ΕΕΚΤ: μείωση των τιμών data 31,8% το 1ο εξάμηνο

0

Αποκλιμάκωση των τιμών των data η οποία προ φόρων αγγίζει το 31,8% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και σημαντική αύξηση της χρήσης δεδομένων κατά 66%, κατέγραψε ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών στο πρώτο εξάμηνο του 2020 σύμφωνα με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Όπως σημειώνει η ΕΕΚΤ στη σκιά της παγκόσμιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία τα δίκτυα απέδειξαν ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ψηφιακής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας, καθώς ανταποκρίθηκαν στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών, των επιχειρήσεων και της δημόσιας διοίκησης. Μέσω των υποδομών των δικτύων διεκπεραιώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου το σύνολο της ανθρώπινης επικοινωνίας και οικονομικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση και σε ευρεία έκταση.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο του 2020, σημειώθηκε ιδιαίτερα υψηλή αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων κατά 66,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ ο βαθμός χρήσης δεδομένων αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 στα 2,58 GB ανά ενεργό συνδρομητή ανά μήνα, έναντι 1,6 της αντίστοιχης περιόδου του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 61%.

Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα λεπτά ομιλίας αυξήθηκαν κατά 4,3%, ενώ οι τιμές προ φόρων μειώθηκαν κατά 11,2% για τις υπηρεσίες φωνής και κατά 31,8% για τα δεδομένα, αντίστοιχα.

Για το πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα από υπηρεσίες ανήλθαν σε 888 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 4,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σημαντική ήταν η αρνητική επίπτωση στα έσοδα του roaming (-77% το β’ τρίμηνο). Ωστόσο, ο κλάδος σταθερά παραμένει ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές της χώρας, προσφέροντας θετικά αποτελέσματα στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας παρά τη μείωση των εσόδων του καθ’ όλη τη διάρκεια της ύφεσης. Με συνολικές επενδύσεις ύψους 120,6 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο του 2020, εκ των οποίων 67 εκατ. αφορούν επενδύσεις του δευτέρου τριμήνου – αύξηση 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 – ο κλάδος επιβεβαιώνει την ουσιαστική συμβολή του στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας της χώρας και στην ενδυνάμωση της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Share.

Comments are closed.