Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Ολοκληρώθηκε ο ανταγωνιστικός διάλογος για το Ultrafast Broadband

23/04/2021Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη2 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου στο διαγωνισμό για την ανάθεση του Ultra Fast Broadband (UFBB) έργο συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η επόμενη φάση είναι η δημοσιοποίηση της τελικής διακήρυξης με την ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Η εκτίμηση είναι ότι το UFBB θα προκηρυχθεί εντός Μάϊου. Για να κατατεθούν οι προσφορές θα περάσουν 40 μέρες, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους παράταση στην καταληκτική ημερομηνία, ως εκ τούτου το έργο δεν θα έχει αναδόχους πριν το Φθινόπωρο (και μπορεί να φθάσουμε και στο τέλος του 2021).

Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων του αρμόδιου υπουργείου, ως προς το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα έπρεπε να έχει ανατεθεί και να εκτελείται.

Από τους 9 αρχικά ενδιαφερόμενους (Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom, Wind και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μέτκα) ορισμένοι, όπως η Vodafone, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάψει να ασχολούνται.

Σίγουρη θεωρείται η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από τον ΟΤΕ, ενώ έχει ανακοινωθεί η συμφωνία των Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ -Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και Τέρνα Ενεργειακή (του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα) για από κοινού προσφορά.

Οι ανάδοχοι δύναται να είναι από 3 έως 7 καθώς το UFBB θα υλοποιηθεί σε 7 τμήματα (lots) που αφορούν ισάριθμες περιοχές της χώρας. Αν δεν υπάρξει ικανό ενδιαφέρον το έργο δύναται να ανατεθεί ακόμα και σε έναν.

Οι ανάδοχοι του έργου, ως πάροχοι χονδρικής UFBB, με βάση το τελευταίο Σχέδιο Σύμβασης υποχρεούνται να εγκαθιστούν την οπτική ίνα μέχρι την πρίζα εντός του σπιτιού. Αρχικά ήταν στη διακριτική τους ευχέρεια. Θα μπορούσε το δίκτυό τους να τερματίζει την ίνα έξω από το σπίτι και η εγκατάσταση μέχρι το σπίτι να γίνεται από τον πάροχο λιανικής. Για την υποχρέωσή τους αυτή και με βάση την πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η χονδρική τιμή τους δύναται να είναι αυξημένη 30% ως προς τα μηναία τέλη και 10% στα εφάπαξ τέλη σε σχέση με το εγκεκριμένο μοντέλο της Επιτροπής που καθορίζει τις τιμές χονδρικής.

Το UFBB, αφορά δυνητικά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, ή 810.000 συνδέσεις – γραμμές (περίπου 18% των συνολικών που είναι σημαντικό ποσοστό) και θα προσφέρει ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

UltraFast Broadband
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμφωνία ΔΕΗ – AWS για data center 300 MW με προοπτική επέκτασης στο 1 GW

Πώς το Wi-Fi 7 της Huawei μεταμορφώνει την εμπειρία διαμονής σε «5 αστέρων»

H MSTAT ανέπτυξε τη νέα mobile εφαρμογή της Καθημερινής

Σχέδιο της ΕΕ για απαγόρευση social media κάτω από τα 13

Νέα κεντρική υπερυπολογιστική υποδομή Cloud και HPC στο ΕΜΠ

Η Salesforce ανακοινώνει το Koa, το πρώτο μοντέλο συλλογιστικής CRM βασισμένο στο NVIDIA Nemotron

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
  • The Media Business Game: Η Deutsche Welle, το Protagon και οι νέες επενδύσεις στο ραδιόφωνο
  • The Ellinikon Sports Park: Αθλητικές εγκαταστάσεις διεθνών προδιαγραφών με τη σφραγίδα του AKTOR
  • ΑΑΔΕ- ΕΘΕΑΣ – ΓΕΩΤΕΕ: Σε πλήρη λειτουργία η ΕΑΕ 2026 – Κανονικά η υποβολή αιτήσεων
  • ΕΤΕπ και Εθνική Τράπεζα ενισχύουν τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων ασφάλειας και άμυνας
  • Μασούτης και ΣΟΥΡΩΤΗ: Στηρίζουν το πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων της Alzheimer Ελλάς
  • Όμιλος ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η απόκτηση των εταιρειών της ABO Energy στην Πολωνία
  • Η Air Canada ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα
RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Συμφωνία ΔΕΗ – AWS για data center 300 MW με προοπτική επέκτασης στο 1 GW
  • Το Physical AI ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο ανάπτυξης για την LG
  • Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση στην Ελλάδα που έκανε χρήση A.I. για την κλωνοποίηση φωνής και διέπρατταν απάτες και διακεκριμένες κλοπές
  • Νέο μοντέλο κυβερνοανθεκτικότητας για τις επιχειρήσεις, προτείνει η Commvault με βάση το Frontier AI
  • To frontier ΑΙ αλλάζει τα δεδομένα κυβερνοασφάλειας
  • Η Sparkle γιορτάζει 30 χρόνια Seabone και συνεχίζει να συνδέει τον κόσμο στην εποχή του cloud και του AI
  • Υπόθεση Revolut: Hackers ζητούν λύτρα 3 εκατ. δολαρίων απειλώντας με πώληση δεδομένων πελατών
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.