Με ακόμη πιο δυνατό βλέμμα κινείται το Perseverance στον Άρη

0

Στις 18 Φεβρουαρίου, όταν το «Perseverance» προσγειώθηκε στον πλανήτη Άρη, τέθηκε σε λειτουργία το λέιζερ της Thales το οποίο είναι ενσωματωμένο στη SuperCam – τα «μάτια» του ρόβερ – για να προσδιορίσει τη χημική και οργανική σύνθεση των δειγμάτων πετρωμάτων που θα συλλέξει.

Για πρώτη φορά, μέσω της SuperCam και την τεχνολογία λέιζερ της Thales θα δοκιμαστεί στον Άρη η φασματοσκοπία Raman, μια τεχνική που θα βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών δεικτών της ζωής και στην αναζήτηση για ίχνη αρχαίας μικροβιακής ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Στις 18 Φεβρουαρίου, το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη μετά από ένα μακρύ ταξίδι επτά μηνών. Η SuperCam, ένα από τα επτά ενσωματωμένα όργανα του, συνδυάζει τεχνολογίες που επιτρέπουν την επιλογή, ανάλυση και χαρακτηρισμό δειγμάτων πετρωμάτων από τον Άρη.

Η μονάδα «Mast» το γαλλικό τμήμα της SuperCam που βρίσκεται στην κορυφή της αντένας του ρόβερ, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από μια κοινοπραξία γαλλικών εργαστηρίων [1] (CNRS), πανεπιστημίων και ιδρυμάτων υπό την επιστημονική αιγίδα της ομάδας IRAP και την ευθύνη της Γαλλικής Υπηρεσίας διαστήματος CNES. Το λέιζερ που παρέχεται από την Thales είναι ένα βασικό μέρος της μονάδας «Mast».

Το Curiosity, το οποίο προσγειώθηκε στον Άρη το 2012 εξοπλισμένο με το πρώτο λέιζερ υψηλής ισχύος ικανό να λειτουργεί στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την Thales για το όργανο ChemCam. Το λέιζερ ChemCam λειτουργεί με ακρίβεια για πάνω από οκτώ χρόνια και έχει κάνει σχεδόν 855.000 λήψεις μέχρι σήμερα, καθώς το Curiosity έκανε το ταξίδι των 24 χιλιομέτρων κατά μήκος της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη. Τα δεδομένα από το ChemCam έχουν ήδη δείξει ότι οι συνθήκες στον Άρη ήταν κάποτε κατάλληλες για την ανάπτυξη μικροβιακών μορφών ζωής.

Η SuperCam, μια νέα και πιο ισχυρή έκδοση του ChemCam (εργαλείο Chemistry and Camera), έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει περαιτέρω στην προσπάθεια εξερεύνησης του πλανήτη Άρη. Όπως το ChemCam, η SuperCam χρησιμοποιεί μια υπέρυθρη δέσμη για τη θέρμανση υλικού σε θερμοκρασία περίπου 10.000°C, εξατμίζοντάς το – μια μέθοδος που ονομάζεται «Φασµατοσκοπία Εκποµπής Πλάσµατος Επαγόµενου από Λέιζερ». Σε συνδυασμό με μια ειδική κάμερα, αυτό καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό της χημικής σύνθεσης των δειγμάτων πετρωμάτων του Άρη μετρώντας τα χρώματα του φωτός στο πλάσμα που δημιουργήθηκε με τον τρόπο αυτό.

Σε αντίθεση με το ChemCam, ωστόσο, η SuperCam μπορεί επίσης να εκπέμψει μια πράσινη δέσμη λέιζερ, η οποία θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της μοριακής σύνθεσης των επιφανειακών υλικών. Αυτή η πράσινη δέσμη διεγείρει τους χημικούς δεσμούς σε δείγματα και παράγει ένα διαφορετικό σήμα ανάλογα με τα διάφορα συνδεδεμένα στοιχεία τους. Αυτή η τεχνική ανάλυσης, γνωστή ως φασματοσκοπία Raman, θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στον Άρη και θα βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών δεικτών της ζωής. Το πράσινο λέιζερ θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την πρόκληση φθορισμού σε ορυκτές και οργανικές ενώσεις, επιτρέποντας στους επιστήμονες να προσδιορίσουν τα συστατικά τους με μεγαλύτερη ακρίβεια.

«Είμαστε περήφανοι που παρέχουμε στη NASA τα πρώτα δύο λέιζερ που λειτουργούν στον Άρη. Η αποστολή «Mars 2020» είναι καθοριστικής σημασίας για τη μελέτη του Kόκκινου Πλανήτη και την προετοιμασία μελλοντικών αποστολών. Η SuperCam, τα

«μάτια» του «Perseverance» είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ των εταίρων της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Το λέιζερ της Thales SuperCam προσφέρει απαράμιλλη απόδοση, η οποία θα επιτρέψει στο Perseverance να εκπληρώσει την αποστολή εξερεύνησης καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του στον Άρη» δήλωσε ο Christophe Salomon, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Συστήματα εδάφους και αέρα της Thales.

Σχετικά με την αποστολή «Mars 2020»

Ο στόχος της αποστολής «Mars 2020» είναι να μελετήσει την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, να αναζητήσει ίχνη προηγούμενης ζωής, να συγκεντρώσει δείγματα πετρωμάτων και σκόνης σε επιλεγμένες τοποθεσίες αποθηκεύοντάς τα για ανάκτηση από τη μελλοντική αποστολή Mars Sample Return (MSR), η οποία θα διεξαχθεί από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Η Thales Alenia Space συμμετέχει στενά στην αποστολή MSR.

Η αποστολή «Mars 2020» έχει σχεδιαστεί για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες γνώσεις και να δοκιμάσει τις τεχνολογίες που θα είναι ζωτικής σημασίας για μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη. Πώς παράγεται οξυγόνο από την ατμόσφαιρα του Άρη; Ποιοι πόροι είναι διαθέσιμοι; Υπάρχει νερό κάτω την επιφάνεια, για παράδειγμα; Πώς βελτιώνονται οι τεχνικές προσγείωσης και χαρακτηρίζονται οι καιρικές συνθήκες, τα επίπεδα σκόνης και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζωή και το έργο των μελλοντικών αστροναυτών στον Άρη; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα επιδιώξει να απαντήσει η αποστολή “Perseverance”.

Σχετικά με τα λέιζερ της Thales

Για περισσότερα από 35 χρόνια, η Thales υπήρξε παγκόσμιος ηγέτης στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή λέιζερ nanosecond για βιομηχανικές εφαρμογές και των πιο ισχυρών συστημάτων λέιζερ Ti:Sa femtosecond για κορυφαίες επιστημονικές εφαρμογές με μέγιστη ισχύ έως 10 petawatts. Η Thales παρέχει τα πιο αξιόπιστα και εύχρηστα προϊόντα, έναν μοναδικό συνδυασμό τεχνολογικής εμπειρογνωμοσύνης και αντοχής για εφαρμογή σε βιομηχανικές εφαρμογές που απαιτούν την υψηλότερη απόδοση, όπως ανόπτηση λέιζερ, αποφλοίωση με λέιζερ, σοκ λέιζερ και κοπή σύνθετων υλικών για διάφορες βιομηχανίες όπως η αεροδιαστημική, η μικροηλεκτρονική, η βιομηχανία των επίπεδων οθονών και πολλές άλλες. Η Thales παρέχει επίσης ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών, οι οποίες είναι βελτιστοποιημένες για την υποστήριξη κάθε πελάτη.

Share.

Comments are closed.