Τι διεκδικεί από το UFBB η κοινοπραξία Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή

0

Τέσσερα από τα επτά LOTs διεκδικεί στο διαγωνισμό για το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB) η κοινοπραξία των Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο Cyber Greece 2021.

Όπως είπε με το έργο αυτό η κατά 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει ένα ευρύ δίκτυο οπτικών ινών σε περισσότερους από 30 νομούς τις χώρας. Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι η επέκταση του δικτύου της Grid και εκτός συνόρων το 2022, προσφέροντας εναλλακτικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες αλλά και με μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους της Ευρώπης.

Η Grid έχει ήδη μισθώσει σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους πάνω από 3.000 χλμ. οπτικών ινών και σύντομα αναμένεται να διαθέσει υπηρεσίες υπερυψηλών χωρητικοτήτων, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών και πρόσφατα ολοκλήρωσε τον ανοικτό διαγωνισμό για την ανάπτυξη του δικτύου κορμού υπερυψηλών ταχυτήτων τεχνολογίας DWDM.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Μανουσάκη η ψηφιοποίηση κρίσιμων υποδομών του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας εν μέσω ενεργειακής μετάβασης και κλιματικής κρίσης καθώς και η προετοιμασία του ΑΔΜΗΕ απέναντι στις προκλήσεις της Κυβερνοασφάλειας αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους της στρατηγικής του Διαχειριστή για τα επόμενα έτη.

Ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει έργα ψηφιοποίησης σε τουλάχιστον 17 Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης και 27 Υποσταθμούς ανά την Ελλάδα με συνολικό προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 7 έτη. Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, δηλαδή ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ηλεκτρικών στοιχείων του Συστήματος.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο δίκτυο για την επικοινωνία των Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας, των Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης, των Υποσταθμών στα πρότυπα των σύγχρονων Διαχειριστών. Παράγοντας κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών μέσω των χερσαίων και νησιωτικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.

Share.

Comments are closed.