Ενισχύεται η Ελλάδα ως κόμβος δεδομένων με νέες επενδύσεις από Lancom και Grid στην Κρήτη

0

Η νέα επένδυση δημιουργίας Data Center στην Κρήτη που ανακοίνωσε η αμιγώς ελληνική εταιρεία, Lancom, ενισχύει τη δυνατότητα να αλλάξει το «παιχνίδι» στη μεταφορά δεδομένων, προσελκύοντας επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών εκατοντάδων εκατομμυρίων, καθιστώντας την Ελλάδα κόμβο.

Παράλληλα, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, έχει εντάξει στον άμεσο σχεδιασμό της την κατασκευή νέου Καλωδιακού Σταθμού Προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station – CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης.

Οι δύο αυτές επενδύσεις (με την σημείωση ότι η δημιουργία Data Center χρειάζεται πολλαπλάσια κεφάλαια από αυτά για CLS) λειτουργούν συμπληρωματικά. Να σημειωθεί ότι Lancom και Grid είναι ήδη συνεργάτες με προοπτική, όπως εκτιμάται, να επεκτείνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους.

Όπως ανακοινώθηκε χθες η Lancom, εταιρεία παροχής Data Center, Cloud και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στα Βαλκάνια, εισέρχεται στο επόμενο στάδιο του προγραμματισμένου πλάνου ανάπτυξής της, την έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του τέταρτου Κέντρου Δεδομένων της (Data Center) στην Κρήτη.

Το Balkan Gate Crete, αποτελεί στρατηγική επένδυση βαρύνουσας σημασίας, με την οποία η Κρήτη θα αποκτήσει το πρώτο TIER III carrier neutral data center της, με άμεσο στόχο τη συγκέντρωση όλων των οπτικών ινών που προσαιγιαλώνονται από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, στα υφιστάμενα και μελλοντικά CLS της Μεγαλονήσου.

Το Data Center θα στεγαστεί σε ιδιόκτητη κτιριακή υποδομή και θα κατασκευαστεί εξαρχής με τις προδιαγραφές TIER III του Uptime Institute, ενσωματώνοντας σε κάθε στάδιό του, τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα διαχείρισης υποδομών, ενέργειας και ψύξης. Η Lancom έχει θέσει ως στόχο τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση λειτουργίας του Data Center με πρωτοποριακές cutting-edge λύσεις που θα εφαρμοστούν από τους στρατηγικούς της συνεργάτες.

Στην έναρξη λειτουργίας του, σε περίπου 2 με 3 χρόνια, το Balkan Gate Crete, θα διασυνδεθεί άμεσα με το Balkan Gate στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης δημιουργώντας ένα τηλεπικοινωνιακό δίπολο, με εγγυημένη την ασφαλέστερη και ταχύτερη δίοδο των data από τη Μεσόγειο στα Βαλκάνια και αντίστροφα.

Ταυτόχρονα, λειτουργώντας αποκλειστικά ως carrier neutral data center, θα αποτελέσει το μοναδικό ουδέτερο σημείο διασύνδεσης όλων των παρόχων οπτικών ινών της Μεσογείου με την Ελλάδα και κατά συνέπεια με τα Βαλκάνια.

Με άλλα λόγια θα είναι δυνατόν να προσελκύσει συνεργασίες με όλα τα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που σχεδιάζονται (και είναι αρκετά) για να συνδέσουν την Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική με την Ευρώπη τα οποία μέχρι πρόσφατα είχαν ως διέξοδο να συνδεθούν με τον κόμβο που λειτουργεί στη Μασσαλία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέγεθος της επένδυσης της Lancom στην Κρήτη θα είναι συμβατό με τις συμφωνίες που θα εξασφαλίσει με υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα. Η εταιρεία διαθέτει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης ή και από επενδυτικούς φορείς καθώς μέχρι σήμερα έχει στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις, επανεπενδύοντας τα κέρδη της.

Υπενθυμίζεται στο μεταξύ ότι πρόσφατα η Grid ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με την CinturionCorp Ltd, κορυφαίο πάροχο καλωδιακής χωρητικότητας, με αντικείμενο την προσαιγιάλωση των προηγμένων υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων TEAS (Trans Europe Asia System) στον ελλαδικό χώρο.

Πρόκειται για επένδυση σημαντικού ύψους, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2024. Πρόσφατα επίσης η Gridυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Telecom Egypt με αντικείμενο την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ο νέος καλωδιακός σταθμός της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ στην Κρήτη θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής διεθνών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με πολλαπλούς προορισμούς προς την Ευρώπη και την Ασία.

Με τη νέα υποδομή, η Grid θα είναι σε θέση να παρέχει συνδεσιμότητα υψηλής αξιοπιστίας, μέσω εναλλακτικών οδεύσεων οπτικών ινών, με υφιστάμενα και νέα Data Centers στην Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και κατ’ επέκταση τις γειτονικές χώρες, αξιοποιώντας τόσο τα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα MINOAS East-West και APOLLO East-West όσο και το εκτεταμένο χερσαίο οπτικό δίκτυο που διαθέτει.

Όπως επεσήμανε σχετικά ο Γιώργος Ψυρρής, διευθυντής της Grid Telecom, «αναζητούμε συνεχώς νέους τρόπους για να επεκτείνουμε στρατηγικά τις υπηρεσίες μας προς τους συνεργάτες και τους πελάτες μας. Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός μας για την ανάπτυξη ενός νέου σταθμού προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων στην Κρήτη θα υποστηρίξει σημαντικά την υλοποίηση νέων διεθνών εναλλακτικών οδεύσεων. Παράλληλα, θα ενισχύσει το γεωστρατηγικό ρόλο της Κρήτης ως κρίσιμου τηλεπικοινωνιακού κόμβου ανοικτής πρόσβασης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων».

O Γιώργος Νώλης, διευθύνων σύμβουλος της Lancom, αναφορικά με την επένδυση για τη δημιουργία του 4ου Data Center, επεσήμανε πως «μετά το Balkan Gate στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, το Balkan Gate Crete ήταν το επόμενο λογικό βήμα για να συμπληρωθεί ο άξονας Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Κρήτη, που θα αποτελέσει τη νέα τηλεπικοινωνιακή όδευση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δημιουργούμε έτσι μία εντελώς νέα, βέλτιστη διέλευση από τη Μέση Ανατολή, την Βορειοανατολική Αφρική αλλά και των απομακρυσμένων περιοχών της Ασίας, προς την κεντρική και Βορειοανατολική Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό, δίνουμε ένα τέλος στο ως τώρα καθεστώς οδεύσεων των υποθαλάσσιων οπτικών ινών, που απλά προσπερνούσαν τη χώρα μας και επαναπροσδιορίζουμε την θέση μας στον παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό χάρτη».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο σχεδιασμός της Lancom βρίσκει ήδη άμεση ανταπόκριση και δηλωμένη πρόθεση συνεργασίας από κάθε παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό και content πάροχο που αντιλαμβάνεται την προοπτική και τη δυναμική του Balkan Gate concept.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Comments are closed.