Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Σε διαβούλευση ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών

29/06/2020Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Σε δημόσια διαβούλευση έως 17 Ιουλίου 2020 τέθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών που θα αποτελέσει τμήμα του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία 2018/1972 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κώδικας αντικαθιστά σε μεγάλο μέρος τον υφιστάμενο νόμο περί τηλεπικοινωνιών 4070/2012 και, μεταξύ άλλων, οριοθετεί τις αρμοδιότητες των Αρχών και κυρίως του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Αναφορικά με την αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ επί του ανταγωνισμού στις Τηλεπικοινωνίες και τα Ταχυδρομεία η οποία διεκδικείται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, ο Κώδικας διατηρεί το υφιστάμενο καθεστώς. Δηλαδή η ΕΕΤΤ διατηρεί την αρμοδιότητα του ανταγωνισμού στις Τηλεπικοινωνίες και τα Ταχυδρομεία και μόνον αν το επιθυμεί η ίδια ζητά τη συνδρομή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όπως το λέει και το όνομά του πρόκειται για Κώδικα που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν σειρά από ρυθμίσεις (δευτερογενές δίκαιο). Οι γενικοί του στόχοι είναι:

  • Η ενθάρρυνση των επενδύσεων για την ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (με ταχύτητα downlink τουλάχιστον 100 Mbps).
  • Η δημιουργία ενός προβλέψιμου από κανονιστικής πλευράς πλαισίου για την αδειοδότηση του ραδιοφάσματος και την ανάπτυξη των ασύρματων ευρυζωνικών συνδέσεων.
  • Η τόνωση του ανταγωνισμού και την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
  • Η προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, προκειμένου να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές.

Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων, διευρύνεται ο ορισμός των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία των καταναλωτών για υπηρεσίες που παρέχονται μέσω διαδικτύου (Over The Top) έναντι συνδρομής αλλά και έναντι παροχής δεδομένων, έναντι προβολής διαφημιστικών μηνυμάτων και έναντι περιπτώσεων όπου ο πάροχος της υπηρεσίας εκμεταλλεύεται οικονομικά τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει.

Ορίζονται επίσης θέματα σχετικά με την καθολική υπηρεσία, τη λειτουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού 112 και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ανοιχτής Τηλεφωνικής Γραμμής για Αγνοούμενα Παιδιά 116000, ενώ διασφαλίζεται η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Ακόμη, ενόψει της διαδικασίας για την απόδοση συχνοτήτων στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, ο νέος Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών προβλέπει την αναδιοργάνωση της ζώνης 3,4 – 3,8 GHz και τη διάθεση 1 GHz στη ζώνη 24,25-27,5 GHz, εφόσον υπάρχουν σαφή στοιχεία ζήτησης της αγοράς και απουσία σημαντικών περιορισμών για τη μετάβαση υφιστάμενων χρηστών ή την εκκαθάριση της συγκεκριμένης περιοχής.

Ο Κώδικας θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης. Η προθεσμία για την ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, όμως σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η διαδικασία επεξεργασίας και ψήφισης στη Βουλή των Ελλήνων θα ολοκληρωθεί ταχύτερα, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ΕΕΤΤ Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

    Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Στα 2,4 δισεκατομμύρια οι συνδέσεις 6G το 2035

    Η Vodafone ζητεί αυστηρότερους κανόνες για τις διακοπές πρόσβασης στο διαδίκτυο

    Στο τραπέζι της ΕΕ η ελληνική πρόταση για το 6G: 12-15 δισ. ευρώ το αρχικό χρηματοδοτικό μέγεθος

    ΑΔΑΕ: διπλός έλεγχος ταυτοποίησης για SIM, eSIM και φορητότητα από το Νοέμβριο

    Η AI στο επίκεντρο του νέου μοντέλου ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών

    Ο ESA επιλέγει την κοινοπραξία ARISE για την Κυβερνητική Υπηρεσία Παρατήρησης Γης της Ευρώπης

    Comments are closed.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required
    RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
    • 4,5 εκατ. ευρώ για κτίριο που θα στεγάσει Ερευνητικό Κέντρο για το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
    • GEP και ΜΕΪΔΑΝΗΣ: Η Υγεία και Ασφάλεια στο πρόγραμμα επιβράβευσης «Καλή Φάση»
    • Schneider Electric: Παρουσιάζει τη νέα μονάδα διανομής ψυκτικού Motivair
    • ΤτΕ: Τραπεζική χρηματοδότηση και καταθέσεις – Αύγουστος 2026
    • Χ. Δούκας: «Νοικοκυρεύουμε τα οικονομικά του Δήμου με προτεραιότητα τους πιο ευάλωτους»
    • Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2026
    • ΚΑΕ ΑΡΗΣ και Stoiximan ενώνουν τις δυνάμεις τους!
    RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • Νέο Android malware RemControl κλέβει τραπεζικά PIN και εμποδίζει την αφαίρεσή του
    • Όταν το AI δεν δέχεται το «όχι»: OpenAI agent παραβίασε αυστραλιανή κυβερνητική πύλη
    • Η CLICO Greece ανακοινώνει την ενίσχυση της τεχνικής της ομάδας με την προσθήκη του Πάνου Αγόρου
    • Σχεδόν 1 στους 5 retailers έχει χάσει οριστικά δεδομένα από κυβερνοεπίθεση
    • Τον Οδικό χάρτη για την ψηφιακή μετάβαση των ΜμΕ παρουσίασε η i-Spirit – iNVOICEsoft
    • CLOSEDQUORUM: Malware χρησιμοποιεί AI για να αποφασίζει το επόμενο βήμα του
    • Κλωνοποίηση φωνής: Η τεχνολογία deepfake που απειλεί όλους
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.