Αποφάσεις για τη Forthnet στη σκιά των εξελίξεων στην ολλανδική τηλεπικοινωνιακή αγορά

0

Έχει παρέλθει ένας μήνας από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών των Vodafone – Wind και ANT1 για τη Forthnet και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σύμβουλος των τραπεζών, Nomura International, έχει καταλήξει στην εισήγησή του.

Το κλίμα που μεταδίδεται από τις τράπεζες (Πειραιώς, Alpha και Εθνική) παραπέμπει σε προσφορές οι οποίες προϋποθέτουν, μεταξύ άλλων, σημαντικό κούρεμα υποχρεώσεων της Forthnet και προφανώς και για πολλούς άλλους λόγους, η απόφαση θεωρείται δύσκολη. Επίσης, ακόμα και αν συμφωνήσουν οι τράπεζες μεταξύ τους, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειασθεί αρκετό χρονικό διάστημα επιπλέον διαπραγματεύσεων με τον προτιμητέο αγοραστή.

Στο μεταξύ, ευρύτερες συζητήσεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά (την ελληνική και την ευρωπαϊκή) έχει πυροδοτήσει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει τη μείωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας από 4 σε 3 στην Ολλανδία, δίνοντας το πράσινο φως στη συγχώνευση των T-Mobile NL και Tele2. Αντιστοίχως, αν οι Vodafone – Wind (οι οποίες με συνέπεια διεκδικούν να τη Forthnet εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα) περάσουν σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και αυτές τελεσφορήσουν, θα έχουμε και στην Ελλάδα μείωση των τηλεπικοινωνιακών φορέων από τέσσερις σε τρεις.

Στελέχη της αγοράς μιλούν για αλλαγή στάσης της Κομισιόν, ωστόσο, μάλλον χρειάζεται να περιμένουμε λίγο για ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ελάχιστες μέρες έπειτα από την απόφαση για την ολλανδική αγορά ο Guillaume Loriot, διευθυντής της μονάδας ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας σε διάσκεψη της ECTA (η ένωση των εναλλακτικών παρόχων) στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η απόφαση να μην επιβληθούν διορθωτικά μέτρα στη συγκέντρωση δεν αντικατοπτρίζει μετατόπιση της πολιτικής της Επιτροπής για τις τηλεπικοινωνίες, αλλά τις ειδικές συνθήκες της ολλανδικής περίπτωσης.

Όπως είπε, αυτό που καθόρισε την απόφαση ήταν το αβέβαιο μέλλον της Tele2, περίπτωση πάντως που προσομοιάζει με την Forthnet για την οποία δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, ικανό να τη διατηρήσει και να την αναπτύξει ως ανεξάρτητο φορέα.

Η Tele2 «δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες» στην ολλανδική αγορά, με μόλις 5% μερίδιο, δήλωσε ο κ. Loriot, για να καταλήξει ότι η εν λόγω απόφαση δεν σημαίνει αλλαγή πολιτικής στην Επιτροπή, καθώς κάθε περίπτωση συγχώνευσης αξιολογείται βάσει των ειδικών χαρακτηριστικών της και «δεν υπάρχει μαγικός αριθμός» όσον αφορά τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε κάθε χώρα.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι το πιθανό, όπως δείχνει, σενάριο να εξεταστεί από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, η εξαγορά – συγχώνευση της Forthnet από τις Vodafone – Wind θα έχει αρκετά επεισόδια ως μια σύνθετη υπόθεση.

Share.

Comments are closed.