Στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάνουν οι τηλεπικοινωνίες

0

Η ετήσια έκθεση Mobile Net Zero του GSMA αποκάλυψε ότι οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σημειώνουν απτά κέρδη στην πορεία προς το «καθαρό μηδέν», με σχεδόν το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας του κλάδου παγκοσμίως να αγοράζεται από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση από 14% το 2020 και 18% το 2021.

Η έκθεση, που δημοσιεύεται ετησίως από τον GSMA για την παρακολούθηση της προόδου της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας προς το «καθαρό μηδέν», καταδεικνύει πώς οι πάροχοι εργάζονται για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση σε όλο το αποτύπωμά τους, επενδύοντας στο 5G –το οποίο επιτρέπει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας– αποσύροντας τα ενεργοβόρα δίκτυα παλαιού τύπου και επενδύοντας σε στόλους ηλεκτρικών οχημάτων.

Επιπλέον, η έκθεση περιγράφει την πρόθεση που δείχνουν οι παίκτες σε όλο τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων προμηθευτών συσκευών και εξοπλισμού όπως η Apple και η Samsung, να κάνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους πιο βιώσιμες, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο περιεχόμενο, περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στην κατασκευή, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των συσκευών και υποστηρίζοντας την επισκευή και την ανακύκλωση.

Μέχρι σήμερα, σε μια μοναδική κίνηση σε ολόκληρη τη βιομηχανία, 62 πάροχοι, που αντιπροσωπεύουν το 61% του κλάδου σε έσοδα και το 46% σε συνδέσεις, έχουν δεσμευτεί για στόχους που αποσκοπούν στη γρήγορη μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών άνθρακα έως το 2030, σε μια αύξηση 12 παρόχων από το 2022.

Όπως αναφέρει ο GSMA, τέτοιες δεσμεύσεις είναι σημαντικές, καθώς απαιτούν από τους παρόχους να μεταβούν σε 100% ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, να απομακρυνθούν από τη χρήση γεννητριών ντίζελ, να ηλεκτροδοτήσουν τους στόλους των οχημάτων τους και να δεσμεύσουν τους προμηθευτές τους. Μεγάλο ποσοστό παρόχων έχει επίσης δεσμευτεί για καθαρούς μηδενικούς στόχους έως το 2050 ή νωρίτερα, αντιπροσωπεύοντας το 39% των συνδέσεων κινητής και το 43% των παγκόσμιων εσόδων.

Η έκθεση απεικονίζει σημαντικές περιφερειακές διακυμάνσεις στην υιοθέτηση της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με κενά προς τον νότο και ανατολικά, όπου η πρόσβαση και οι περιορισμοί πολιτικής καθιστούν τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο προκλητική. Οι ευρωπαϊκοί πάροχοι αγοράζουν την περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, σε ποσοστό άνω του 70% κατά μέσο όρο, με τους παρόχους της Βόρειας Αμερικής να επιτυγχάνουν περίπου το ήμισυ αυτού, αν και αναμένεται να καλύψουν το χάσμα.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις τρέχουσες εκπομπές και να αρχίσουμε να τις μειώνουμε, η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας βελτιώνει επίσης τις αναφορές για το κλίμα, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Εξήντα επτά πάροχοι, που αντιπροσωπεύουν το 79% των εσόδων από κινητή και το 66% των συνδέσεων, αποκάλυψαν στοιχεία στο CDP, το παγκόσμιο σύστημα γνωστοποίησης, το 2022, αύξηση κατά 7 φορείς σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Και ένα ρεκόρ 36 παρόχων έλαβε βαθμολογία «Α» για τις αποκαλύψεις τους, από 22 το προηγούμενο έτος.

Share.

Comments are closed.