Η Hellas Sat επενδύει σε Data Center και συνδυάζει τη δορυφορική με τη σύνδεση 5G

0

Επεκτείνεται στα Data Center και σε νέες υπηρεσίες που συνδυάζουν τη δορυφορική με τη σύνδεση μέσω 5G η HellasSat και παράλληλα σχεδιάζει την εκτόξευση του 5ου δορυφόρου της σύγχρονης τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hellas Sat, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, η εταιρεία παρέχει ήδη υπηρεσίες Data Center στην Κύπρο και το ίδιο θα πράξει και στην Ελλάδα αναπτύσσοντας περαιτέρω τις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί, με επενδύσεις της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε στο περιθώριο χθεσινοβραδινής εκδήλωσης της Hellas Sat η ανάγκη για σύγχρονα Data Center είναι τέτοια που πλέον εκτιμάται ότι τα έσοδα που θα αποφέρουν στην εταιρεία σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα είναι συγκρίσιμα με αυτά από τις δορυφορικές υπηρεσίες.

Η Hellas Sat (θυγατρική της αραβικών συμφερόντων, Arabsat, έπειτα από την πώλησή της από τον ΟΤΕ το 2013) σήμερα παρέχει δορυφορικές υπηρεσίες μέσω των δορυφόρων της, Hellas Sat 2, 3 και 4. Διαθέτει 3 κέντρα ελέγχου σε Αθήνα, Κύπρο και Λατινική Αμερική, έχοντας πελάτες μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους σε διάφορες χώρες, τηλεοπτικούς σταθμούς και στην Ελλάδα φορείς του Δημοσίου, ενώ παρέχει δορυφορικό internet μεταξύ άλλων στη ναυτιλία.

Στόχος της είναι να συμμετέχει και στο έργο των μικροδορυφόρων που θα αναπτύξει η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2003 εκτοξεύτηκε ο Hellas Sat 2, το 2017 o 3 και το 2019 ο 4, επένδυση συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ (μόνον ο τελευταίος δορυφόρος). Η εν λόγω εταιρεία συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής και ο στόχος της είναι το 2025 να εκτοξεύσει τον Hellas Sat 5 ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα παροχής υψηλότερων ταχυτήτων.

Τα στελέχη της Hellas Sat παρουσίασαν χθες τις δύο νέες υπηρεσίες της εταιρείας που συνδυάζουν τη δορυφορική με την 5G σύνδεση και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την κορεάτικη KT-SAT και τη Thales Alenia Space, ενώ χθες η Vodafone Ελλάδος παρείχε τις συχνότητες που ήταν αναγκαίες για να λειτουργήσουν δοκιμαστικά οι υπηρεσίες.

Η πρώτη υπηρεσία βασίζεται σε ένα hybrid router που λειτουργεί με 5G αλλά αν για κάποιο λόγο διακοπεί η σύνδεση γυρίζει σε δορυφορική παρέχοντας αδιάλειπτη επικοινωνία γι’ αυτό και απευθύνεται σε ιδιωτικά δίκτυα που είναι κρίσιμο να έχουν αδιάλειπτη επικοινωνία, όπως είναι οι φορείς ασφαλείας, π.χ. η πολιτική προστασία ή η πυροσβεστική κ.λ.π.

Η δεύτερη νέα υπηρεσία της Hellas Sat αφορά τη δυνατότητα διασύνδεσης των σταθμών βάσης του 5G με το δίκτυο κορμού (core network) μέσω δορυφόρου σε περιοχές που είναι δύσκολο να φτάσει ή είναι ασύμφορη η επίγεια σύνδεση.

Share.

Comments are closed.