Θυγατρική με τις υποδομές οπτικών ινών δημιουργεί η Wind

0

Την ίδρυση θυγατρικής (100% ιδιοκτησία της) στην οποία θα εισφέρει τις υποδομές οπτικών ινών που διαθέτει έχει δρομολογήσει η Wind, με στόχο την επιτάχυνση των επενδύσεων σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (NGA network) και σε δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων (Very High Capacity Networks – VHCN).

Ειδικότερα, η Wind προχωρά σε μερική διάσπαση του κλάδου σχεδιασμού, υλοποίησης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του ενεργού εξοπλισμού του δικτύου πρόσβασης οπτικών ινών (NGA Network) καθώς και του σχετικού παθητικού εξοπλισμού (υποδομές και καλώδια οπτικών ινών) των δικτύων κορμού, διανομής και πρόσβασης τον οποίο θα εισφέρει στη θυγατρική υπό την ονομασία Hellenic Openfiber.

Η νέα εταιρεία θα παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες χονδρικής (wholesale-only), ανοιχτής πρόσβασης (open-access) στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας στο Σχέδιο Μερικής Διάσπασης που δημοσιοποίησε χθες, «ακολουθώντας τη διεθνή τάση στις τηλεπικοινωνίες και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εν λόγω πράξη εταιρικού μετασχηματισμού και τη σύσταση της θυγατρικής επιδιώκεται η ομαλή, έγκαιρη και αποτελεσματική μετάβαση από το παραδοσιακό δίκτυο χαλκού στα δίκτυα νέας γενιάς».

Βάσει της σχετικής αποτίμησης που έκανε η Deloitte η Καθαρή Θέση του Κλάδου που αποσπάται κατά την 31η Ιουλίου 2021 διαμορφώθηκε σε 69,9 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω κίνηση της Wind εκτιμάται ότι βρίσκει σύμφωνη την United Group (μητρική της Nova και, εκτός απρόοπτου, σε λίγο και της Wind) η οποία δεν αποκλείεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ανάλογη κίνηση. Η δημιουργία εταιρειών με τηλεπικοινωνιακές υποδομές αποτελεί τα τελευταία χρόνια διεθνή πρακτική.

Υπενθυμίζεται ότι η Wind έχει πουλήσει την παθητική υποδομή της στην κινητή τηλεφωνία στην Vantage Towers Greece, θυγατρική της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, Vantage Towers, την οποία έχει ιδρύσει ο όμιλος Vodafone.

Η Wind διαθέτει σήμερα 3.379 χιλ. υποδομής οπτικών ινών, συμπεριλαμβανομένων 595 χιλ. υποδομής οπτικών ινών σε φάση σχεδιασμού και 170 χιλ. ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, αποκλειστικά μισθωμένα. Οι συνδέσεις νέας γενιάς που θα έχει υλοποιήσει στο τέλος του 2021 είναι 496 χιλ. και μέχρι στιγμής διαθέτει περίπου 110 χιλ. ενεργούς πελάτες χονδρικής στην υπηρεσία NGA.

Share.

Comments are closed.