Τι χρειάζεται ακόμα για να δώσει υπηρεσία το Starlink

0

Τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου θα καταστεί δυνατό, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, να ξεκινήσει στην Ελλάδα η παροχή υπηρεσίας δορυφορικού internet από το Starlink (σύστημα δορυφόρων) της Space X του Elon Musk.

Η αναγκαία για την αδειοδότηση του εξοπλισμού που χρειάζεται να εγκαταστήσει ο χρήστης, Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπεγράφη από τα συναρμόδια υπουργεία (Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος) και θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Απομένει η άδεια τύπου τερματικού εξοπλισμού που χρειάζεται να λάβει το Starlink από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και για την οποία η Επιτροπή χρειάζεται τουλάχιστον ένα μήνα.

Για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τη δραστηριοποίηση της Space X στη χώρα μας θα ενημερωθούν την ερχόμενη εβδομάδα στελέχη της αμερικάνικης εταιρείας που θα επισκεφτούν τη χώρα μας.

Στα ανοιχτά θέματα περιλαμβάνεται και η δημιουργία του επίγειου σταθμού που σύμφωνα με πληροφορίες θα εγκατασταθεί σε κάποιο από τα μεγάλα data center στα Μεσόγεια. Προσωρινά οι ανάγκες της Ελλάδας θα καλύπτονται από σταθμό όμορης χώρας (πιθανότατα της Βουλγαρίας).

Βάσει της ιστοσελίδας του, το Starlink υπόσχεται ταχύτητες download/upload στα 100/20 Mbps, με κόστος 499 ευρώ για τον εξοπλισμό, 99 ευρώ κάθε μήνα για την υπηρεσία και 61 ευρώ για τα μεταφορικά.

Στελέχη της αγοράς των τηλεπικοινωνιών αναγνωρίζουν την προοπτική του δορυφορικού internet κυρίως όμως για την κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών, προσθέτουν ωστόσο ότι για να αποκτήσει έναν ικανό αριθμό συνδρομητών το Starlink στη Ελλάδα θα πρέπει η τιμή της υπηρεσίας να μειωθεί.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Comments are closed.