Χωριστή εταιρεία για τις υποδομές σχεδιάζει ο όμιλος Vodafone

0

Με στόχο τη βελτίωση του ενεργητικού του ο όμιλος Vodafone σχεδιάζει τη δημιουργία μιας νέας θυγατρικής στην οποία θα μεταφερθούν οι υποδομές της κινητής τηλεφωνίας (σταθμοί βάσης – κεραίες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι σχετικές αποφάσεις, οι οποίες όπως φαίνεται αφορούν και τη θυγατρική στην Ελλάδα, ανακοινώθηκαν από τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου (Απρίλιος 2019 – Ιούνιος 2019) της οικονομικής του χρήσης, Απρίλιος 2019 – Μάρτιος 2020.

Ειδικότερα, ο όμιλος Vodafone προχωρά στη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, έως το Μάιο του 2020, υπό την ονομασία TowerCo. Στόχος είναι η δημιουργία εσόδων, από την εισαγωγή σε χρηματιστήριο της νέας εταιρείας, ή τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού σε αυτήν, ή ακόμα την εκχώρηση μειοψηφικών ή πλειοψηφικών ποσοστών σε επίπεδο χώρας. Στόχος είναι επίσης η ενοικίαση ή ο διαμοιρασμός του δικτύου με τρίτους παρόχους.

Παράλληλα, ο όμιλος Vodafone ανακοίνωσε πως στοχεύει στην περαιτέρω επέκταση των συμφωνιών κοινής χρήσης δικτύων που έχει σε χώρες όπως η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι Vodafone Ελλάδος και Wind έχουν δημιουργήσει την Victus στην οποία έχει μεταφερθεί τμήμα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και, όπως εκτιμάται, έπειτα και από τις προαναφερόμενες αποφάσεις του ομίλου, στην εταιρεία αυτή μπορεί να μεταφερθεί και το νέο δίκτυο 5G που θα κατασκευαστεί.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Vodafone, Nick Read, η νέα εταιρεία, θα ειδικεύεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη και εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακών ιστών και κεραιών θα είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης, με κεραίες σε 61.700 σημεία, με το 75% εξ αυτών στις μεγαλύτερες αγορές της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας. «Λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα και την ποιότητα των υποδομών μας, πιστεύουμε ότι έχουμε μία σημαντική ευκαιρία να δημιουργήσουμε περισσότερη αξία για τους μετόχους μας, ενώ παράλληλα θα εκμεταλλευτούμε το σημαντικό όφελος από τον διαμοιρασμό δικτύων για την ψηφιακή κοινωνία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως ανακοίνωσε την απόσχιση των δραστηριοτήτων του, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο της οικονομικής του χρήσης (Απρίλιος – Ιούνιος) όπου καταγράφηκε οριακή υποχώρηση 0,2% των εσόδων.

Στην Ελλάδα κατά το εξεταζόμενο τρίμηνο η Vodafone παρουσίασε οργανική ανάπτυξη 3,7% με τα έσοδά της από υπηρεσίες να παρουσιάζουν αύξηση 7,9% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου της προηγούμενης χρήσης (218 εκατ. ευρώ έναντι 202 εκατ.). Το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή στην κινητή τηλεφωνία (ARPU) διαμορφώθηκε σε 9,3 ευρώ από 8,5 ευρώ με τους συνδρομητές στην κινητή στο τέλος Ιουνίου 2019 να είναι 5,026 εκατ. και στη σταθερή 942 χιλ. Σημαντική είναι και πάλι η αύξηση της χρήσης δεδομένων (17.467 TB έναντι 13.163 ΤΒ).

Share.

Comments are closed.