Τι είπε ο Αντώνης Τζωρτζακάκης για τιμολόγια mobile data, 5G, DESI και κυβερνοασφάλεια

0

Περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμολογίων των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και ειδικότερα των mobile data προσδοκά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνέχεια της σχετικής πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει στο τέλος του 2019.

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, χθες σε ενημέρωση του Τύπου εφ’ όλης της ύλης των θεμάτων της ΓΓΤΤ, «παρατηρούμε πως η αγορά έχει μπει σε μια πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών. Είμαστε υπέρ κάθε ενέργειας που βελτιώνει τις υπηρεσίες και μειώνει τις τιμές». Πρόσθεσε, ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει έδαφος και για μείωση της φορολογίας στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα κάτι ανακοινώσιμο. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η θέση της χώρας μας αναφορικά με τα τιμολόγια όπως καταγράφεται στο Δείκτη Ψηφιακής Κοινωνίας και Οικονομίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και γι’αυτό γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί καλύτερα.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται ενέργειες της Γενικής Γραμματείας για να αλλάξει ο δείκτης του DESI (1d1) που αφορά τη συνδεσιμότητα (τη διαθεσιμότητα γραμμών υψηλών ταχυτήτων). Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα 2,9 εκατ. γραμμές με ταχύτητα άνω των 100 Mbps (επί συνόλου 4,7 εκατ. γραμμών), κυρίως μέσω της τεχνολογίας vectoring (οπτική ίνα στις υπαίθριες καμπίνες) όμως ο δείκτης DESI μετρά τη συνδεσιμότητα μόνο τις οπτικές ίνες που φτάνουν ως τον χρήστη (FTTB, FTTH). Υπέρ των παρατηρήσεων της ελληνικής πλευράς έχουν ταχθεί Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο και Ιταλία και σε απάντηση των σχολίων θεσμοθετείται ένας νέος δείκτης με τίτλο «NGA Overall» – δηλαδή δίκτυα νέας γενιάς συνολικά – για την ορθότερη αποτύπωση της κατάστασης. Να σημειωθεί πως ακόμα στη χώρα μας η ζήτηση για συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 100 Mbps είναι μικρή και αυτό πλέον είναι το ουσιαστικό πρόβλημα.

Για τη διάθεση του φάσματος που αφορά το 5G και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για τη διαγωνιστική διαδικασία ο κ. Τζωρτζακάκης είπε πως το πιθανότερο είναι να πάμε σε μια multi-band διαδικασία με δημοπράτηση αδειών στα 3,5 GHz και 26 GHz, μαζί με την ανανέωση των UMTS αδειών στα 2,1 GHz. Το Ψηφιακό Μέρισμα 2, δηλαδή οι συχνότητες στα 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιούνται από την τηλεόραση (Digea και ΕΡΤ) θα αποδοθούν στη συνέχεια καθώς η διαδικασία για να απελευθερωθούν εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 3ο τρίμηνο του 2021. Όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει πρόθεση να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τις άδειες, αλλά να προωθηθούν οι σχετικές επενδύσεις.

Αναφορικά με τις ενέργειες για την ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας ο γενικός γραμματέας είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες όπως η Airbus, η Thales και η OHB να συμπεριλάβουν ελληνικές επιχειρήσεις στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων βρίσκεται υπό αναθεώρηση.

Η γενική γραμματεία βρίσκεται στη φάση της στελέχωσης της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, ενώ έχουν προσδιοριστεί οι 70 κρίσιμες υποδομές της χώρας για τις οποίες θα υπάρξει εποπτεία ως προς το αν εφαρμόζουν τους ενδεδειγμένους κανόνες ασφαλείας.

Για το πρόγραμμα ενίσχυσης της ζήτησης (Superfast Broadband) η ΓΓΤΤ επιδιώκει να περιληφθούν όλες οι τεχνολογίες με ταχύτητα άνω των 100 Mbps. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εγκατεστημένες οπτικές ίνες (FTTB, FTTH) σε περίπου 220.000 συνδέσεις και ο αριθμός θα φτάσει τις 500.000 σε ένα έτος. Το υφιστάμενο πρόγραμμα ενίσχυσης της ζήτησης, που πρόσφατα επεκτάθηκε και στις επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, ωστόσο, θα ζητηθεί παράταση για 2 χρόνια.

Ακόμη, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την ενσωμάτωση της νέας οδηγίας της Ε.Ε. για τις τηλεπικοινωνίες. Πρόκειται για διατάξεις που ενθαρρύνουν τις συνεργασίες και τις συνεπενδύσεις και αντιμετωπίζουν επίσης θέματα συνεργασίας μεταξύ των αρχών (ΕΕΤΤ, ΑΔΑΕ, κ.τ.λ.).

Share.

Comments are closed.