Σε τροχιά υπογραφών η εξαγορά της Forthnet – κινητικότητα για τη Wind

0

Η υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της Forthnet από την Alter Ego εκτιμάται ότι είναι θέμα των επομένων εβδομάδων και παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένεται αν η κινητικότητα περί την Wind θα οδηγήσει στην παρούσα φάση στην πώλησή της.

Η Alter Ego θα αγοράσει το τραπεζικό χρέος της Forthnet, συν το μεγαλύτερο τμήμα των μετοχών της που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες (το πολύ έως 32% από το συνολικά 36,2%) έπειτα από την έως σήμερα μετατροπή του ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές δανείου της, ύψους 70,1 εκατ. ευρώ, που σύνηψε τον Οκτώβριο του 2016. Το τραπεζικό χρέος της Forthnet είναι σήμερα περίπου 255 εκατ. ευρώ (ομολογιακό δάνειο έκδοση 2007 και 2011, ύψους 78,4 εκατ. ευρώ και ομολογιακό 176,5 εκατ. ευρώ έκδοση 2008 και 2011), καθώς και περίπου 51 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει από το προαναφερόμενο ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που θα καταβάλει η αγοράστρια εταιρεία στις δανείστριες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Αττικής) για την εξαγορά του χρέους και των μετοχών είναι της τάξεως των 41 εκατ. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα συμφωνήσουν σε ένα σημαντικό «κούρεμα» στα δάνεια της Forthnet, από τα οποία δεν θα «γλυτώσει» η ίδια η εταιρεία αφού θα τα χρωστά στο νέο μέτοχό της, την Alter Ego.

Η συμφωνία πριν τεθεί σε ισχύ πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο αφορά τις επιπτώσεις της στην αγορά τηλεοπτικού περιεχομένου και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών αντίστοιχα για τις τηλεπικοινωνίες. Υπολογίζεται ότι για να δοθεί το πράσινο φως από τις ανεξάρτητες αρχές θα χρειασθούν περίπου 3 με 4 μήνες.

Θα ακολουθήσει, όπως εκτιμάται, η απόκτηση του ελέγχου της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας από το νέο ιδιοκτήτη της με την μετατροπή και του υπολοίπου μετατρέψιμου ομολογιακού σε μετοχές που σημαίνει ότι το ποσοστό της AlterEgo στη Forthnet θα φθάσει στο 68%, δημιουργώντας τη υποχρέωση της δημόσιας πρότασης. Το κρίσιμο είναι να μπουν κεφάλαια και στην ίδια την εταιρεία για την χρηματοδότηση της λειτουργίας της. Υπολογίζεται ότι έχει ανάγκη τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ. Πιθανό θεωρείται η Alter Ego συνεργαστεί για τη Forthnet με κάποιο fund.

Στο μέτωπο της Wind πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μέτοχοί της εξετάζουν αν μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερο τίμημα από αυτό που έχει προσφερθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων κοντά στη διαδικασία που εξελίχθηκε στο Λονδίνο η διαφορά μεταξύ του τιμήματος που προσφέρθηκε και αυτού που επιθυμούν οι σημερινοί μέτοχοι της εταιρείας είναι σημαντική και δύσκολα γεφυρώνεται, όμως, το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό και άρα τίποτα ακόμα δεν έχει κλείσει οριστικά. Τα ξένα funds που φέρονται ως ενδιαφερόμενοι είναι τα BC Partners, Providence και Warburg Pincus.

Share.

Comments are closed.