Ολοκληρώθηκε ο ανταγωνιστικός διάλογος για το Ultrafast Broadband

0

Την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου στο διαγωνισμό για την ανάθεση του Ultra Fast Broadband (UFBB) έργο συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η επόμενη φάση είναι η δημοσιοποίηση της τελικής διακήρυξης με την ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Η εκτίμηση είναι ότι το UFBB θα προκηρυχθεί εντός Μάϊου. Για να κατατεθούν οι προσφορές θα περάσουν 40 μέρες, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους παράταση στην καταληκτική ημερομηνία, ως εκ τούτου το έργο δεν θα έχει αναδόχους πριν το Φθινόπωρο (και μπορεί να φθάσουμε και στο τέλος του 2021).

Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων του αρμόδιου υπουργείου, ως προς το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα έπρεπε να έχει ανατεθεί και να εκτελείται.

Από τους 9 αρχικά ενδιαφερόμενους (Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom, Wind και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μέτκα) ορισμένοι, όπως η Vodafone, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάψει να ασχολούνται.

Σίγουρη θεωρείται η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από τον ΟΤΕ, ενώ έχει ανακοινωθεί η συμφωνία των Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ -Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και Τέρνα Ενεργειακή (του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα) για από κοινού προσφορά.

Οι ανάδοχοι δύναται να είναι από 3 έως 7 καθώς το UFBB θα υλοποιηθεί σε 7 τμήματα (lots) που αφορούν ισάριθμες περιοχές της χώρας. Αν δεν υπάρξει ικανό ενδιαφέρον το έργο δύναται να ανατεθεί ακόμα και σε έναν.

Οι ανάδοχοι του έργου, ως πάροχοι χονδρικής UFBB, με βάση το τελευταίο Σχέδιο Σύμβασης υποχρεούνται να εγκαθιστούν την οπτική ίνα μέχρι την πρίζα εντός του σπιτιού. Αρχικά ήταν στη διακριτική τους ευχέρεια. Θα μπορούσε το δίκτυό τους να τερματίζει την ίνα έξω από το σπίτι και η εγκατάσταση μέχρι το σπίτι να γίνεται από τον πάροχο λιανικής. Για την υποχρέωσή τους αυτή και με βάση την πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η χονδρική τιμή τους δύναται να είναι αυξημένη 30% ως προς τα μηναία τέλη και 10% στα εφάπαξ τέλη σε σχέση με το εγκεκριμένο μοντέλο της Επιτροπής που καθορίζει τις τιμές χονδρικής.

Το UFBB, αφορά δυνητικά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, ή 810.000 συνδέσεις – γραμμές (περίπου 18% των συνολικών που είναι σημαντικό ποσοστό) και θα προσφέρει ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps.

Share.

Comments are closed.