Πως διαμορφώνεται η επόμενη μέρα για την υπόθεση Forthnet

0

Το ενδιαφέρον του Duet Private Equity για τη Forthnet βρίσκεται στο προσκήνιο έπειτα από την υπαναχώρηση της Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη. Παρουσιάζεται ως η επόμενη λύση που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες αν και το κλίμα πλέον σε όλες τις αγορές επηρεάζεται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις εξακολουθεί να μην υφίσταται από την πλευρά των τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Αττικής) ούτε από την ίδια την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λοιπόν, η προσφορά του βρετανικού επενδυτικού κεφαλαίου που έχει εμφανιστεί άλλες δύο φορές ως ενδιαφερόμενος για ελληνικές επιχειρήσεις (για την Praxia Bank και την Επενδυτική Τράπεζα) χωρίς να υπογράψει κάποια συμφωνία, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την πρόταση της Alter Ego (κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων της Forthnet και ένα ποσό της τάξεως των 41 εκατ. για την εξαγορά μεγάλου τμήματος του ποσοστού των τραπεζών στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία).

Τα ερωτήματα είναι πολλά: Βλέπουν όλες οι τράπεζες που έχουν τα δάνεια της Forthnet την πρόταση του Duet ως λύση; Απάντηση δεν θα λάβουμε άμεσα όχι μόνον γιατί δεν είναι όλες οι τράπεζες στην ίδια λογική, αλλά και γιατί τα στελέχη των τραπεζών, όπως και όλων των επιχειρήσεων στη χώρα, αυτή τη στιγμή προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για τη λειτουργία τους σε συνθήκες πανδημίας. Η υπόθεση Forthnet, άλλωστε, είναι μια από τις πολλές με κόκκινα δάνεια που διαχειρίζονται.

Ακόμη, το Duet θα υποστηρίξει τη πρότασή του εν μέσω αβεβαιότητας αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια που θα έχουν οι επιπτώσεις της πανδημίας; Με άλλα λόγια υπό τις συνθήκες που φαίνεται να διαμορφώνονται θα διαθέσει, εκτός από το τίμημα για την εξαγορά των μετοχών, περίπου 100 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι είναι αναγκαία ώστε η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία να πάψει να χάνει μερίδιο;

Η ίδια η Forthnet έχει αντέξει χωρίς χρηματοδότηση από τους μετόχους της πολλά χρόνια, μένει να φανεί πόσο ακόμα… Όσο για την Vodafone και την Wind, όπως σχολίαζε στέλεχος μιας εκ των δύο, «θα χρειασθεί πολύ μεγάλη πειθώ από την πλευρά των τραπεζών για να επιστρέψουν στο τραπέζι της συζήτησης για τη Forthnet». Πλέον το μόνον που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι πιθανές συνέργειες ή η συγχώνευση με προϋπόθεση φυσικά το κούρεμα των τραπεζικών της υποχρεώσεων.

Share.

Comments are closed.