Παρασκευή, 31 Μαρτίου

ΗΠΑ & Ινδία δίνουν τα χέρια για φιλόδοξες πρωτοβουλίες τεχνολογίας και άμυνας

0

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ινδία σε μια σειρά φιλόδοξων πρωτοβουλιών γύρω από τον τομέα της τεχνολογίας, του διαστήματος και της Άμυνας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την Κίνα στον Ινδο-Ειρηνικό και να αποτρέψουν την εξάρτηση του Νέου Δελχί από τη Ρωσία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, και ο Ινδός ομόλογός του, Ajit Doval, συναντήθηκαν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, καθώς οι δύο χώρες αποκάλυψαν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών υπολογιστών, της τεχνητής νοημοσύνης, των δικτύων 5G και των ημιαγωγών. Δημιούργησαν, επίσης, έναν μηχανισμό για τη διευκόλυνση της κοινής παραγωγής όπλων.

Η λεγόμενη «Initiative on Critical and Emerging Technologies» σηματοδοτεί την τελευταία κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, ώστε να συνεργαστεί στενότερα με συμμάχους και εταίρους για την αντιμετώπιση της Κίνας. Έρχεται μετά από συμφωνία μεταξύ του Biden και του πρωθυπουργού της Ινδίας, Narendra Modi, για τη δημιουργία της πρωτοβουλίας, όταν συναντήθηκαν στο Τόκιο τον Μάιο του 2022.

Ο Sullivan είπε ότι η πρωτοβουλία δεν υποδηλώνει μια θεμελιώδη αλλαγή στον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Ινδίας, αλλά υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που είχε η αρνητική κινεζική συμπεριφορά σε διάφορες χώρες. «Οι οικονομικές της πρακτικές, οι επιθετικές στρατιωτικές της κινήσεις, οι προσπάθειές της να κυριαρχήσει στις βιομηχανίες του μέλλοντος και να ελέγξει τις αλυσίδες εφοδιασμού του μέλλοντος, είχαν βαθύ αντίκτυπο στον τρόπο σκέψης στο Δελχί», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ινδία προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια τεχνολογική της ικανότητα, λόγω ανησυχιών για το προβάδισμα που αποκτά η Κίνα σε κρίσιμους τομείς. Η χώρα προσπαθεί να οικοδομήσει μια βιομηχανία chipset και να προωθήσει αναδυόμενους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων και των τηλεπικοινωνιών. Ινδοί αξιωματούχοι επιθυμούν η Apple, η Samsung και άλλες ξένες πολυεθνικές να επενδύσουν περισσότερο στη χώρα, καθώς διαφοροποιούν τις αλυσίδες εφοδιασμού από την Κίνα.

Ο Sullivan πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί με το αμερικανικό Κογκρέσο για να διευκολύνει την προσέλκυση ταλέντων στην επιστήμη και την τεχνολογία από την Ινδία. Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ινδία θα ζητήσουν από τις ενώσεις ημιαγωγών στις δύο χώρες να συνεργαστούν για να εντοπίσουν τομείς κοινών επενδύσεων. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για την εξάλειψη των ρυθμιστικών εμποδίων που εμποδίζουν την εξαγωγή υπολογιστικής τεχνολογίας υψηλής απόδοσης στην Ινδία.

Share.

Comments are closed.