδευσης
  • The Media Business Game: Ραδιόφωνο, πλατφόρμες και AI σε νέα φάση
  • ΑΑΔΕ: Νέα ψηφιακή εφαρμογή για ενημέρωση οφειλετών με αλληλέγγυα ευθύνη
  • Παιδιά online, αλλά με όρια: Το νέο πλαίσιο προστασίας στον ψηφιακό κόσμο
RSS itsecuritypro.gr
  • AI Agents: Θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη κυβερνοεπίθεση;
  • Mindbreeze: AI-driven enterprise intelligence
  • Η Orthology ανακοινώνει στρατηγική συνεργασία με τη Nagomi Security
  • Rittal Greece & Eplan Hellas παρουσιάζουν τα μηνιαία Open Tech Day
  • Η Clico ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Κουσίσης είναι ο νέος Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
  • Νέο Γενικός Διευθυντής της CISCO για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα ο Παναγιώτης Γκολέμης
  • Η Data4 εγκαινίασε δεύτερο data center στο campus της κοντά στη Βαρσοβία. Οι επενδύσεις στην Πολωνία θα φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ έως το 2030.
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.