Στα «σκαριά» τεχνολογία που θα εντοπίζει συσκευές IoT με ακρίβεια εκατοστών

0

Καθώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινότητα μας, ο ακριβής προσδιορισμός της θέσης μιας συσκευής IoT εξελίσσεται σε ζήτημα που απαιτεί ολοένα και περισσότερες καινοτομίες.

Με αυτή τη στόχευση, η Vodafone προχωρά σε μια καινούργια συνεργασία με την Topcon Positioning Group, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος ακριβούς εντοπισμού θέσης, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που είναι διαθέσιμα στην αγορά, για τον εντοπισμό συσκευών, μηχανημάτων και οχημάτων IoT.

Όπως αναφέρουν οι δύο πλευρές, η νέα τεχνολογία θα παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με την αποκλειστική χρήση μεμονωμένων παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης (GNSS). Το σύστημα θα χρησιμοποιεί τεχνολογία της Topcon που διορθώνει ανακρίβειες των δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης, έτσι ώστε οι IoT συσκευές, όπως τα οχήματα και τα σκούτερ, να μπορούν να παρακολουθούνται με ασφάλεια σε πραγματικό χρόνο.

Η Vodafone ισχυρίζεται ότι η ακρίβεια του εντοπισμού της τοποθεσίας θα βελτιωθεί από μερικά μέτρα σε λίγα εκατοστά, κάνοντας χρήση του ευρωπαϊκού δικτύου σταθμών αναφοράς GNSS της Topcon. Τόσο η Vodafone όσο και η Topcon προσκαλούν επιλεγμένους πελάτες σε Γερμανία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία, για να συμμετάσχουν σε πιλοτικές δοκιμές ώστε για να τεστάρουν την υπηρεσία – που φέρει την ονομασία Vodafone GNSS Corrections.

Η παροχή μεγαλύτερης ακριβείας αποτελεί ένα ζήτημα «κρίσιμης σημασίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Vodafone, προκειμένου να επιτευχθεί μαζική υιοθέτηση της τεχνολογίας Vehicle to Anything (V2X) – η οποία παρέχει στα οχήματα τη δυνατότητα να επικοινωνούν με άλλα οχήματα, χρήστες και υποδομές.

«Καθώς οι νέες τεχνολογίες όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα και τα συνδεδεμένα μηχανήματα συνεχίζουν να εξελίσσονται, η Vodafone παρέχει τις κρίσιμες συνδέσεις για να υποστηρίξει αυτές τις νέες υπηρεσίες με μεγαλύτερη ακρίβεια, μεγαλύτερη ασφάλεια και σε κλίμακα», δήλωσε ο Justin Shields, Business Director της Vodafone για πλατφόρμες και λύσεις.

Ο Ian Stilgoe Αντιπρόεδρος της Topcon Global Emerging Business, σημείωσε με τη σειρά του πως «στην Topcon, είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη Vodafone για να προσφέρουμε υπηρεσίες διόρθωσης υψηλής ακρίβειας που επιτρέπουν στις εφαρμογές V2X να λειτουργούν με την ακρίβεια που απαιτείται για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, ειδικά για τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων».

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) εμφανίστηκε ως έννοια πριν από περίπου 20 χρόνια και πλέον απασχολεί ολοένα και περισσότερο την επικαιρότητα. Σύμφωνα με σχετικά στατιστικά δεδομένα, ο μέσος αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών ανά νοικοκυριό το 2022 είναι 22. Μέχρι το 2025, 75,44 δισεκατομμύρια συσκευές IoT θα έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως. Ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών μέχρι το τέλος του 2022 θα είναι 13,1 δισεκατομμύρια.

Share.

Comments are closed.