Τι προβλέπει το σχέδιο της ΔΕΗ για την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες

0

Να αλλάξει το «παιχνίδι» στη συνδεσιμότητα αυξάνοντας με ταχύ ρυθμό τη διαθεσιμότητα των συνδέσεων στο internetμε οπτική ίνα (Fiber to the Home – FttH) επιδιώκει η ΔΕΗ με την υπό ίδρυση θυγατρική της για τις τηλεπικοινωνίες.

Σχεδιάζει να καλύψει, μέχρι το 2025, το 80% του πληθυσμού της χώρας με δίκτυο FttH μέσω των κολόνων μεταφοράς της ενέργειας (υπέργειο και υπόγειο όπου χρειάζεται) διαθέτοντας στη χονδρική υπηρεσία σύνδεσης με ταχύτητα 1 Gbps.

Η κατασκευή του νέου δικτύου έχει ξεκινήσει από το Περιστέρι με προμηθευτή υλικών υποδομής την αμερικάνικη Adtran. Με το πιλοτικό αυτό έργο, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, θα καλυφθούν 15 χιλ. σπίτια – επιχειρήσεις για να δοκιμαστεί η υπηρεσία μέχρι το καλοκαίρι, ώστε η εμπορική λειτουργία του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της ΔΕΗ να ξεκινήσει το Φθινόπωρο ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το δίκτυο FttH μέσω του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) ιδιοκτησία 100% της ΔΕΗ (έχει ψηφιστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση) εφόσον εν τέλει προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, με τον ΟΤΕ να αποκτά για πρώτη φορά ανταγωνιστή στο δίκτυο πρόσβασης και στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Όπως εκτιμάται η τιμή χονδρικής που θα δώσει η νέα τηλεπικοινωνιακή εταιρεία θα είναι χαμηλότερη από την ισχύουσα, παρασύροντας λογικά και τις τιμές λιανικής.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, Vodafone και Wind – Nova, σήμερα, εκεί που δεν έχουν εγκατεστημένη δική τους οπτική ίνα (η κάλυψή τους, κυρίως με οπτική ίνα μέχρι την υπαίθρια καμπίνα, βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί είναι περίπου στο 25% των συνδέσεων) αγοράζουν χονδρική από τον ΟΤΕ ο οποίος κατασκευάζει επίγειο δίκτυο FttH, έχοντας εξαγγείλει συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο.

Η ΔΕΗ ακολουθεί τη λογική της ιταλικής Open Fiber που ίδρυσε το 2015 η εταιρεία ενέργειας Enel, με σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου δικτύου πρόσβασης βασισμένο σε οπτικές ίνες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Enel πούλησε το 50% της Open Fiber έναντι τιμήματος 2,7 δις. ευρώ. Η Open Fiber με μετόχους σήμερα τις Macquarie Asset Management και Equity SpA CDP, έχει συνδέσει μέσω υποδομής οπτικών ινών περίπου 11,5 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ιταλία κτίζοντας 64.000 χιλιόμετρα υποδομής οπτικών ινών. Βάσει των σχετικών στοιχείων η Ιταλία αύξησε περίπου κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες (από 15% το 2016 σε περίπου 45% το 2020) την κάλυψη σε FttH, γεγονός που αποδόθηκε σε σημαντικό βαθμό στη δραστηριοποίηση της Open Fiber τα τελευταία πέντε χρόνια. Το επενδυτικό σχέδιο 2022 – 2031 της εν λόγω ιταλικής εταιρείας είναι ύψους 11 δις. ευρώ και προβλέπει την κάλυψη περίπου 24 εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Σκοπός της ΔΕΗ είναι να σταματά την ίνα στην κολώνα, αν το ζητήσει ο πάροχος που θα έχει τον τελικό πελάτη, είτε να την εγκαθιστά έως το σπίτι και ο πάροχος να δίνει μόνο την υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνήσει τη διάθεση υπηρεσιών χονδρικής στη Nova στο πλαίσιο του πιλοτικού που «τρέχει» (χωρίς ακόμα να έχει υπογραφεί η τελική εμπορική συμφωνία). Η Vodafone αναμένει να δει τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας του νέου δικτύου.

Το μοντέλο που θα ακολουθήσει η εταιρεία ενέργειας πιθανότατα να παρακινήσει και μικρότερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (υφιστάμενους ή νέους) να δραστηριοποιηθούν στην παροχή της υπηρεσίας υπερ υψηλών ταχυτήτων στον τελικό χρήστη.

Στο σχεδιασμό της ΔΕΗ περιλαμβάνεται επίσης η διάθεση και άλλων υπηρεσιών όπως π.χ. των αναγκαίων συνδέσεων του 5G με οπτικές ίνες, με τα στελέχη της να κάνουν λόγο για το χτίσιμο ενός σύγχρονου δικτύου.

Η Adtran με έδρα το Huntsville, στην πολιτεία Alabama των ΗΠΑ εστιάζει σε λύσεις βασισμένες σε τεχνολογίες cloud – based και με ανοιχτές διεπαφές και πρωτόκολλα ενώ χρησιμοποιεί τεχνολογίες ΑΙ (Τεχνητής Νοημοσύνης) οι οποίες αξιοποιούνται σε δίκτυα περίπου 500 τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε 60 χώρες.

Για την χρηματοδότηση της εισόδου της στις τηλεπικοινωνίες πρόσφατα η ΔΕΗ ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ύψους έως 530 εκατ. ευρώ με τη μορφή project finance από την 100% θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα ιδρύσει η ΔΕΗ και η οποία θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του δικτύου οπτικών ινών, που θα κατασκευαστεί.

Share.

Comments are closed.