Σε τρεις πυλώνες – πελάτες, δίκτυα και λειτουργίες το νέο στρατηγικό σχέδιο του ΟΤΕ

0

Το στρατηγικό σχέδιο του ΟΤΕ για την τρέχουσα δεκαετία περιέγραψε χθες η διοίκηση του Ομίλου και παράλληλα επανέλαβε τη δέσμευση για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2024. Στόχος είναι η πληθυσμιακή κάλυψη 60% με δίκτυο 5G μέχρι το τέλος του 2021 και 550 χιλ. συνδέσεις οπτικής ίνας έως το σπίτι (Fiber to the Home) από 300 χιλ. στο τέλος του 2020.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ αφού περιέγραψε τι έχει προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια επεσήμανε: «Δεν σταματάμε εδώ. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Το disruption, η απότομη αλλαγή, μπορεί να έρθει από παντού. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε το μέλλον με την τεχνολογία.

Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι σήμερα enabler και επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Όραμά μας για την επόμενη δεκαετία, είναι να παγιώσουμε τη θέση μας ως κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Το στρατηγικό σχέδιο που θα μας πάει στο 2030, βασίζεται σε τρεις πυλώνες – πελάτες, δίκτυα και λειτουργίες».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ «τα επόμενα δέκα χρόνια, οι πελάτες μας, ιδιώτες ή επαγγελματίες, βιομηχανίες ή το Δημόσιο, δεν θα επιζητούν από εμάς έναν κατάλογο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Θα χρειάζονται ένα τεχνολογικό οικοσύστημα, συνδεδεμένο με ολόκληρο τον κόσμο και προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες. Χτίζουμε συστηματικά τις υποδομές που στηρίζουν αυτό το τεχνολογικό οικοσύστημα. Στόχος μας είναι να παρέχουμε την τεχνολογική βάση στην οποία θα στηριχθεί η ανάκαμψη της χώρας. Η τεχνογνωσία του ΟΤΕ σε έργα ICT και τα μεγάλα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει, όπως η άυλη συνταγoγράφηση, ισχυροποιούν τη θέση μας ως συνεργάτη επιλογής για έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ χαρακτήρισε το 2020 «δύσκολη χρονιά γεμάτη προκλήσεις» ωστόσο τα έσοδα του Ομίλου παρουσίασαν πτώση 1%, ενώ στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, παρά την απουσία τουριστών. Ταυτόχρονα, η κερδοφορία διατηρήθηκε σχεδόν σταθερή. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές σημείωσαν σημαντική αύξηση, «πιάνοντας» τους στόχους που είχαν τεθεί γεγονός που επιτρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για την πολιτική αμοιβών των μετόχων.

Όπως επίσης είπε «είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα είναι ο Οργανισμός σε 10 χρόνια. Ξέρουμε όμως ότι θα είναι πιο ψηφιακοποιημένος, θα έχουμε αυτοματοποιήσει ό,τι είναι εφικτό, θα έχουμε αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες ό,τι δεν ανήκει στις βασικές μας λειτουργίες, θα έχουμε μειώσει τα επίπεδα της διοίκησης και θα έχουμε μάθει να δουλεύουμε σε μικρότερες και πιο ευέλικτες ομάδες. Με άλλα λόγια, θα έχουμε αποβάλλει ό,τι έχει απομείνει από το μονοπώλιο του παρελθόντος και θα έχουμε υιοθετήσει τη στάση και τον τρόπο σκέψης που θα μας πάνε μπροστά».

Επεσήμανε ακόμη ότι αποτελεί δέσμευση ο ΟΤΕ να πετύχει τους στόχους του για το 2030, με αίσθημα ευθύνης προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «η όποια αναδιοργάνωση και τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης θα συνεχίσουν να υλοποιούνται με κατανόηση και γενναιοδωρία για όλους τους εργαζομένους».

Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος ΟΤΕ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η συνολική συμβολή της δραστηριότητας του Ομίλου αντιστοιχεί στο 3% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ. O OTE αντιπροσωπεύει το 12% περίπου της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Τον Ιούνιο η μετοχή του ΟΤΕ «έπιασε» υψηλό δεκαετίας, στα 15 ευρώ. Υπεραποδίδοντας, τόσο σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών όσο και με τον κλάδο των Ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, η μετοχή του ΟΤΕ είναι, σταθερά τα τελευταία χρόνια, μια από τις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές για τους μεγαλύτερους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους, όπως Citi, JP Morgan, Bank of America και Goldman Sachs. Παράλληλα, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων οι Amundi, Blackrock, Fidelity, Franklin, MFS, Pictet, Schroders και Vanguard, έχουν περιλάβει τον ΟΤΕ στο portfolio τους.

Για το 2021, η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει ελεύθερες ταμειακές ροές 480 εκατ. περίπου, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το πληρωτέο μέρισμα τον Ιούλιο θα είναι 0,68 ανά μετοχή.

Share.

Comments are closed.