Από 1 Ιανουαρίου 2022 η μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας

0

Για λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας και για κάρτες χρόνου ομιλίας που εκδίδονται από την 1η-1-2022 και μετά θα ισχύσει η μείωση των φορολογικών τελών στην κινητή τηλεφωνία. Συγκεκριμένα, η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει:

  • Τη μείωση των τελών των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% – 20% σε 10% επί της αξίας κάθε μηνιαίου λογαριασμού προ ΦΠΑ.
  • Τη μείωση του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας από 12% σε 10% επί της αξίας του παρεχόμενου χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας.
  • Την πλήρη απαλλαγή των φυσικών προσώπων ηλικίας από 15 έως 29 ετών από τα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Για την εφαρμογή της απαλλαγής αυτής θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή προσβάσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr-EΨΠ). Η απαλλαγή θα ισχύει για μία σύνδεση και για ένα καρτοκινητό ανά δικαιούχο, μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής στην εφαρμογή, των δικαιούχων ή των εχόντων την επιμέλειά τους σε περίπτωση ανηλίκων.

Παράλληλα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε διευκρινίσεις για τα δωρεάν data που θα δοθούν στους εφήβους που εμβολιάζονται.

Το «Freedom Pass: data», συνολικά 50 GB σε νέους ηλικίας 15 έως 17 ετών οι οποίοι θα εμβολιαστούν, θα έχει διάρκεια 5 μηνών από την ενεργοποίησή του και κάθε μήνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 10 GB.

Η αίτηση για την απόκτηση του πακέτου θα γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα και θα υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά, μέσω του emvolio.gov.gr/freedompass, είτε στα ΚΕΠ, δηλώνοντας τον αριθμό στον οποίο πρόκειται να πιστωθεί το πακέτο. Οι αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν στις 11 Οκτωβρίου 2021 και η ενεργοποίηση της υπηρεσίας θα γίνεται την επόμενη μέρα.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα γίνει από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αναφορικά με την πρώτη εκδοχή του Freedom Pass, δηλαδή την ψηφιακή χρεωστική κάρτα αξίας 150 ευρώ για τις ηλικίες 18-25 ετών μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί περισσότερες από 370.000 αιτήσεις, με την εμβολιαστική κάλυψη στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να ανέρχεται σε ποσοστό 52%, ενώ όταν ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βρισκόταν περίπου στο 13%.

Share.

Comments are closed.