Παρασκευή, 31 Μαρτίου

Δεύτερο fund ύψους 50 εκατ. ευρώ της Big Pi για νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας

0

Το δεύτερο fund, το Big Pi II, ύψους 50 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες η εταιρεία venture capital, Big Pi η οποία έχει ιδρυθεί το 2018.

Η επενδυτική στόχευση του νέου fund, όπως και του πρώτου, είναι σε νεοφυείς επιχειρήσεις με προϊόντα «βαθιάς τεχνολογίας» (deep tech) και ισχυρή πνευματική ιδιοκτησία.

Το Big Pi II θα επενδύει στα αρχικά στάδια (seed stage), με ποσά που κυμαίνονται από 1 ως 3 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου θα έχουν ομάδες έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα στοχεύουν στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με τα στελέχη του venture capital το πρώτο fund σημειώνει, ήδη, επιτυχία, με εταιρείες όπως η TileDB, η Intelligencia και η Orfium να παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη.

Συνολικά, εννέα εταιρείες του χαρτοφυλακίου έχουν, ήδη, λάβει χρηματοδότηση από επενδυτές όπως η Intel, η Lockheed Martin και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ μια εταιρεία έχει πωληθεί σε μεγάλο πολυεθνικό όμιλο.

Στο Big Pi II βασικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ) με κεφάλαια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» μέσω του προγράμματος “InnovateNow”. Συμμετέχουν, ακόμη, 25 ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων, τράπεζες, στελέχη της βιομηχανίας και ιδρυτές καινοτόμων επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας, μεταξύ της ΕΑΤΕ και της Big Pi Ventures, παρόντες ήταν: οι κκ. Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. Από την ΕΑΤΕ, οι Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος και Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος και από τη Big Pi Ventures, οι Partners Μάρκος Βερέμης, Αρίστος Δοξιάδης και Αλέξανδρος Ελευθεριάδης, καθώς και ο Operating Partner, Γιώργος Σαλιάρης-Φασσέας.

Ο κ. Βερέμης, με την ευκαιρία της υπογραφής της χρηματοδότησης σημείωσε ότι «η έναρξη του Big Pi II είναι για το fund μια σημαντική στιγμή. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας για να μεγαλώσει και για να βγει η επόμενη γενιά ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας στο παγκόσμιο προσκήνιο».

Share.

Comments are closed.