Επενδύσεις σε data centers ανακοινώνει η Google

0

Σημαντική επένδυση στον τομέα των Data Centers θα ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Google την ερχόμενη Πέμπτη σε σχετική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Έχει προηγηθεί η εξαγορά της Lamda Hellix από τον αμερικανικό όμιλο Digital Realty, ο σχεδιασμός της Microsoft για τη δημιουργία κόμβου Data Center και το αντίστοιχο ενδιαφέρον από την Amazon Web Services (AWS).

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 18 κέντρα δεδομένων, τα περισσότερα (10) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (5). Στις υπηρεσίες που παρέχουν περιλαμβάνονται η φιλοξενία ιστοσελίδων, η συνεγκατάσταση, η φιλοξενία και διαχείριση εφαρμογών, η εφεδρική αποθήκευση δεδομένων (data backup) και η αποκατάσταση λειτουργίας μετά από καταστροφή (disaster recovery), η επιχειρησιακή συνέχεια, καθώς και μια σειρά υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, συμπεριλαμβανομένης της υποδομής ως υπηρεσίας και του λογισμικού ως υπηρεσίας.

Η προοπτική η Ελλάδα να καταστεί κόμβος κέντρων δεδομένων ξεκίνησε να είναι ορατή τα τελευταία 3 με 4 χρόνια. Στη «γειτονιά» μας σημαντικές επενδύσεις σε Data Centers έχει προσελκύσει η Μασσαλία, ενώ στην ευρύτερη περιοχή από άποψη διεθνούς χωρητικότητας σημαντικοί κόμβοι έχουν καταστεί η Κωνσταντινούπολη και η Σόφια.

Επενδύσεις σε Data Centers δεν σχεδιάζουν όμως μόνο οι παγκόσμιοι κολοσσοί. Η ελληνική εταιρεία Lancom διαθέτει δύο DC (ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη) και προχωρά σε τρίτο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τα κέντρα δεδομένων θεωρούνται πλέον κρίσιμες υποδομές καθώς τα data αναπτύσσονται με εκθετικό ρυθμό.

Σύμφωνα με έρευνα της ΙDG Research Services με αντικείμενο: «Ψηφιακές Υποδομές: Το θεμέλιο για οικονομική ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα», που πραγματοποιήθηκε πέρσι για λογαριασμό της Lamda Hellix για κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε neutral multi – tenant data center (ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών) αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Comments are closed.