Οι νέες περιοχές με υψηλές ταχύτητες

0

Νέες περιοχές της χώρας αποκτούν πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες. Μέσω του Cosmote Fiber στην Αττική προστέθηκαν ο Διόνυσος και το Πικέρμι, ενώ τις επόμενες μέρες το FTTH θα φτάσει σε νέες περιοχές του δήμου Χανίων και για πρώτη φορά στην Νάουσα. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το κτήριο, για εγγυημένες ταχύτητες Internet 100 και 200 Mbps, μέσω του Cosmote Fiber είναι περίπου 180.000. Στόχος του Ομίλου ΟΤΕ είναι το FTTH να γίνει διαθέσιμο σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις εντός του 2020.

Η Vodafone θέτει σε εμπορική διάθεση από Σεπτέμβριο το δίκτυο οπτικών ινών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο Αστικό Κέντρο Κωνσταντινουπόλεως στην Πάτρα. Δυνητικά αφορά περίπου 50.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Οι περιοχές με FTTH της Vodafone (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Βύρωνας) καλύπτουν 150.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ οι περιοχές με δίκτυο οπτικών ινών έως την υπαίθρια καμπίνα – FTTC (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Βόλος, Ιωάννινα, Βέροια και Κοζάνη) περίπου 300.000.

Από τη Wind αυτή την στιγμή υλοποιούνται έργα NGA (δίκτυα νέας γενιάς FTTC και FTTH) που αφορούν περίπου 170.000 γραμμές στον Δήμο Αθηναίων, Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Κόρινθο, Βέλο, Κιάτο, Λουτράκι, Αμαλιάδα, Μεγαλόπολη και Άργος. Περίπου 300.000 γραμμές είναι διαθέσιμες.

Στο μεταξύ με βελτιωμένο ρυθμό, αν και η απορρόφηση των κονδυλίων παραμένει ακόμα χαμηλά, κινείται το κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης για υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο, Superfast Broadband (SFBB) έχοντας «κάψει» από το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ που διατίθεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μόλις 3,5 εκατ. ευρώ.

Βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων έχουν διατεθεί συνολικά 9.700 κουπόνια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, έπειτα δηλαδή από δύο χρόνια που έχει ενεργοποιηθεί το SFBB είχαν επωφεληθεί από αυτό περίπου 5.600 καταναλωτές – συνδέσεις. Από τον Μάρτιο έως σήμερα τα κουπόνια που έχουν διατεθεί σε επιχειρήσεις είναι περίπου το 15% του συνόλου (μέχρι πρόσφατα η επιδότηση αφορούσε μόνον τα νοικοκυριά).

Το γεγονός της χαμηλής έως τώρα διάθεσης της επιδότησης αποδίδεται στη διαθεσιμότητα του δικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων καθώς για να λάβει κανείς το κουπόνι χρειάζεται η σύνδεσή του να υποστηρίζει πραγματική ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps, δηλαδή πρακτικά αφορά οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH).

Η επιδότηση είναι συνολικά 360 ευρώ για 24 μήνες (13 ευρώ τον μήνα και 48 ευρώ για το κόστος σύνδεσης) ενώ το SFBB κουπόνι είναι εξαργυρώσιμο μέχρι την 31η Μαρτίου 2022. Τα SFBB κουπόνια που δεν θα έχουν ενεργοποιηθεί έως την 31η Μαρτίου 2022 ακυρώνονται.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Comments are closed.