Σε εγρήγορση οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες για να αντέξουν τα δίκτυα

0

Η εργασία από απόσταση που ολοένα διευρύνεται λόγω του κορονοϊού και τα παιδιά στο σπίτι θέτουν σε δοκιμασία τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και τις εταιρείες σε εγρήγορση. Το θέμα είναι διεθνές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον οργανισμό των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών (BEREC) να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν περιορισμοί στην κίνηση του internet εφόσον παραστεί ανάγκη.

Η εταιρεία Netflix, έπειτα συνομιλίες με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και Ψηφιακής Πολιτικής, Τιερί Μπρετόν, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον ρυθμό μεταβίβασης δεδομένων σε όλες τις μεταδόσεις ροής (streaming) της πλατφόρμας στην Ευρώπη, μειώνοντας πρακτικά την κίνηση κατά 25%. Παράλληλα το YouTube ανακοίνωσε την Παρασκευή πως κατεβάζει την ποιότητα του streaming του στην Ευρώπη για να αποφευχθεί συμφόρηση στο διαδίκτυο.

Στη χώρα μας ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Αντώνης Τζωρτζακάκης βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους επικεφαλής των OTE, Vodafone, Wind και Forthnet προκειμένου να αντιμετωπίζεται ότι πρόβλημα προκύπτει. Ο κ. Πιερρακάκης δεν αρνείται την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά είναι και καθησυχαστικός σημειώνοντας: «ζούμε ένα παγκόσμιο πείραμα. Όλα βασίζονται στις τηλεπικοινωνίες. Είναι μια πρωτόγνωρη συνθήκη και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Πάντως, το ίντερνετ δεν θα πέσει, όπως πολύς κόσμος φοβάται».

Το «μένουμε σπίτι» φαίνεται να έχει αλλάξει τα δεδομένα μεταξύ των σταθερών και κινητών δικτύων με την κίνηση να έχει αυξηθεί σημαντικά στα πρώτα. Πολλές επιχειρήσεις για να εργαστούν πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις, ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση, στη λογική της μείωσης των μετακινήσεων και των συναθροίσεων.

Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες για τα δίκτυα γιατί, όπως όλα δείχνουν, το «μένουμε σπίτι» θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και αυτό θα αυξήσει περισσότερο και τις ανάγκες για ψυχαγωγία και για τηλεργασία. Μένει να επιβεβαιωθεί η επαγρύπνηση των αρμοδίων ώστε ακόμα και αν οι πόροι ξεπεραστούν γρήγορα να δοθεί η ενδεδειγμένη λύση.

Share.

Comments are closed.