Σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές από τη Vodafone στη Χάλκη

0

Την ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών και καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Χάλκη, ανέλαβε η Vodafone Ελλάδος στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας για τη μετατροπή του νησιού σε πρότυπο αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης υπό την ονομασία GR- Eco Islands που στοχεύει στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης πράσινης μετατροπής μικρών νησιών, τα οποία θα υπογράψουν χάρτα δεσμεύσεων που περιλαμβάνει τομείς όπως η χρήση ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση, η αειφόρος διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, η κινητικότητα μηδενικών ρύπων και το «πρασίνισμα» του τουρισμού, μέσω ειδικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας για την προαναφερόμενη πρωτοβουλία υπεγράφη χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, με συνυπογράφοντες την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Χάλκης, τη ΔΕΗ, τον Όμιλο Συγγελίδη/Citroen, την Akuo Energy Greece, την OMEXOM/Vinci Energies, τη Vodafone Eλλάδας, την ALD Automotive και την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει ρόλο θεματοφύλακα για την υλοποίηση του πρωτοπόρου αυτού εγχειρήματος.

Ειδικότερα, η Vodafone Ελλάδος θα αναλάβει:

Τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών δικτύου 5ης γενιάς και τη διερεύνηση της δυνατότητας εγκατάστασης και συντήρησης εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης – WiFi Access Points, o οποίος θα παρέχει ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος του οικισμού της Χάλκης.

Τη διάθεση ενός ηλιακού Vodafone Smart Bench (έξυπνο παγκάκι), το οποίο με παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αποθήκευσή της σε μπαταρίες, εξασφαλίζει στους περαστικούς δωρεάν Internet, φόρτιση του κινητού τους και τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αμαξιδίων για ΑμΕΑ.

Τη διάθεση δύο οθονών (touch screen) για χρήση στο περίπτερο παροχής τουριστικών πληροφοριών για το έργο. Την προμήθεια και εγκατάσταση τριών ηλιακών σταθμών φόρτισης κινητών συσκευών σε κεντρικά σημεία του οικισμού.

Την παροχή της υπηρεσίας διαχείρισης στόλου οχημάτων Vodafone IoT Fleet Control, διάρκειας είκοσι τεσσάρων μηνών, σε δεκαοκτώ Δημοτικά Οχήματα. Η υπηρεσία περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές (Hardware, Software) και εξοπλισμό τηλεματικής που θα εγκατασταθεί στα οχήματα του Δήμου.

Τον σχεδιασμό και υλοποίηση πενθήμερου STEM (Science, Technology, Engineering Mathematics) Summer Camp για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε χώρο που θα παραχωρηθεί από τον Δήμο Χάλκης. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μαθητές που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.

Την ένταξη του πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Χάλκης στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone παρέχοντας δωρεάν εξ αποστάσεως προληπτικές εξετάσεις και ιατρική παρακολούθηση.

Την από κοινού με την ALD Automotive και τον Όμιλο Συγγελίδη/Citroen οικονομική συνεισφορά για την κατασκευή του περίπτερου πληροφοριών, που θα τοποθετηθεί στο λιμάνι δίπλα στο Ταχυδρομείο.

Με αφορμή την συνυπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για το έργο «Χάλκη, Πράσινο – Έξυπνο Νησί» από τη Vodafone Ελλάδας, η αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων της Vodafone Ελλάδας, Μαρία Σκάγκου δήλωσε:

«Με μεγάλη χαρά και πίστη στις αρχές της βιωσιμότητας, αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία στον στόχο αυτό, η Vodafone ανέλαβε να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τηλεπικοινωνιακής και τεχνολογικής αναμόρφωσης της Χάλκης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Vodafone υλοποιεί μια επένδυση στρατηγικής σημασίας για το νησί, η οποία περιλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων συνδεσιμότητας μέσω υποδομών 5G και την εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης – WiFi.

Στόχος μας είναι να καταδείξουμε πώς η συνδεσιμότητα του νησιού μέσω δικτύων επόμενης γενιάς μπορεί να συνεισφέρει στην δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος, ενισχύοντας περαιτέρω την τοπική οικονομία.

Παράλληλα, η Vodafone έχει αναλάβει την ανάπτυξη μίας σειράς «έξυπνων» IoT εφαρμογών και λύσεων που θα εξυπηρετήσουν, για παράδειγμα, την παρακολούθηση και διαχείριση του στόλου οχημάτων του Δήμου Χάλκης σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας.

Επίσης, έχουμε επιλέξει να συνεισφέρουμε και στην ευρύτερη τεχνολογική αναβάθμιση της κοινωνίας της Χάλκης, μέσω ενός πρότυπου προγράμματος διάχυσης των STEM επιστημών στους μαθητές του νησιού, αλλά και την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κατοίκων της Χάλκης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, μέσω του προγράμματος Τηλεϊατρικής που προτίθεται να φέρει στην Χάλκη το Ίδρυμα Vodafone».

Η δράση στο νησί της Χάλκης εκτός από τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, την παροχή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομών επαναφόρτισης με ταυτόχρονη ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων δημόσιου φωτισμού.

Share.

Comments are closed.