Μιχάλης Τσαμάζ: πως θα επηρεαστούν οι τηλεπικοινωνίες από τον κορονοϊό

0

Για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στις τηλεπικοινωνίες μίλησε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «Η ελληνική οικονομία την εποχή του Covid-19» που οργάνωσε η Grant Thornton.

Όπως είπε θα είναι λιγότερες σε σχέση με άλλους κλάδους, ωστόσο και οι τηλεπικοινωνίες δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες: «Οι δύο πρώτοι μήνες τους έτους ήταν θετικοί, υπήρχε η αίσθηση της αλλαγής της ψυχολογίας και γι’αυτό το πρώτο τρίμηνο δεν θα επηρεαστεί σημαντικά. Ο κορονοϊός άλλαξε τα πράγματα και τα επόμενα τρίμηνα η εικόνα θα είναι διαφορετική. Όπως αναφέρουν και οι διεθνείς αναλυτές οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα θα υποστούν τη μεγαλύτερη επίπτωση γιατί ένα μέρος των εσόδων τους προέρχεται από την περιαγωγή η οποία έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως θα συνεχιστεί κανονικά. Ο ίδιος τόνισε ότι η συμβολή των τηλεπικοινωνιών ήταν καθοριστική για να συνεχίσουμε τη ζωή μας στην εποχή του κορονοϊού και στο μεταξύ μάθαμε ότι «η χώρα διαθέτει τηλεπικοινωνιακές υποδομές υψηλού επιπέδου και ο καταναλωτής τις χρησιμοποίησε χωρίς προβλήματα. Τα δίκτυα του ομίλου ΟΤΕ ανταποκρίθηκαν στην τεράστια αύξηση της κίνησης. Για να έχουμε το αποτέλεσμα αυτό είχαμε επενδύσει 5 δις και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε. Ακόμη, έγινε ξεκάθαρη η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό. Η κρίση υγείας επέδρασε ως ψηφιακός επιταχυντής. Βεβαίως η προετοιμασία του ψηφιακού μετασχηματισμού είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν. Έχουν γίνει πολλά πράγματα όπως η ευρεία εφαρμογή της τηλεργασίας. Όσα έγιναν θα μείνουν και θα βελτιωθούν στη ζωή μας».

Σχετικά με την τηλεργασία σημείωσε ότι δούλεψε χωρίς πρόβλημα και άλλαξε τρόπο σκέψης μας ως προς αυτήν. Συμπλήρωσε πως και ο ΟΤΕ σχεδιάζει την επόμενη μέρα για τον τρόπο που εργάζεται, ενώ πιστεύει ότι τα ποσοστά της τηλεργασίας θα είναι μεγαλύτερα στο μέλλον από ότι αν δεν υπήρχε η κρίση υγείας. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει από την Πολιτεία το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο.

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ επεσήμανε ότι για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από τη κρίση υγείας «είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται η τεχνολογία. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να υιοθετήσουν ψηφιακές εφαρμογές οι πελάτες είναι έτοιμοι γι’αυτό η τεχνολογία θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν εξωστρεφείς. Η αξιοποίηση τη τεχνολογίας είναι σημαντική μόνον με αυτήν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα καταργήσει θέσεις εργασίας σημείωσε ότι η ψηφιακή εξέλιξη μπορεί να περιορίζει κάποιες θέσεις αλλά δημιουργεί νέες αυτό έχει γίνει σε κάθε βιομηχανική επανάσταση που προηγήθηκε. Πρόσθεσε ότι η ενίσχυση της ψηφιοποίησης συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομίας και αυτή δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Ως γενικό σχόλιο ο κ. Τσαμαζ υπογράμμισε ότι «είναι στο χέρι όλων μας να μην μείνουμε στα προβλήματα, αλλά να εστιάσουμε πως θα πάμε μπροστά, καθώς και ότι αυτός που επιβιώνει δεν είναι κατά ανάγκη ο δυνατότερος, αλλά αυτός που προσαρμόζεται».

Share.

Comments are closed.