Οι over the top στο στόχαστρο των ελληνικών συνδρομητικών πλατφορμών με αφορμή το τέλος 10%

0

Καθώς η αναστολή του φόρου συνδρομητικής τηλεόρασης (10% επί του μηνιαίου λογαριασμού) λήγει τέλος Ιουνίου (ισχύει από 1.10.2020) οι ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες (Cosmote TV, Nova κ.λ.π.) βρίσκονται σε επιφυλακή.

Μια παράταση της αναστολής, που είναι προς συζήτηση μεταξύ των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, ικανοποιεί την ελληνική συνδρομητική τηλεόραση, αλλά όχι απόλυτα.

Σύμφωνα με στελέχη της θα πρέπει ο φόρος αυτός να καταργηθεί. Αν ωστόσο εν τέλει επιβληθεί (τώρα ή αργότερα) για δημοσιονομικούς λόγους το δίκαιο είναι να αφορά όλες τις εταιρείες που παρέχουν περιεχόμενο.

Σημειώνουν ότι η μη φορολόγηση των υπολοίπων παρόχων περιεχομένου, των αποκαλούμενων over the top, όπως το Netflix, δημιουργεί στρέβλωση του ανταγωνισμού σε βάρος των ελληνικών εταιρειών.

Όπως λέγεται χαρακτηριστικά θα μπορούσε π.χ. η Cosmote TV η οποία παρέχει υπηρεσίες τηλεόρασης μέσω διαδικτύου να μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδας ώστε οι συνδρομητές της να μην υπόκεινται στο φόρο.

Το θέμα αυτό προφανώς δεν απασχολεί μόνον τη χώρα μας.

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ξένου τύπου η Ρουμανία αποφάσισε να επιβάλει φόρο 4% στα έσοδα των παρόχων βίντεο κατ’ απαίτηση επικαλούμενη λόγους ισονομίας. Θα ισχύει για τα έσοδα που προέρχονται τόσο από μεμονωμένες συναλλαγές όσο και από επαναλαμβανόμενες συνδρομές.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από αυτόν τον φόρο θα δοθούν στο εθνικό ταμείο κινηματογράφου, το οποίο διαχειρίζεται το Ρουμανικό Κέντρο Κινηματογράφου, για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της εγχώριας κινηματογραφικής βιομηχανίας της χώρας.

Share.

Comments are closed.