Ηλεκτρονικές εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις μέσω του gov.gr που μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία

0

Δύο από τις πιο συχνές υπηρεσίες για τον πολίτη, τις εξουσιοδοτήσεις και τις υπεύθυνες δηλώσεις θα περιλαμβάνει η ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου, gov.gr, για την οποία καταβάλλεται προσπάθεια να λειτουργήσει άμεσα δοκιμαστικά (πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας).

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, «κλειδί» για την ηλεκτρονική έκδοση των εξουσιοδοτήσεων και των υπεύθυνων δηλώσεων θα καταστούν οι κωδικοί του TAXIS.

Ειδικότερα, το gov.gr που οργανώνεται κατά το πρότυπο του βρετανικού gov.uk, θα συμπεριλάβει τις περίπου 500 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που ήδη παρέχει το δημόσιο και οι οποίες για πρώτη φορά θα συγκεντρωθούν σε ένα σημείο.

Εκεί θα προστίθενται σταδιακά και οι νέες, με πρώτες την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση. Πρόκειται για τις δύο πιο συχνές υπηρεσίες που φέρουν τους πολίτες στα ΚΕΠ για το γνήσιο της υπογραφής. Στόχος είναι να λαμβάνονται στο κινητό, αλλά και να μπορούν να διατεθούν και σε όποιον άλλον χρειάζεται με την αποστολή ενός αριθμού που θα λαμβάνει (PIN).

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης «το σημείο κλειδί θα είναι οι κωδικοί του TAXIS». Πρόσθεσε, πως «πρέπει και οι λογιστές να έχουν πρόσβαση, αλλά κανονικά πρέπει αυτούς του κωδικούς να τους ξέρουμε μόνον εμείς γιατί τώρα θα προστεθούν μία σειρά από ευαίσθητες υπηρεσίες πάνω τους και θα πρέπει να δίνουμε άλλους κωδικούς στους λογιστές μας. Όλα αυτά θα τα ανακοινώνουμε βήμα – βήμα».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός ζητά από τους πολίτες «εάν δεν γνωρίζουν τους κωδικούς του TAXIS να τους μάθουν, να τους έχουν διαθέσιμους για να μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις».

Μια ακόμα υπηρεσία που θα προστεθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας είναι η «άυλη συνταγογράφηση», η συνταγή στο κινητό, χωρίς να χρειάζεται να πάρει κανείς χαρτί από τον γιατρό του.

Το gov.gr, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα ξεκινήσει άμεσα δοκιμαστικά: «θα σηκώσουμε τις εφαρμογές αυτές σε δοκιμαστική μορφή και θα ζητήσουμε από τον κόσμο να ανταποκριθεί, να μας δώσει τις εντυπώσεις του, να μας πει τι δεν δουλεύει για να το διορθώσουμε. Όλοι θα γίνουμε δοκιμαστές αυτών των υπηρεσιών για να πάμε στο 100% των δυνατοτήτων τους».

Σχετικά με τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα τα οποία, εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από τον κορονοϊό, εξυπηρετούν πολλαπλάσια κίνηση ο υπουργός σημείωσε ότι «ζούμε ένα παγκόσμιο πείραμα. Όλα βασίζονται στις τηλεπικοινωνίες. Είναι μια πρωτόγνωρη συνθήκη και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Πάντως, το ίντερνετ δεν θα πέσει, όπως πολύς κόσμος φοβάται. Όπως θα δοκιμαστούν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα θα δοκιμαστούν και όλες οι πλατφόρμες ως προς τις αντοχές τους».

Share.

Comments are closed.