Στο κατώφλι της ταχείας ανάπτυξης του 5G FWA – Έρχεται εκτόξευση εσόδων

0

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα έσοδα των παρόχων από υπηρεσίες σταθερής ασύρματης πρόσβασης 5G FWA αναμένεται πως θα πενταπλασιαστούν το επόμενο έτος, φτάνοντας στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Juniper Research.

Το Fixed Wireless Access (FWA) αποτελεί έναν τρόπο παροχής ασύρματης συνδεσιμότητας σε σπίτια ή επιχειρήσεις χωρίς την τοποθέτηση οπτικών ινών και καλωδίων. Το FWA επιτρέπει στους φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων να παρέχουν ευρυζωνική σύνδεση εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας σε περιοχές όπου το κόστος τοποθέτησης και συντήρησης οπτικών ινών είναι απαγορευτικά ακριβό, όπως στις αγροτικές.

Ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης 480% στον οποίο αναφέρεται η εταιρεία ξεκινά, φυσικά, από μια ιδιαίτερα χαμηλή βάση. Φέτος, τα έσοδα από το FWA υπολογίζεται πως θα φτάσουν στα 515 εκατομμύρια δολάρια, αριθμός που είναι εξαιρετικά χαμηλός σε σύγκριση με τα τρισεκατομμύρια δολάρια λειτουργικών εσόδων που παράγουν συνδυαστικά οι διάφοροι πάροχοι, παγκοσμίως.

Αλλά η συγκεκριμένη ανάπτυξη φαίνεται πως υποδηλώνει την αρχή για κάτι μεγαλύτερο, με το FWA να έρχεται στο προσκήνιο χάρη στις εξελιγμένες δυνατότητες που προσφέρουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς – όπως υψηλότερες ταχύτητες, χαμηλότερο λανθάνων χρόνο κτλ.

Η Juniper Research προβλέπει ότι τα έσοδα των παρόχων 5G FWA θα φτάσουν τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως έως το 2027, κυρίως λόγω της χρήσης της συγκριμένης τεχνολογίας έναντι των οπτικών ινών από τους καταναλωτές.

Άλλωστε, σύμφωνα με το νεότερο Mobility Report της Ericsson, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, οι υπηρεσίες FWA αντιπροσωπεύουν, πλέον, το ένα πέμπτο της συνολικής κίνησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Εντούτοις, η συντριπτική πλειονότητα των 100 και πλέον εκατομμυρίων συνδέσεων FWA στον κόσμο χρησιμοποιούν 4G ή άλλες τεχνολογίες. Ωστόσο, οι προβλέψεις ανεβάζουν τον αριθμό των συνδέσεων 5G FWA στα 230 εκατομμύρια έως το 2027. Η καταναλωτική αγορά θα είναι το κλειδί για τους παρόχους, αντιπροσωπεύοντας το 96% των παγκόσμιων εσόδων του 5G FWA.

Share.

Comments are closed.