Νέα επιστολή του Μιχάλη Τσαμάζ για τις παλινωδίες της ΟΜΕ-ΟΤΕ

0

Με νέα επιστολή του προς όλους τους εργαζομένους απάντησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ στις παλινωδίες της ΟΜΕ ΟΤΕ που έχουν ως αποτέλεσμα να βρίσκεται ξανά στον αέρα η υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ).

Εστάλη αργά το βράδυ χθες και εμπεριέχει σημαντικές ειδήσεις ειδικά για τους νεότερους και χαμηλόμισθους υπαλλήλους για τους οποίους αναφέρει ότι ανεξάρτητα από την ΕΣΣΕ, η εταιρεία επεξεργάζεται τα στοιχεία της αγοράς και σύντομα θα ανακοινώσει αναπροσαρμογές με βάση το ρόλο και την απόδοση ειδικά των νεότερων και χαμηλόμισθων, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα και να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των αποδοχών τους.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στη νέα επιστολή της διοίκησης του ΟΤΕ έχουν ως εξής: Προχθές το βράδυ (Τετάρτη) πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Με ψήφους 16 υπέρ και 13 κατά ψηφίστηκε το κείμενο της ΕΣΣΕ που είχαν μονογράψει με τη διοίκηση του ΟΤΕ την Δευτέρα ο πρόεδρος Δημήτρης Φούκας (προέρχεται από την παράταξη του ΚΙΝΑΛ) και ο πρώην γενικός γραμματέας Βασίλης Βάκος (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ). Ο κ. Βάκος στο μεταξύ την Τρίτη υπέβαλε την παραίτησή του και αντικαταστάθηκε από το Βασίλη Κατσαρό ο οποίος ανήκει στην παράταξη (ΔΑΚΕ) που καταψήφισε το κείμενο της ΕΣΣΕ και ως εκ τούτου δεν θα την υπέγραφε. Να σημειωθεί ότι την Ομοσπονδία εκπροσωπούν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας και άρα υπό φυσιολογικές συνθήκες οι δύο αυτοί συνδικαλιστές υπογράφουν τις ΕΣΣΕ με τη διοίκηση του ΟΤΕ.

Κατά τη χθεσινή μέρα συγκροτήθηκε μια νέα πλειοψηφία 19 μελών του διοικητικού συμβουλίου η οποία δεν αναγνωρίζει την προχθεσινή απόφαση και η οποία ζήτησε από τον κ. Φούκα να συγκαλέσει νέα συνεδρίαση του οργάνου με θέμα να ζητηθούν εκ νέου διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του ΟΤΕ για την ΕΣΣΕ. Κατά την άποψή τους η Σύμβαση που συμφωνήθηκε δεν είναι ικανοποιητική και ζητούν να συμπληρωθεί με όρο διασφάλισης των θέσεων εργασίας έως το τέλος του 2020 και με μεγαλύτερες παροχές για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μετά την 1/3/2015. Πιθανό θεωρείται να προταθούν και νέες κινητοποιήσεις στη νέα συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ που, εκτός απρόοπτου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Ολόκληρη η επιστολή του επικεφαλής του ΟΤΕ έχει ως εξής:

Από: Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Ομίλου ΟΤΕ
Προς: Εργαζομένους ΟΤΕ

Αγαπητοί συνεργάτες,

Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για υπογραφή ΕΣΣΕ, θέλω να σας ενημερώσω για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Από την αρχή των συζητήσεων για υπογραφή ΕΣΣΕ στην ΟΤΕ Α.Ε., η εταιρεία προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πρόθεση για εποικοδομητικό διάλογο.

Σε ένα περιβάλλον που παραμένει γεμάτο προκλήσεις, επιδιώξαμε μια έντιμη συμφωνία με στόχο την εργασιακή ειρήνη, σε μία βιώσιμη και ανταγωνιστική εταιρεία.

Μολονότι το κλίμα εμπιστοσύνης κλονίστηκε με μία απεργία πρωτοφανούς διάρκειας, που σημαδεύτηκε από ακρότητες, η διοίκηση, την επόμενη ημέρα της λήξης της απεργίας, κάλεσε την ΟΜΕ-ΟΤΕ για συνέχιση των συζητήσεων.

Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις, διαμορφώθηκε και υπογράφτηκε με τους εκπροσώπους της ΟΜΕ-ΟΤΕ πρακτικό συμφωνίας για την κατάρτιση ΕΣΣΕ, διάρκειας 19 μηνών με τους εξής όρους:

Για τους εργαζομένους της ΟΤΕ Α.Ε. που έχουν προσληφθεί από το 2015 και μετά, αύξηση 5,5% από 1.1.2020 των μισθολογικών κλιμακίων και επιπλέον 2% από 31.7.2021. Αυτό θα σήμαινε ότι ο εισαγωγικός βασικός μισθός ενός νέου εργαζομένου θα ήταν σημαντικά υψηλότερος, τουλάχιστον +30% πάνω από τον κατώτατο βασικό μισθό που προβλέπεται στη νομοθεσία.

Για τους εργαζομένους της ΟΤΕ Α.Ε. που προσλήφθηκαν πριν από το 2015, και για τους οποίους ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων κατά 9,5% με 35ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας, η νέα ΕΣΣΕ δεν θα προέβλεπε διασφάλιση των θέσεων εργασίας και θα προέβλεπε αντιστάθμιση της μείωσης κατά 4,5% από 1.1.2020, και κατά επιπλέον 4% από 31.7.2021, μολονότι το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας θα παρέμενε στις 35 ώρες. Από τις 31.7.2021 θα επανερχόταν το 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας.

Ως διοίκηση, αναμένουμε την επίσημη απάντηση του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ στην παραπάνω πρόταση. Ωστόσο, διαφαίνεται από τις συνεχιζόμενες εσωτερικές διενέξεις και ανατροπές στην Ομοσπονδία, ότι ο δρόμος προς μια πιθανή συμφωνία θα είναι δύσκολος.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για υπογραφή συλλογικής σύμβασης και με δεδομένο ότι τρεις από τους όρους της προηγούμενης ΕΣΣΕ (-9,5%, 35ωρο και διασφάλιση θέσεων εργασίας) έληξαν στις 30/12/2019, οι μισθοί των εργαζομένων της ΟΤΕ Α.Ε. που προσλήφθηκαν πριν το 2015, και για τους οποίους ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων, επανέρχονται στα επίπεδα του 2011, από 31/12/2019. Από 1/2/2020, επανέρχεται το 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας για όλους.

Ανεξάρτητα από την ΕΣΣΕ, η εταιρεία επεξεργάζεται τα στοιχεία της αγοράς και σύντομα θα σας ανακοινώσουμε αναπροσαρμογές με βάση το ρόλο και την απόδοση σας, ειδικά των νεότερων και χαμηλόμισθων, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα και να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των αποδοχών σας.

Αυτά είναι τα δεδομένα μέχρι στιγμής. Πέρα από τις όποιες κινδυνολογίες ακούγονται, θέλω να διαβεβαιώσω προσωπικά κάθε έναν από εσάς ότι:

– Η εταιρεία αντιμετωπίζει τα θέματα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό της με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ήθος. Λειτουργούμε πάντα με μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της εταιρείας.

– Πρόθεση της διοίκησης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος με αναπτυξιακές προοπτικές για τους εργαζομένους, και αμοιβές σύμφωνα με τη θέση, το ρόλο και την απόδοση, όπως αξίζει σε μία σύγχρονη ιδιωτική εταιρεία.

Σήμερα, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα και αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας. Μία υγιής εταιρεία που μπορεί να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, παλιοί, νέοι, τεχνικοί, εμπορικοί, διοικητικοί, από όλη την Ελλάδα, με θέση ευθύνης ή χωρίς, από την μητρική και τις θυγατρικές, έχουμε οδηγήσει την εταιρεία στην κορυφή που είναι σήμερα και όλοι μαζί θα την οδηγήσουμε στο αύριο.

Share.

Comments are closed.