Οι 7 προτεραιότητες αξίας 1,3 δισ. ευρώ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

0

Επτά προγράμματα – έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,314 δισ. ευρώ, σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αποτελούν τμήμα του μεγάλου πακέτου των 6 δισ. ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και ψηφιακού μετασχηματισμού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Αναλυτικότερα, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο 4ο Athens Investment Forum και στη Δ’ Ενότητα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας ως επιταχυντής της ανάπτυξης» που οργάνωσε το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) πρόκειται για τα παρακάτω 7 έργα – προγράμματα δράσης:

Έξυπνες πόλεις: Στους 332 Δήμους της χώρας θα διατεθούν 320 εκατ. ευρώ από δύο χρηματοδοτικά εργαλεία: Από το Ταμείο Ανάκαμψης 90 εκατ. για τους 17 μεγαλύτερους πληθυσμιακά Δήμους της χώρας και από το ΕΣΠΑ με 230 εκατ. για όλους τους υπόλοιπους. Ο κάθε Δήμος θα επιλέξει να υλοποιήσει τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και δημιουργίας έξυπνων υπηρεσιών που θεωρεί ότι έχουν ανάγκη οι δημότες του.

Οι έξυπνες υποδομές: Επένδυση 174 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση τομέων του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Πληροφοριακό Σύστημα οριοθέτησης υδατορευμάτων, ψηφιακή δράση μέτρησης και παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης, έξυπνες υποδομές για τα δημόσια κτήρια, ανάπτυξη διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών και παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου για την προώθηση πολιτιστικών εκθεμάτων με επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα στα μουσεία.

Οι έξυπνες γέφυρες: Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση στοιχείων που θα αντλούνται από ειδικά συστήματα μετρήσεων και αισθητήρες για τη στατικότητα και την προληπτική συντήρηση γεφυρών σε διάφορες περιοχές της χώρας (προϋπολογισμός 81 εκατ. ευρώ).

Μικροδορυφόροι: Έργο προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, χαρτογράφησης, χωροταξικού σχεδιασμού, υπηρεσιών στη ναυτιλία και γεωργία και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Ασύρματα δίκτυα 5G στο Εθνικό Δίκτυο Αυτοκινητοδρόμων: Έργο 130 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη υποδομής 5G σε έξι ελληνικούς αυτοκινητόδρομους (2.011 χιλιόμετρα). Θα συμβάλει σε νέες επενδύσεις στην συνδεδεμένη και αυτόνομη κινητικότητα και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας.

Δημιουργία υποδομών οπτικών ινών σε κτήρια: Με προϋπολογισμό 73 εκατ. ευρώ, το έργο αυτό θα υλοποιηθεί στη λογική του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Στόχος είναι να ξεπεράσουν οι ένοικοι ενός κτηρίου τη δυσκολία να διαμοιραστούν το κόστος της διακλάδωσης της οπτικής ίνας.

Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Θα διατεθούν κονδύλια ύψους 375 εκατ. ευρώ για την ενδυνάμωση της λειτουργίας των ΜΜΕ και την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς τους με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών.

Share.

Comments are closed.