Μετατίθεται χρονικά η πώληση της Wind

0

Οι μέτοχοι της Wind (Golden Tree Asset Management – GTAM και Cyrus Capital Partners με ποσοστό συνολικά 95%) εισέπραξαν μέρισμα ύψους 225 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες «παγώνουν» την πώληση της εταιρείας.

Όπως εκτιμάται οι μη δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο διαδικασίας που «έτρεξε» η JP Morgan, δεν ικανοποίησαν μετόχους.

Επίσημα δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση. Ωστόσο, από δηλώσεις του επικεφαλής της BC Partners, Νίκου Σταθόπουλου, τις προηγούμενες μέρες, έγινε γνωστό ότι το προαναφερόμενο επενδυτικό κεφάλαιο ενδιαφέρεται για την Wind και κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η JP Morgan δέχθηκε ακόμα μια προσφορά από φορέα ο οποίος σχετίζεται και με την υπόθεση εξαγοράς της Forthnet.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τηλεπικοινωνιακής αγοράς οι εξελίξεις στις εν λόγω τηλεπικοινωνιακές εταιρείες συνδέονται, ενώ πέρα από έναν φορέα «καταλύτη» που πιθανότατα βρίσκεται και στις δύο διαπραγματεύσεις – συμφωνίες τίθεται και θέμα αποτιμήσεων. Με άλλα λόγια η αξία της Wind θα είναι διαφορετική αν στην τηλεπικοινωνιακή αγορά μείνουν τρεις εταιρείες. Αν δηλαδή, π.χ. η Forthnet εξαγοραστεί από την Alter Ego του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και σε δεύτερο χρόνο το τηλεπικοινωνιακό της τμήμα συγχωνευτεί με την Wind.

Υπενθυμίζεται ότι η Wind μέσω της μητρικής της εταιρείας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet με 21,05%.

Προς το παρόν οι μέτοχοι της Wind, έπειτα από το ομολογιακό που σύνηψε η μητρική της εταιρεία, ύψους 525 εκατ. ευρώ, «σήκωσαν» ως μέρισμα 225 εκατ. ευρώ. Με αφορμή το γεγονός αυτό ο οίκος Fitch Ratings αναθεώρησε την προοπτική (outlook) για τη Wind σε αρνητική από σταθερή, επιβεβαιώνοντας το αξιόχρεο της εταιρείας σε «Β».

Όπως εξήγησε ο οίκος στην ανακοίνωσή του η υποβάθμιση του outlook είναι αποτέλεσμα της πληρωμής κεφαλαίου (μερίσματος) η οποία και ανεβάζει την μόχλευση της εταιρείας πάνω από το όριο του 4 (καθαρό χρέος προς EBITDA), που έχουν θέσει οι αναλυτές του Fitch. Προσθέτει ότι η πληρωμή μερίσματος αφαίρεσε από την εταιρεία την ευελιξία για οργανική επέκταση μέσω υψηλότερων κεφαλαιακών δαπανών, εξαγορών και επενδύσεων φάσματος. Ο οίκος σχολίασε ακόμη ότι η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών παραμένει εύθραυστη και ο ανταγωνισμός υψηλός, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές της Wind Hellas παραμένουν μέτριες, έχοντας γυρίσει σε θετικό έδαφος μόλις το 2019.

Share.

Comments are closed.