OTE: αύξηση κερδών και εσόδων το 1ο τρίμηνο από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα

0

Για «δυναμικές επιδόσεις» τους πρώτους τρεις μήνες (αύξηση της κερδοφορίας και των εσόδων από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα με μικρή μείωση του ενοποιημένου τζίρου) καθώς η βάση σύγκρισης ήταν το ισχυρό πρώτο τρίμηνο του 2020, που δεν είχε πληγεί από την πανδημία, έκανε λόγο η διοίκηση του ΟΤΕ.

Όπως επεσήμανε στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα η διοίκηση του Ομίλου, το 2021 θα είναι μία καθοριστική χρονιά για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα βγαίνει σταδιακά από την κρίση, επενδύοντας στρατηγικά στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών και στην ψηφιοποίηση του συνόλου των διαδικασιών.

Ειδική αναφορά έγινε στις προοπτικές που ανοίγονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ ο Όμιλος είναι, περισσότερο από ποτέ, έτοιμος να συμβάλλει στον μετασχηματισμό της χώρας.

«Το φιλόδοξο πλάνο του Ταμείου Ανάκαμψης στοχεύει να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση κλείνοντας εκκρεμότητες που είχαν επηρεάσει την ανταγωνιστικότητά της στο παρελθόν. Περιλαμβάνει ένα σημαντικό πυλώνα ψηφιακού μετασχηματισμού ο οποίος θα στηρίξει την αγορά και την ανάπτυξή της» επεσήμανε ο κ. Τσαμάζ και πρόσθεσε: «Ο ΟΤΕ είναι καλά τοποθετημένος σε όλους τους τομείς που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό (δίκτυα νέας γενιάς, υποδομές, ψηφιακές υπηρεσίες) ενώ αποτελούν εθνικές προτεραιότητες.»

Όπως είπε τα οφέλη για τον Όμιλο θα είναι άμεσα από τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που θα αναλάβει και έμμεσα από την επίδραση στην οικονομία και τις εταιρείες που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. «Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δουλεύει προς τη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε επίσης ο επικεφαλής του Ομίλου.

Να σημειωθεί ότι τα έργα που σχεδιάζονται και αφορούν δίκτυα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ.

Καθώς ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας σταδιακά υποχωρεί, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αίρονται, οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και ο διεθνής τουρισμός επανεκκινεί, ο Όμιλος ΟΤΕ αναμένει, για το υπόλοιπο του 2021, προοδευτική επιστροφή σε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες και αύξηση εσόδων.

Η εταιρεία παραμένει σε εγρήγορση και συνεχίζει να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα εξορθολογισμού του κόστους σε όλους τους τομείς, για να στηρίξει την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές της, ενώ συνεχίζει να επενδύει σε υποδομές σταθερής και κινητής, που διασφαλίζουν το συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μελλοντική της ανάπτυξη.

Ως προς τα αποτελέσματα τριμήνου τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE μειώθηκαν 1,2% και διαμορφώθηκαν σε 787,9 εκατ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, στα 717,0 εκατ. παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 1,4% έναντι ενός τριμήνου που είχε επηρεαστεί ελάχιστα από την πανδημία COVID-19. Στη Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν 19,9% στα 77,2 εκατ. αντανακλώντας εν μέρει την ασυνήθιστα υψηλή βάση σύγκρισης από τη δραστηριότητα ICT πέρυσι.

Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν 9,1% στα 148,5 εκατ. ευρώ και τα μετά από φόρους 33,8% στα 134,9 εκατ. ευρώ.

Για το 2021, η Διοίκηση αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις ύψους 550 εκατ. περίπου, και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 480 εκατ. περίπου, αποτελώντας και τη συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η διοίκηση θα προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 9 Ιουνίου 2021, τη διανομή μερίσματος 0,68 ανά μετοχή.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Α’ τρίμηνο του 2021, διαμορφώθηκαν σε 99,9 εκατ. μειωμένες κατά 33,9%, αντανακλώντας κυρίως τον διαφορετικό ρυθμό στις πληρωμές που σχετίζονται με το τηλεοπτικό περιεχόμενο. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και στην κινητή Ρουμανίας ανήλθαν σε 86,3 εκατ. και 13,6 εκατ. αντίστοιχα. Στα επόμενα τρίμηνα, αναμένεται αύξηση των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2021 ήταν 925,3 εκατ., σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με τις 31 Μαρτίου 2020.

Ο ΟΤΕ κατέγραψε ακόμα ένα τρίμηνο με ρεκόρ στις καθαρές νέες συνδέσεις υπηρεσιών οπτικής ίνας (είτε μέχρι την υπαίθρια καμπίνα είτε μέχρι το σπίτι) που ήταν 60 χιλιάδες, με το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων να ανέρχεται σε 1.005 χιλιάδες.

Η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών οπτικής ίνας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο έχοντας πλέον αγγίξει το 46% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, μια αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση. Με τους πελάτες να υιοθετούν όλο και περισσότερο υπηρεσίες FTTx, το ποσοστό των πελατών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες έχει αγγίξει το 17% των συνδέσεων οπτικών ινών, περισσότερο από το διπλάσιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ο ΟΤΕ στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη 5G πάνω από 50% στα τέλη του 2021 (έχει φθάσει ήδη στο 45%) καθώς και στην κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023, ενώ συνεχίζει να προωθεί τη χρήση δεδομένων μέσω του δικτύου 4G/4G+. Την 31 Μαρτίου 2021, η πληθυσμιακή κάλυψη στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχε ήδη ξεπεράσει το 90% ενώ οι υπηρεσίες 5G ήταν διαθέσιμες σε ακόμα 15 πόλεις.

Share.

Comments are closed.