Η δημιουργία Data Center για τα δεδομένα που διακινούνται μέσω των δορυφόρων με τις εγκαταστάσεις να περιλαμβάνουν και τον επίγειο σταθμό βάσης, καθιστώντας την Ελλάδα κέντρο της συγκεκριμένης δραστηριότητας, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα επένδυση της Amazon Web Services (AWS) στη χώρα μας.

Το ύψος της επένδυσης δεν έχει γίνει γνωστό όπως και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες του σχεδιασμού, ωστόσο, εκτιμάται ότι εξίσου μεγάλη σημασία θα έχουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που συνεπάγεται.

Έχει προηγηθεί το 2020 η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (MoU) μεταξύ της AWS και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ για τη νέα επένδυση της Amazon Web Services ενημερώθηκε πρόσφατα, από τον Τζεφ Μπέζος ιδρυτή της αμερικάνικης εταιρείας, λίγες μέρες πριν το ταξίδι του στο διάστημα (προγραμματισμένο για σήμερα) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Amazon Web Services (AWS) παρέχει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) με τον ιδρυτή της να συμμετέχει σε κάθε σημαντική απόφαση, όπως ήταν αυτή για τη δημιουργία του γραφείου στην Ελλάδα.

Η χώρα μας έχει επιλεγεί για τη γεωγραφική της θέση αλλά και γιατί διαπιστώνεται μεγάλη πρόοδος στον τρόπο που αντιμετωπίζονται πλέον τα θέματα τεχνολογίας με τις προσπάθειες που καταβάλει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το ίδιο το αντικείμενο της AWS, cloud computing, έχει μπροστά του τεράστια ανάπτυξη από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη των νέων υπηρεσιών και δρομολογούν τη εγκατάσταση των εφαρμογών τους στο υπολογιστικό νέφος.

H AWS έχει στο πελατολόγιο της στην Ελλάδα μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο γνωστές startups και επιχειρήσεις όπως οι Beat, Deepsea Technologies, futurehome.gr, Madinad, Marpoint, Money Market, Orfium, Omilia, ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Qivos, Spitogatos,  Voiceland, Wind Ελλάς, Workathlon και Χρυσή Ευκαιρία, καθώς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Διαθέτει επίσης μία δραστήρια ομάδα χρηστών (user group) στην Αθήνα, με εκατοντάδες μέλη που οργανώνουν τοπικές συναντήσεις για προγραμματιστές με σκοπό τη δικτύωσή τους και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η AWS παρέχει ασφαλή υπολογιστική ισχύ (computing), αποθήκευση δεδομένων (storage), δικτύωση (networking), βάσεις δεδομένων, αλλά και προηγμένες τεχνολογίες όπως τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και νοηµοσύνης των µηχανών (machine learning) με τη μορφή on-demand ή pay-as-you-go υπηρεσιών σε ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες startups διεθνώς όπως η Airbnb και το Netflix, μεγάλες επιχειρήσεις όπως η BMW, η Formula 1 και το Twitter, καθώς και δημόσιοι οργανισμοί όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου και η NASA.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Comments are closed.