Αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου Τηλεπικοινωνιών στην ΕΕΤΤ ο Δημήτρης Βαρουτάς

0

Τα καθήκοντά στου ως αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αναλαμβάνει ο Δημήτρης Βαρουτάς, έπειτα από την έγκριση του διορισμού του χθες από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κατά την ακρόαση που προηγήθηκε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε πως η δημοπράτηση των συχνοτήτων για την ανάπτυξη του 5G, θα γίνει στο τέλος του 2020, επισημαίνοντας πως πρόκειται για κρίσιμη υποδομή για θέματα εθνικής ασφάλειας. Όπως είπε η Ελλάδα θα περιμένει το κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να λάβει αποφάσεις αναφορικά με το αν θα θέσει περιορισμούς σε κινεζικές εταιρείες όσο αφορά τις προμήθειες υλικών για την υλοποίησή του. «Το 5G, όπως και το 4G, σπάει σε δύο κομμάτια, στα συστήματα πυρήνα και στα συστήματα κεραιών. Σε αυτά τα δύο, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή έχει μόνο ευρωπαϊκούς προμηθευτές στα συστήματα τέταρτης γενιάς, που εάν θέλετε, είναι και η πιο κρίσιμη υποδομή. Στα συστήματα κεραιών υπάρχουν και μη ευρωπαϊκοί προμηθευτές σε δύο από τις τρεις εταιρείες», είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουτάς τόνισε πως η ανάπτυξη του 5G αποτελεί προτεραιότητα ενώ σε ό,τι αφορά τα θέματα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, σημείωσε πως «πρέπει το κοινό να ενημερωθεί γιατί διαφορετικά προκαλείται τεχνοφοβία. Το βλέπουμε στο θέμα των κεραιών. Φοβόμαστε την τεχνολογία. H δική μου άποψη, διδάσκοντας και στο πανεπιστήμιο για τις κεραίες, είναι ότι όσο πιο πυκνές είναι τόσο μικρότερη ακτινοβολία θα υπάρχει».

Σημείωσε επίσης, πως η ΕΕΤΤ δεν επεμβαίνει στα θέματα των προμηθειών, αφού δεν είναι αρμοδιότητά της. Για τις τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ο νέος αντιπρόεδρος τόνισε πως η ΕΕΤΤ πρέπει να συλλέγει συστηματικά τα στοιχεία, να παρακολουθεί την αγορά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο παρατηρητήριο τιμών, το οποίο και «θα πρέπει να ενισχυθεί, προκειμένου και να προφυλαχθεί ο καταναλωτής».

Υπέρ του νέου διορισμού, τάχθηκε η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση δήλωσε παρών, όπως επίσης το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 που διευκρίνισαν το καθένα πως η ψήφος τους σχετίζεται με τις πολιτικές της κυβέρνησης που καλούνται να εφαρμόσουν και όχι με τα πρόσωπα.

Share.

Comments are closed.