weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 13-1-23 sent
600x80 banner 16-2-23 sent

ΔΕΗ: ξεκινάει το FTTH

Είδες η ΔΕΗ; Έκλεισε συμφωνία με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ για το έργο κατασκευής δικτύου FTTH. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε εννέα μήνες, περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά στους Δήμους Αμαρουσίου, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και Γλυφάδας, θα έχουν πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικών ινών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός και για τους τρείς δήμους φτάνει στα 13,6 εκατ. ευρώ, και περιλαμβάνει όλο το πακέτο.
Από τη μελέτη και το σχεδιασμό, ως το σκάψιμο και την εγκατάσταση των ΚΑΦΑΟ. Στο ενδιάμεσο βρίσκεται η λήψη όλων των αναγκαίων αδειοδοτήσεων, που συνήθως είναι και η πιο χρονοβόρα διαδικασία. Αν και αναρωτιόμαστε ποιος δήμαρχος θα βάλει εμπόδια στην οπτική ίνα, σε χρονιά δημοτικών εκλογών…
Αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού τα μεσοπρόθεσμα σχέδια της ΔΕΗ προβλέπουν ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και επέκταση του δικτύου οπτικών ινών μέχρι στο σπίτι (FTTH) σε 13 δήμους της Αττικής, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες για internet υπερυψηλών ταχυτήτων σε 440.000 νοικοκυριά.
Το σύνολο του έργου που έχει προκηρύξει η ΔΕΗ, περιλαμβάνει τις εξής περιοχές: Κηφισιά, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Παλλήνη, Ηλιούπολη, Περιστέρι, Νέα Ιωνία, Φιλοθέη, Ψυχικό, Αγιά Παρασκευή, Νέα Σμύρνη, Παπάγου, Χολαργός.
Αφορά την εγκατάσταση περίπου 2.278 χιλιομέτρων δικτύου οπτικών ινών, το 63% του οποίου θα είναι εναέριο (στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ), 884 χιλιομέτρων καλωδίων διασύνδεσης με κτίρια (last mile), με το 69% αυτών να είναι εναέριο και το 31% υπόγειο.
Βάσει των στοιχείων του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ για τη δραστηριότητα που θα αναπτύξει στις τηλεπικοινωνίες μέχρι το 2030, στοχεύει σε 1 εκατ. συνδρομητές (περίπου 20% με 25% των συνολικών συνδέσεων), έσοδα 120 εκατ. ευρώ, και κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων περίπου 100 εκατ. ευρώ. Όπως έχει ξεκαθαρίσει η ΔΕΗ, δεν σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί ως πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, αλλά στην πώληση σύνδεσης με οπτική ίνα στη χονδρική, με την υπηρεσία να παρέχεται στον τελικό χρήστη μέσω τρίτων παρόχων.
Λέτε να γεμίσουμε πάλι παρόχους όπως στο παρελθόν;
Στο μεταξύ, η ΔΕΗ δείχνει και μία κινητικότητα για την ανάληψη μεγάλων έργων ως integrator. Έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να αγοράσει διάφορες εταιρείες -μιλάμε για βαριά ονόματα- για να επεκταθεί και στο συγκεκριμένο τομέα, χωρίς επιτυχία. Ωστόσο, και πολύ καλά κάνει, συνεχίζει τις προσπάθειες.
Ο επιμένων νικά. Με τη δύναμη της ΔΕΗ φυσικά!
g-cloud

Cloud is calling

Ήρθε η ώρα που οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα μπουν κι εκείνες στο cloud.
Αφού έστησαν τα δίκτυα διασύνδεσης, και λειτούργησαν ως η γέφυρα για χιλιάδες επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα δεδομένα και την υπολογιστική τους ισχύ στο cloud, πλέον και οι ίδιες αισθάνονται έτοιμες να περάσουν στο «σύννεφο».
Ίσως είναι γνωστό ότι οι πλέον απαιτητικές από πλευράς υπολογιστικής ισχύος και διασύνδεσης βάσεων δεδομένων, είναι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Με δεκάδες συστήματα που πρέπει να συντονίζονται σε πραγματικό χρόνο, τεράστιες απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και cost sensitive υπηρεσίες, είναι οι τελευταίες εταιρείες που επιλέγουν το cloud για τις λειτουργίες τους.
Πρόσφατη έρευνα της Capgemini, δείχνει ότι οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σκοπεύουν να επενδύσουν κατά μέσο όρο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ο καθένας στον τομέα του network cloud transformation.
Φυσικά, κάτι που επίσης απασχολεί κάθε επιχείρηση, είναι ο χρόνος απόσβεσης των επενδύσεων, χρόνος που είναι κρίσιμος για την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια την επιβίωση της.
Η ίδια μελέτη προβλέπει ότι οι εταιρείες που θα επενδύσουν νωρίς, θα ανακτήσουν σε τρία με πέντε χρόνια, τουλάχιστον το μισό της αρχικής τους επένδυσης.
Στη χώρα μας αν βάλουμε και το Ταμείο Ανάκαμψης στην εξίσωση, θα έχουν πάρει τα χρήματά τους πίσω και θα τους μείνουν οι υποδομές και η αποπληρωμή.
Η πρόβλεψη της Capgemini καταδεικνύει ότι το πολύ μέχρι το 2028, περίπου το μισό της χωρητικότητας των τηλεπικοινωνιακών δικτύων θα εδρεύει στο cloud.
Από τη σκοπιά των επενδύσεων, το κόστος αυτής της μετάβασης για τους παρόχους θα είναι (κατά μέσο όρο) περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Ανταποδοτικά, η μετάβαση στο cloud θα δώσει στους παρόχους τη δυνατότητα μείωσης κατά περίπου 13% του κόστους δικτύου, ενώ μπορούν να δημιουργήσουν έσοδα από το Open RAN, αλλά και τη γρήγορη διάθεση δυνητικά προσοδοφόρων υπηρεσιών και εφαρμογών, κυρίως μέσω των δικτύων 5G.
High speed internet 5G connection ideas, speedometer and internet 5G connection. Vector illustrations

Slow 5G

Ήδη το γνωρίζαμε, αλλά ήρθε τώρα και η Ookla να το πιστοποιήσει, ανακοινώνοντας τα ευρήματα της, σχετικά με την ταχύτητα του 5G στα δίκτυα παγκοσμίως.
Αυτό που διαπίστωσε ήταν τεράστιες ανισορροπίες με δυσθεώρητες διαφορές.
Από τη μία πλευρά βλέπουμε ταχύτητα κοντά στα 2 Gbps στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Καταρ και την Κορέα, ενώ από την άλλη κάτω από τα 20 Mbps στη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ισπανία.
Η διακύμανση αυτή έχει ως κύρια αιτία το γεγονός ότι ελάχιστα δίκτυα ήταν έτοιμα να επενδύσουν τεράστια ποσά για να αντικαταστήσουν πλήρως της υποδομές τους σε 5G, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν killer applications για να φέρουν αύξηση των εξόδων και απόσβεση του κόστους αρχικής εγκατάστασης.
Έτσι, βλέπουμε 5G υλοποιήσεις που βασίζονται σε κορμό δικτύου τεχνολογίας 4G, ακόμα και εντός του ίδιου παρόχου.
Η Ookla, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων της, σημειώνει τα εξής: «Βάσει του marketing γύρω από το 5G, οι καταναλωτές οδηγούνται να περιμένουν μία μεγάλη αλλαγή στην απόδοση. Ωστόσο, με το 5G να λειτουργεί σε μεγαλύτερο εύρος ζωνών φάσματος από τις προηγούμενες γενιές, συμπεριλαμβανομένου του φάσματος υψηλής συχνότητας που έχει σχετικά φτωχότερη διάδοση, είναι κατανοητό ότι η απόδοση του 5G θα ποικίλλει περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές δικτύων κινητής τηλεφωνίας.»
Ουσιαστικά, με αυτή της τη διαπίστωση, επισημαίνει ότι το λανσάρισμα του 5G έγινε εσπευσμένα, για λόγους κυρίως marketing και προσαρμογής στον ανταγωνισμό.
Είχαμε γράψει σε προηγούμενο Weekly Telecom, παρουσιάζοντας τη μελέτη της ερευνητικής εταιρείας Dell’Oro Group, πως μόλις 39 από τους 200 παρόχους που έχουν λανσάρει το 5G, έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτόνομου δικτύου 5G, χωρίς να βασίζονται στις παλαιότερες υποδομές 4G.
Άλλωστε και οι ίδιοι οι πάροχοι δεν το κρατούν μυστικό, αφού παραδέχονται ότι απέχουν πολύ από το να εξαντλήσουν τις δυνατότητες του 4G, καθώς ακόμη δεν υπάρχει επαρκής ζήτηση για 5G, δεδομένης της μικρής διείσδυσης του σε χρήσεις και εφαρμογές.
Συνεπώς, η επένδυση για πλήρη αντικατάσταση του 4G από αυτόνομα δίκτυα 5G, θα ήταν το λιγότερο αντιοικονομική και σίγουρα υψηλού ρίσκου. Αγάλι – αγάλι…
synedria monofyllo 14-2-23 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Digital Weekly Report

Smartphone with 5G sign on the screen surrounded by high speed n

5G: Can I Get Some Satisfaction?

Αν το ερώτημα σας θυμίζει τους Rolling Stones, εμείς θα σας πάμε στην Ookla. Όχι, δεν είναι ροκ μπάντα, αλλά η εταιρεία που διαχειρίζεται το γνωστό Speed Test (το οποίο γνωρίζουμε πόσο μπορεί να σας εκνευρίσει, αν η σύνδεση σας, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν σας προσφέρει τα... προσδοκώμενα). Θα σας μεταφέρουμε, με απλά λόγια, το συμπέρασμα μιας έρευνας που πραγματοποίησε η συγκεκριμένη εταιρεία: υπάρχει μια σημαντική διακύμανση στην εμπειρία των καταναλωτών, ακόμη και εντός της εκάστοτε αγοράς. Δηλαδή, αν πας και ρωτήσεις κάποιον στο Αιγάλεω, μπορεί να σου πει τελείως διαφορετικά πράγματα από κάποιον στον Πειραιά.

Κάπως έτσι, παρά τις «εντυπωσιακές ονομαστικές ταχύτητες», η Ookla εντόπισε πως, σε παγκόσμια κλίμακα, η απόδοση των δικτύων 5G ποικίλλει περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές δικτύων κινητής τηλεφωνίας, με τη μέση απόδοση να παρουσιάζει κάμψη σε αγορές όπου τα δίκτυα πέμπτης γενιάς έκαναν από νωρίς την εμφάνιση τους.

Είναι, βλέπετε, και το θέμα των επενδύσεων, που μπαίνει στο μικροσκόπιο των παρόχων, σε μια εποχή αντίθετων οικονομικών «ανέμων», αλλά και του business game που παίζεται με τους Big Tech, που λειτουργούν περίπου ως “τζαμπατζήδες”. Κάπου εδώ ταιριάζουν και οι αναφορές του Christel Heydemann, chief executive της Orange, ο οποίος, με λίγα λόγια, δήλωσε στους Financial Times πως οι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αναγκάζονται να πουλήσουν μέρη της υποδομής τους για να επενδύσουν σε τομείς όπως η ανάπτυξη του 5G, λόγω του ότι οι αποδόσεις που βλέπουν, σε μια κορεσμένη αγορά, δεν είναι αρκετά υψηλές. Και δεν έχει άδικο αφού για την ώρα οι εφαρμογές περιορίζονται στο γρήγορο Internet.

Όπως και άλλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες, ο Heydemann τάσσεται υπέρ της ενοποίησης. «Σήμερα στην Ευρώπη έχουμε σχεδόν 100 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενώ υπάρχουν μόνο τρεις στην Κίνα, τρεις στις ΗΠΑ και ούτω καθεξής, επομένως έχουμε ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί τις επενδύσεις», είπε, προσθέτοντας πως «η Ευρώπη έχει ήδη καθυστερήσει τη διάθεση του 5G σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Εάν προσθέσετε σε αυτά και το βάρος των επενδύσεων σε οπτικές ίνες, που πρέπει ακόμη να αναπτυχθούν σε ορισμένες χώρες, υπάρχει μια εξίσωση που είναι δύσκολη για την Ευρώπη».

Εμείς, πάντως, φτάσαμε μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, όπου βρεθήκαμε για δύο μέρες. Το ένα βράδυ σε ένα live που ήταν αφιερωμένο (και) στον Frank Sinatra και το επόμενο -ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου- στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη λειτουργίας του gov.gr. Κρατάμε αυτό που είπε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Margrethe Vestager, η οποία, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της, δήλωσε εντυπωσιασμένη από το gov.gr και σημείωσε πως η Ελλάδα αποτελεί «έμπνευση» στο συγκεκριμένο τομέα. Αλλά, από την άλλη, δεν παρέλειψε να προσθέσει πως η χώρα μας έχει ακόμα να διανύσει δρόμο ως προς τη συνδεσιμότητα με υψηλές ταχύτητες και τη ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Μαστίγιο και καρότο, δηλαδή.

Τι άλλο θέλουμε να σας πούμε; Ότι προκηρύχθηκε η Δέσμη Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από την υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα. Μάλιστα, η ανακοίνωση της προκήρυξης, που αναμενόταν εδώ και μέρες και που είχε μάλλον καθυστερήσει, έγινε βραδινές ώρες και έπιασε κάποιους… στον ύπνο. Κρατήστε πως οι δράσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και πως οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας. Βροχή τα (ψηφιακά) γκολ αλλά και τα εκατομμύρια!

Κλείνοντας, να σας αναφέρουμε πως την επόμενη φορά που θα μας διαβάσετε, την ερχόμενη Δευτέρα, θα είμαστε στη Βαρκελώνη, για το φετινό Mobile World Congress μαζί με όλο το team της Smart Press. Οπότε, μείνετε συντονισμένοι, γιατί οι εξελίξεις από την αγορά της τεχνολογίας και την τηλεπικοινωνιών, αναμένονται συναρπαστικές!

Χρήστος Κοτσακάς
cosmote-insurance-jan2023

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • ΟΤΕ: Για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο ΟΤΕ εντάσσεται στο διεθνή δείκτη για την ισότητα των φύλων, Bloomberg Gender Equality Index (GEI). Με τη συμπερίληψη και τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία ως στρατηγική προτεραιότητα βιώσιμης ανάπτυξης και μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες, ο Όμιλος ΟΤΕ ενισχύει τη θέση των γυναικών, την ισότητα των φύλων και την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας στην εργασία. "Diversity is being invited to the party, inclusion is being asked to dance." - Verna Myers. Και απ΄ ότι φαίνεται στον ΟΤΕ το έχουν με τον χορό!
 • ΟΤΕ: Στον ΟΤΕ κατακυρώθηκε το μεγάλο project για τα cloud services, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε βγάλει σε διαγωνισμό η Κοινωνία της Πληροφορίας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, με πολλές μεγάλες εταιρείες να φωνάζουν «παρών», καταθέτοντας προσφορές για τα έργα ICT, ενώ από την στιγμή που τα έργα χρηματοδοτούνται και από το Ταμείο Ανάκαμψης, όλοι θέλουν να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από αυτή την πίτα. Ο ΟΤΕ συγκεκριμένα, όντας μεγάλος παίκτης στον κλάδο, έχει διεκδικήσει και πολλές φορές έχει αναλάβει, μεγάλα έργα για την ψηφιοποίηση του δημοσίου, θέλοντας να πρωταγωνιστήσει και σε αυτό το κομμάτι. Αυτή τη στιγμή στον ΟΤΕ “τρέχουν” πάνω από 1800 έργα στο Δημόσιο, αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από που θα έρθουν τα έσοδα είπατε;
 • Μιχάλης Τσαμάζ: Τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα απένειμε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του πανεπιστημιακού ιδρύματος, «η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πειραιώς στη συνεδρίαση της στις 7.2.2023 αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα στον Μιχαήλ Τσαμάζ, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, μετά από την εισήγηση και την ομόφωνη Απόφαση του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.»
 • Cosmote TV: Απόλυτος κινηματογραφικός προορισμός είναι το νέο pop-up κανάλι Cosmote Cinema Oscars, που έκανε πρεμιέρα στις 17/02. Εκτός από τη λαμπερή βραδιά των Όσκαρ, του σημαντικότερου κινηματογραφικού θεσμού παγκοσμίως, το κανάλι θα προβάλλει, για πάνω από έναν μήνα (μέχρι τις 19 Μαρτίου), συνολικά 95 ταινίες, που έχουν προταθεί ή κερδίσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Cosmote για Oscar!
 • Vodafone & RCS: Η Vodafone ανακοίνωσε ότι, από τις 15 Μαρτίου, η τεχνολογία RCS θα απενεργοποιηθεί. Ειδικότερα, το RCS (Rich Communication Services) είναι η τεχνολογία που επιτρέπει εξελιγμένα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας μηνυμάτων σε συμβατές συσκευές Android, μέσω χρήσης δεδομένων (κινητής ή WiFi). Εναλλακτική υπηρεσία αποστολής εξελιγμένων μηνυμάτων είναι ήδη διαθέσιμη από την Google μέσω της εφαρμογής Messages. Ως εκ τούτου, οι συνδρομητές που επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν εξελιγμένα χαρακτηριστικά στην επικοινωνία μέσω μηνυμάτων και μετά την ανωτέρω ημερομηνία, θα πρέπει να εγκαταστήσουν την εφαρμογή Messages (μέσω του Google Play Store) κατόπιν αποδοχής των σχετικών όρων. RIP RCS! Έτσι κι αλλιώς δεν είχε πολλούς θαυμαστές. Ένας από αυτούς έγραψε: το RCS είναι σαν να φοράς σμόκιν για να πας να φας στα McDonalds!
 • Vodafone: Η Liberty Global απέκτησε μερίδιο στον βρετανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο Vodafone, αναφέροντας πως το συγκεκριμένο ποσοστό φτάνει στο 5% και τονίζοντας πως οι μετοχές του μεγαλύτερου αντιπάλου της είναι υποτιμημένες στην αγορά - αποκλείοντας, όμως, το ενδεχόμενο μιας εξαγοράς. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Liberty Global, Mike Fries, χαρακτήρισε το deal ως μια «ευκαιριακή» επένδυση. «Πιστεύουμε, όπως και πολλοί άλλοι, ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής της Vodafone δεν αντικατοπτρίζει την υποκείμενη μακροπρόθεσμη αξία των δραστηριοτήτων της ή τις ανακοινωθείσες ευκαιρίες ενοποίησης και υποδομών», σημείωσε ο Fries. Όταν επενδύεις στο 5% της Vodafone, μόνο ευκαιριακό δεν είναι. Βλέπεις την αξία, την προοπτική και τις δυνατότητες της εταιρείας και τη συγκεκριμένης αγοράς και μετά βάζεις τα χρήματα. Επίσης, η επένδυση στις τηλεπικοινωνίες δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά και τους ανθρώπους πίσω από αυτήν…
 • Nova: Η Nova κάνει πραγματικότητα την αναβαθμισμένη εμπειρία Internet, προσφέροντας πραγματικές ταχύτητες Fiber στα 500 Mbps και 1Gbps σε προσιτές τιμές. Μέσα από το ιδιόκτητο δίκτυο νέας γενιάς Nova Fiber που επεκτείνεται συνεχώς, η νέα Nova φέρνει την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) και δίνει σε ιδιώτες και επιχειρήσεις τη δυνατότητα να βιώσουν την μοναδική εμπειρία Nova Fiber. Με τα Fiber Ultra και Fiber παρέχεται δωρεάν χρήση εξοπλισμού Wi-Fi VoIP Router και δωρεάν εγκατάσταση για όλους τους νέους συνδρομητές στο δίκτυο Nova Fiber, καθώς και απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά και κινητά σε όλη την Ελλάδα, ενώ συνδυάζονται με την ΕΟΝ για το πιο πλούσιο, δημοφιλές και αποκλειστικό περιεχόμενο στην TV σας. Τα νέα πακέτα της Nova συνδυάζουν εξαιρετική τιμή και καινοτομία. Πως λέμε In-Nova-tion?
 • Nova TV: Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανοίγει και πάλι τον μαγικό κόσμο της ΕΟΝ σε όλους τους φιλάθλους! Από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και για 7 ολόκληρες ημέρες, μέχρι την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου δίνει την ευκαιρία σε όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει τους δύο τελευταίους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος Μπάσκετ, για τη δεύτερη προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 της FIBA. Οι φίλαθλοι της Εθνικής μπάσκετ, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τους δύο αγώνες αλλά και το υπόλοιπο αθλητικό περιεχόμενο της Nova μπαίνοντας στο eon.nova.gr και συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα εγγραφής οποιαδήποτε στιγμή από σήμερα. Στη συνέχεια, θα τους σταλούν οι οδηγίες σύνδεσης, τα user name και τα password στα στοιχεία που έχουν δηλώσει, προκειμένου να τους επιτραπεί η πρόσβαση.
 • Αρχικά οι φίλοι του μπάσκετ θα παρακολουθήσουν τον αγώνα Ελλάδα – Σερβία την Παρασκευή 24/2 (19:00, Novasports Prime & Novasports News) που θα διεξαχθεί στο Κλειστό γήπεδο Άνω Λιοσίων και στη συνέχεια την αναμέτρηση Λετονία – Ελλάδα τη Δευτέρα 27/2 (19:30, Novasports4 & Novasports News) που θα διεξαχθεί στη «Mons Arena». Παράλληλα, όσοι αποκτήσουν ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση, θα απολαύσουν μέσα από την ΕΟΝ όλο το πλούσιο premium αθλητικό περιεχόμενο. Τρίποντο! To μόνο πρόβλημα όταν βλέπεις basket στην TV είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις high five με τους φίλους σου. Συνήθως κρατάτε ένα κομμάτι πίτσα στο ένα χέρι και μία μπύρα στο άλλο!
 • Nova Media: Εν τω μεταξύ στενότερες επαφές τρίτου τύπου αποκτά η Nova με τις μιντιακές εταιρείες του ομίλου Βαρδινογιάννη. Η φόρμουλα που έχει επιλεγεί είναι η είσοδος υψηλόβαθμων στελεχών από τη μια εταιρεία στην άλλη όπως έχει γίνει ήδη με ανθρώπους της Primos Media Sarl που μετέχουν στον Alpha, στην κοινή εταιρεία παραγωγής των Alpha και Star, τη Green Pixel και φυσικά στη Star Επενδυτική. Πλέον, στο ΔΣ της Εuropean Media Services (που κατέχει το 25% της Sportdog Ι.Κ.Ε. και της Newpost private company) και ανήκει στη Star Investments (Δρόμος 89.8, Δίεση 101.3, Alpha 98.9, Καλές Ιστορίες ΙΚΕ) εισήλθαν o Αθανάσιος Τρίμης ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, η Κική Σιλβεστριάδου - CEO Nova Media – και από τη Nova επίσης η Ειρήνη Πάνζαρη και ο Βασίλης Τσίτουρας. Θυμίζουμε ότι στο Δ.Σ. της εταιρείας Star Επενδυτική μετέχει ως μέλος η Μιριάνα Σόλακ, συγγενικό πρόσωπο του Ντράγκαν Σόλακ βασικού μετόχου της United Μedia που ελέγχει τον όμιλο της Nova. Τι κάνει νιάου - νιάου στα κεραμίδια; Περιμένατε να σας πω “ένας Nova σκύλος που μιλάει Star γλώσσες”; Χάσατε! Οι “γάτες” της Nova είναι!
 • ANT1: Οι αγώνες F1 βρήκαν φιλόξενη στέγη στα κανάλια του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ καθώς μετά από 7 χρόνια η κορυφαία διοργάνωση του μηχανοκίνητου αθλητισμού, για τρεις σεζόν, από φέτος και μέχρι το 2025 θα μεταδίδεται από τον ΑΝΤ1 ζωντανά (όλα τα Grand Prix και τα Sprint Races), ενώ το συνδρομητικό ΑΝΤ1+ θα προβάλλει τις Ελεύθερες και τις Κατατακτήριες Δοκιμές. Η πρεμιέρα των μεταδόσεων του τηλεοπτικού σταθμού θα γίνει την Παρασκευή 3 Μαρτίου, με το Grand Prix του Μπαχρέιν. Εν τω μεταξύ στο μητρώο των νέων οπτικοακουστικών υπηρεσιών του ν. 4779/2021 εισήλθε το διαδικτυακό κανάλι Netwix του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ. Αν γκαζώνεις να το κάνεις σωστά. Τι καλύτερο από F1;
 • ΑΙ & Media: Τη μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν θα δείχνει σύντομα το Kathimerini.gr, χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη.Πρόθεση είναι να κάνει το site, την εμπειρία των αναγνωστών της διαδικτυακής έκδοσης της Καθημερινής, καλύτερη, ευκολότερη, πιο σύγχρονη. Το kathimerini.gr θα γίνει το πρώτο ελληνικό μέσο που θα ενσωματώσει πλήρως τεχνολογία AI (artificial intelligence) και θα προσφέρει δυνατότητα εξατομίκευσης και προσωποποίησης.
 • Σύντομα, θα προσφέρει στους αναγνώστες του τη δυνατότητα να δημιουργούν το δικό τους προφίλ για να μπορούν να απολαμβάνουν προσωποποιημένη εμπειρία ενημέρωσης μέσα από μοναδικές προτάσεις περιεχομένου και newsletters. Φυσικά, όλα δεν δουλεύουν πάντα τέλεια με την ΑΙ: Λατρεύω τον τρόπο με τον οποίο οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εξατομικεύσουν τη ροή των ειδήσεων μου, αλλά πρέπει να συνεχίσουν να μου δείχνουν άρθρα για τις πρώην μου;
 • Ψηφιακή διαφήμιση: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την άνευ όρων έγκρισή της για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας ψηφιακού μάρκετινγκ και διαφήμισης μεταξύ των Deutsche Telekom, Orange, Telefónica και Vodafone. Με τη συγκατάθεση του χρήστη, η κοινοπραξία θα παράγει έναν μοναδικό ψηφιακό κωδικό που θα προέρχεται από τη συνδρομή κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας. Ο συγκεκριμένος κωδικός θα επιτρέπει στα brands και τους εκδότες να αναγνωρίζουν τους χρήστες στους ιστότοπους και τις εφαρμογές τους, να τους ομαδοποιούν σε διαφορετικές κατηγορίες και να προσαρμόζουν το περιεχόμενο που τους παρέχουν. Οι εταίροι της κοινοπραξίας επιδιώκουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος έναντι των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google, η Facebook και η Microsoft. Επί της ουσίας, αναζητούν και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ένα κομμάτι από τη διαφημιστικήπίτα, από την οποία μέχρι τώρα κέρδιζαν μόνο οι “τζαμπατζήδες” Big Tech!
 • Απόδοση 5G: Σύμφωνα με έρευνα της Ookla, η απόδοση των δικτύων 5G ανά τον κόσμο ποικίλει, με την ανάλυση της εταιρείας να αποκαλύπτει μια σημαντική διακύμανση στην εμπειρία των καταναλωτών, ακόμη και εντός της εκάστοτε αγοράς, καθώς οι ταχύτητες 5G μπορεί να ξεπεράσουν το 1 Gbps στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και να πέσουν ακόμη και κάτω από τα 20 Mbps στη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ισπανία – βάσει μετρήσεων που αφορούν στις κορυφαίες αλλά και στις χειρότερες αποδόσεις ανά αγορά. Λένε ότι, σε αυτή τη φάση, το 5G είναι σαν την Άγρια Δύση. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις! Βέβαια, εκεί που υπήρχε η Άγρια Δύση σήμερα υπάρχουν μεγαλουπόλεις. Κάπως έτσι θα γίνει στο μέλλον και το 5G…
 • Cloud Transformation: Έρευνα της Capgemini δείχνει πως οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα επενδύσουν κατά μέσο όρο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ο καθένας στον τομέα του network cloud transformation. Η μελέτη προβλέπει ότι οι εταιρείες που θα επενδύσουν νωρίς, θα κάνουν πολύ γρήγορα απόσβεση του μισού κόστους. Συγκεκριμένα, η έρευνα προβλέπει ότι το 46% της χωρητικότητας των τηλεπικοινωνιακών δικτύων θα είναι εξ ολοκλήρου cloud native μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αναμένεται ότι οι πάροχοι θα πρέπει να επενδύουν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για cloud transformation, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – εξ ου και το εύρημα του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. To cloud δεν είναι μία τεχνολογική επανάσταση. Είναι μία επιχειρηματική επανάσταση που ενεργοποιείται από την τεχνολογία. Και στο φινάλε από που θα έπεφταν βροχή τα δεδομένα αν όχι από το cloud;
 • NTT Docomo: Οι ιαπωνικές NTT Docomo και Rakuten Mobile είναι οι εταιρείες που προτιμήθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση για να συνεργαστούν με τοπικούς οργανισμούς, με στόχο την προώθηση της υιοθέτησης των τεχνολογιών open RAN στη χώρα. Τα διεθνή μέσα αναφέρουν πως η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μια στρατηγική κίνηση της Βρετανίας, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τις υποδομές 5G που αναπτύσσουν οι προμηθευτές από την Κίνα. Τι κάνουν οι Κινέζοι; Υπομονή! Όπως λέει και μία κινέζικη παροιμία «Η υπομονή είναι δύναμη· με τον χρόνο και την υπομονή, το φύλλο της μουριάς γίνεται μεταξωτό φόρεμα». Στο φινάλε, η μόνη σταθερά στη ζωή είναι η αλλαγή! Και έχει ο καιρός γυρίσματα…
 • Orange: Ο ισπανικός βραχίονας του ομίλου Orange προχώρησε στην εμπορική διάθεση ενός δικτύου 5G SA σε διάφορες πόλεις, ενώ αναμένεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Το δίκτυο θα είναι διαθέσιμο στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια και τη Σεβίλλη και η Orange ισχυρίζεται ότι είναι ο πρώτος πάροχος που αναπτύσσει εμπορικό δίκτυο 5G SA στην Ισπανία. Υποσχέθηκε, παράλληλα, κάλυψη 90% σε αυτές τις πόλεις. Δεν θα υπάρχει επιπλέον χρέωση για τους χρήστες της Orange για να χρησιμοποιήσουν το 5G+, αλλά αρχικά θα χρειαστούν κάποια από τα Samsung S22, Xiaomi 12, Xiaomi 12T, S22+, S22 Ultra ή Xioami 12 Pro series για να συνδεθούν. Η εταιρεία λέει ότι έχει δαπανήσει 531 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά συχνοτήτων 5G σε όλες τις ζώνες και καθ' όλη τη διάρκεια των διαφόρων δημοπρασιών, από το 2016 έως την πιο πρόσφατη τον Δεκέμβριο του 2022. Βλέπετε το 5G SA (Stand Alone) είναι πραγματικά game changer. 5G SA, σε περιμένουμε και προς τα μέρη μας, με ανοιχτές αγκάλες και συσκευές!
 • MTN: Ο όμιλος MTN θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Γκάνα τα επόμενα πέντε χρόνια. Η επένδυση έρχεται στον απόηχο της απαλλαγής της εταιρείας για καθυστερούμενους φόρους από την Αρχή Εσόδων της Γκάνας νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού το περιστατικό προκάλεσε διπλωματική αντίδραση από τον υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής. Η φορολογική απαίτηση εκδόθηκε αρχικά μετά τον έλεγχο που διενήργησε η φορολογική αρχή στην εταιρεία για τα έτη 2014 έως 2018, όπου συμπέρανε ότι η τελευταία δεν είχε κάνει ακριβή δήλωση των εσόδων της. Ο διευθύνων σύμβουλος της MTN, Ralph Mupita, δήλωσε ότι η εταιρεία δεσμεύεται να επενδύσει στη Γκάνα παρά τους βραχυπρόθεσμους αντίξοους ανέμους. Φόρος είναι ένα πρόστιμο γιατί πήγες καλά, πρόστιμο είναι ένας φόρος γιατί έκανες κάτι κακό. Επένδυση, είναι όταν πρέπει να αποφύγεις τα προηγούμενα!
 • Viasat + Intersat: Το σχέδιο της Viasat για την εξαγορά της Inmarsat βρίσκεται αντιμέτωπο με περισσότερες καθυστερήσεις, μετά την έναρξη μιας διεξοδικής έρευνας από την Ευρώπη στις 13 Φεβρουαρίου, σε σχέση με το κατά πόσο θα μειώσει τον ανταγωνισμό στον τομέα της παροχής Wi-Fi στα αεροπλάνα. Η έρευνα της Ευρώπης έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η συμφωνία «δεν θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές και χαμηλότερη ποιότητα» υπηρεσιών συνδεσιμότητας εν πτήσει (IFC) στις πτήσεις στην Ευρώπη, όπως δήλωσε η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού. Η IFC είναι μια «εκκολαπτόμενη και αναπτυσσόμενη αγορά στην Ευρώπη», σημείωσε η Vestager, και οι δύο πάροχοι γεωστατικών δορυφόρων επί του παρόντος «ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την εξυπηρέτηση των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών». Η άποψη της ΕΕ εν κατακλείδι είναι ότι “ο ανταγωνισμός, αξίζει περισσότερο για την κοινωνία απ’ όσο κοστίζει…”
 • Προοπτικές: Θετικές προοπτικές για τον χώρο των τηλεπικοινωνιών το 2023 προβλέπουν τα 2/3 των εταιρειών του κλάδου. Μάλιστα, το 1/3 εξ αυτών θεωρεί ότι οι προοπτικές δεν είναι απλά θετικές, αλλά πολύ θετικές. Πιο αναλυτικά, πάνω από τα 2/3 (69%) των επαγγελματιών του κλάδου των telecoms βλέπουν τις προοπτικές των επιχειρήσεων τους ως θετικές (69%), συμπεριλαμβανομένου ποσοστού 31%, που πιστεύει ότι οι προοπτικές είναι πολύ θετικές, ενώ λιγότερο από δύο στους πέντε τις βλέπουν ως κάπως θετικές (38%). Εν τω μεταξύ, ένα στα πέντε στελέχη του κλάδου (19%) θεωρεί ότι οι προοπτικές για το 2023 είναι ουδέτερες, το 11% τις εκτιμά ως κάπως αρνητικές και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 2% θεωρεί τις προοπτικές του κλάδου ως πολύ αρνητικές. Είναι καιρός να καταλάβουν όλοι ότι τα δίκτυα δεν είναι απλώς πάροχοι υπηρεσιών, αλλά βοηθούν την πρόοδο γιατί δίνουν δύο πράγματα που είναι πλέον απαραίτητα: συνδεσιμότητα και επικοινωνία.
 • Ουκρανία: Η Ουκρανία είναι ένα βήμα πιο κοντά στον χώρο δωρεάν περιαγωγής της ΕΕ, καθώς η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για την ενσωμάτωση της περιαγωγής στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, οι Ουκρανοί επισκέπτες δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνουν πρόσθετα τέλη για να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ οι ταξιδιώτες της ΕΕ θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα όταν ταξιδεύουν στην Ουκρανία. Η ένταξη της Ουκρανίας στον χώρο δωρεάν περιαγωγής της ΕΕ είναι μία από τις βασικές δράσεις του αναθεωρημένου σχεδίου δράσης προτεραιότητας. Το σχέδιο αυτό αποτελεί τον χάρτη πορείας για την πλήρη εφαρμογή της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας και την περαιτέρω ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση επέκτασης του καθεστώτος της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ στην Ουκρανία. Τώρα βέβαια δεν βλέπω πολλούς από την ΕΕ να θέλουν να πάνε στην Ουκρανία κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, αλλά σίγουρα είναι ευεργετικό για όσους ξεσπιτώθηκαν από τον καταραμένο πόλεμο…
 • Apple: Μέσα στους τελευταίους μήνες, η Apple προχώρησε στην προαναγγελία ορισμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά καμία από αυτές δεν έχει ακόμη διατεθεί στο ευρύ κοινό. Το Apple Pay Later ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2022 και αναμενόταν να κάνει την εμφάνιση του τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, αλλά καθυστέρησε. Ομοίως, η εταιρεία συνεργάστηκε με την Goldman Sachs για να προσφέρει λογαριασμό ταμιευτηρίου για τους χρήστες της Apple Card τον Οκτώβριο, αλλά και αυτή η πρωτοβουλία δεν έχει ακόμη κάνει την εμφάνιση της. Εντούτοις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η εταιρεία από το Cupertino έχει δύο ακόμη fintech project υπό ανάπτυξη: ένα πρόγραμμα hardware συνδρομής για iPhone καθώς και μια επέκταση για το πρόγραμμα Pay Later, με την ονομασία Apple Pay Monthly Installments. Και τα δύο φέρονται να έχουν καθυστερήσει λόγω τεχνικών προκλήσεων. H ψηφιακή επανάσταση αλλάζει τα πάντα και το fintech βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Digital Modern Shipping: Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου που είχε την ευκαιρία να το παρακολουθήσει ηλεκτρονικά το live streaming, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου το Digital Modern Shipping 2023 - «The future of shipping is digital!», ένα ψηφιακό event που διοργανώθηκε, για τρίτη φορά, με την υπογραφή και την αξιοπιστία της Smartpress. Το ψηφιακό συνέδριο εστίασε το ενδιαφέρον του στη χρήση των νέων τεχνολογικών λύσεων και καινοτομιών, στο ζήτημα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, στην τεχνητή νοημοσύνη και τις λύσεις αυτοματισμού, στα εναλλακτικά καύσιμα, στις λύσεις γύρω από το EGCS, στις νεότερες επιλογές σε σχέση με τα λιπαντικά, στο ESG και στις βέλτιστες πρακτικές που το κάνουν πραγματικότητα. Η Ελληνική Ναυτιλία με 4.709 πλοία ή 21% του παγκόσμιου στόλου συνεισφέρει έμμεσα ή άμεσα στο 7% του ΑΕΠ και απασχολεί 200.000 άτομα και οι εφοπλιστές έχουν ανακαλύψει τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ε, δεν είναι λογικό να θέλουν να κάνουν όλοι δουλειά μαζί τους;
 • Κυβερνοασφάλεια Ι: Το 2021, το 22,2% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (με προσωπικό άνω των 10 ατόμων και εξαιρουμένου του τομέα των ορυχείων/λατομείων και του χρηματοπιστωτικού), αντιμετώπισαν κάποιο περιστατικό ασφάλειας ΤΠΕ, που οδήγησε σε μια σειρά διαφορετικών συνεπειών (όπως η μη διαθεσιμότητα υπηρεσιών ΤΠΕ, η καταστροφή δεδομένων, ακόμη και η αποκάλυψη εμπιστευτικών δεδομένων). Η πιο συχνή συνέπεια που αναφέρθηκε ήταν η μη διαθεσιμότητα υπηρεσιών ΤΠΕ λόγω αστοχιών υλικού ή λογισμικού, κάτι που έφτασε σε ένα ποσοστό της τάξεως του 18,7%. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι συνάντησα έναν ειδικό στο cybersecurity και τον ρώτησα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας: “Just hire a hacker to hack the hacker." μου απάντησε!
 • Κυβερνοασφάλεια ΙΙ: Το 2022, ο αριθμός των επιθέσεων DDoS αυξήθηκε κατά 150% παγκοσμίως, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Τα στοιχεία προέρχονται από το νεότερο Global Threat Analysis Report της Radware, που δείχνει ότι η συχνότητα των επιθέσεων DDoS σημείωσε σημαντική αύξηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οργανισμοί αντιμετώπισαν κατά μέσο όρο 29,3 επιθέσεις την ημέρα στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, 3,5 φορές περισσότερες σε σύγκριση με τις 8,4 επιθέσεις την ημέρα στο τέλος του 2021. Αν και η περιοχή EMEA ξεπέρασε την Αμερική σε συχνότητα επιθέσεων, είδε πτώση στον συνολικό όγκο επιθέσεων το 2022, σημειώνοντας μείωση κατά 44 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Νόμιζα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εταιρεία μας ήταν οι ανταγωνιστές, μέχρι που έμαθα για το cybersecurity!
 • Κυβερνοασφάλεια ΙIΙ: Στόχος ψηφιακών επιθέσεων έγινε σχεδόν μία στις πέντε (17,8%) ελληνικές επιχειρήσεις το 2022, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 15η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, όσον αφορά στη συχνότητα κυβερνοεπιθέσεων προς εταιρείες. Το ποσοστό αυτό, ωστόσο, είναι χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς στη διάρκεια του περασμένου έτους, το 22,2% των εταιρειών στην Ευρώπη με περισσότερους από 10 εργαζόμενους υπέστη τουλάχιστον ένα περιστατικό παραβίασης των ψηφιακών του συστημάτων. Τα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα ήταν σαφώς λιγότερο συχνά το 2022 σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως για παράδειγμα η Φινλανδία, που βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης. Υπάρχουν δύο είδη εταιρειών. Αυτές που έχουν ήδη χακαριστεί και αυτές που θα χακαριστούν. - Robert Mueller, πρώην Διευθυντής του FBI.
 • Κυβερνοασφάλεια IV: Η ESET δημοσίευσε την Έκθεση Απειλών του 3ου τετράμηνου 2022 (T3 2022 Threat Report), στην οποία συνοψίζονται τα στατιστικά που καταγράφηκαν από τα συστήματα εντοπισμού που διαθέτει η εταιρεία, αλλά και τα σημαντικότερα ευρήματα από έρευνες κυβερνοασφάλειας που έχει διεξάγει. Το τελευταίο τεύχος της Έκθεσης Απειλών της ESET (που καλύπτει την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022) υπογραμμίζει τον αντίκτυπο του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στη διεθνή σκηνή αλλά και την κυβερνοασφάλεια. Το κόστος μίας κυβερνοεπίθεσης σε μία εταιρεία δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι και θέμα φήμης. Ginni Rometty, πρώην CEO της IBM.
 • Κυβερνοασφάλεια V: Το 2022 το σύστημα anti-phishing της Kaspersky απέτρεψε περισσότερες από 500 εκατομμύρια απόπειρες πρόσβασης σε ψεύτικες ιστοσελίδες, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021. Οι υπηρεσίες παράδοσης, οι πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων (messenger) και οι υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων ήταν τα μέσα που αξιοποιήθηκαν συχνότερα για την εξαπάτηση των θυμάτων μέσω επιθέσεων phishing. Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα που βρίσκονται στη νέα έκθεση Spam and Phishing της Kaspersky για το 2022. To phishing είναι η υπενθύμιση ότι η κυβερνοασφάλεια δεν είναι μόνο θέμα τεχνολογίας. Είναι κυρίως θέμα ανθρώπων και διαδικασιών.
 • Cloud: Βασική επενδυτική προτεραιότητα για επιχειρήσεις και οργανισμούς θα παραμείνει το cloud και το 2023, όπως άλλωστε και τα επόμενα χρόνια. Ως αποτέλεσμα, οι ευρωπαϊκές δαπάνες για υπηρεσίες public cloud θα φτάσουν τα 148 δισ. δολάρια φέτος, παρά τη διάχυτη οικονομική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Data Corporation (IDC), οι δαπάνες για τις υπηρεσίες public cloud στην Ευρώπη θα ανέλθουν σε $258 δισ. το 2026, επίδοση που μεταφράζεται σε μέση ετήσια αύξηση κατά 22% την περίοδο 2021-2026. To Cloud δεν είναι απλά μία τεχνολογία. Είναι ένας νέος τρόπος επιχειρηματικότητας. Οι εταιρείες που θα επενδύσουν σε αυτό θα οδηγήσουν την κούρσα στην εποχή της νέας οικονομίας.
 • Space: Ένα νέο δίκτυο ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων θα είναι ενεργό από το 2024, με την Ευρώπη να επενδύει κεφάλαια 2,4 δισ. ευρώ σε αυτόν τον σκοπό. Ο νέος σχετικός κανονισμός προβλέπει προϋπολογισμό 2,4 δισ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου ευρωπαϊκού πολυτροχιακού δορυφορικού συστήματος. Οι νέοι δορυφόροι θα παρέχουν ασφαλή τηλεπικοινωνιακή υποδομή για τους κυβερνητικούς φορείς και οργανισμούς της Ε.Ε., τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες σε όλο τον κόσμο."Space is not just a playground for scientists, it's a strategic asset for Europe. We need to invest in it to secure our future." - Thierry Breton, Επίτροπος, E.E.
 • Ψηφιακές Δαπάνες: Μπορεί τα στελέχη της οικονομικής διοίκησης στην Ευρώπη να υιοθετούν αμυντικές στρατηγικές ως απάντηση στο ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό, ωστόσο, οι ψηφιακές δαπάνες θεωρούνται πλέον ανελαστικές και είναι από αυτές που περικόπτονται τελευταίες. “Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται ραγδαία και οι προσδοκίες για λειτουργικά περιθώρια πέφτουν κατακόρυφα, οι Ευρωπαίοι Οικονομικοί Διευθυντές κλίνουν προς πιο αμυντικές στρατηγικές, με τη μείωση του κόστους να είναι η άμεση προτεραιότητα για τους επόμενους 12 μήνες, σε 12 από τις 15 χώρες”, τονίζει η φθινοπωρινή έκδοση της Έκθεσης της Deloitte, European CFO Survey. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση, η οποία αποτυπώνει τις απόψεις των CFOs και στην Ελλάδα, μια μερίδα εταιρειών θεωρεί ότι οι επενδύσεις που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα προσφέρουν, μακροπρόθεσμα, τα μεγαλύτερα οφέλη. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με την έρευνα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η δεύτερη κατά σειρά προτεραιότητα σε 7 από τις 15 χώρες, ενώ οι CFOs σε 6 χώρες δίνουν προτεραιότητα στην οργανική ανάπτυξη. O ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι ο προορισμός, είναι το ταξίδι. Και δεν είναι μόνο θέμα τεχνολογίας. Είναι, πρωτίστως, θέμα τρόπου σκέψης και διαδικασιών.
 • Nokia: Η φινλανδική Nokia συνεργάστηκε με τις ιαπωνικές DoCoMo και NTT για να παρουσιάσουν βασικά τεχνολογικά ορόσημα στην πορεία προς το 6G. Το πρώτο από αυτά περιλαμβάνει την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στη ραδιοεπαφή, δίνοντας ουσιαστικά στο 6G τη δυνατότητα να «μαθαίνει». Το δεύτερο αφορά στη χρήση νέου φάσματος sub-THz, το οποίο ενισχύει τη χωρητικότητα του δικτύου. Οι τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί ως «proof of concept» στα Nokia Bell Labs στη Στουτγάρδη και θα παρουσιαστούν στο MWC σε μία εβδομάδα. Οι εταιρείες αναφέρουν ότι αυτές οι τεχνολογίες είναι κρίσιμες για τα μελλοντικά δίκτυα 6G και θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για «νέες συναρπαστικές εμπειρίες metaverse και extended reality (XR) και μια νέα γενιά εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας»."The biggest danger of AI is that people conclude too early that they understand it." - Eliezer Yudkowsky
 • Ericsson: Οι σουηδικές Ericsson και Telia παρουσίασαν μια νέα πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τις εταιρείες να κάνουν έξυπνα πράγματα με την τεχνολογία 5G. Την ονομάζουν NorthStar, περιγράφοντάς την ως «ένα πρόγραμμα καινοτομίας 5G για βιομηχανίες, με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ψηφιακών λύσεων». Το ιδιοτελές συμφέρον είναι σαφές: αν οι βιομηχανίες κάνουν περισσότερα με το 5G, τότε θα πρέπει να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες από την Ericsson και την Telia. Παρ' όλα αυτά, η ανακοίνωση τονίζει ότι όλα αφορούν στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Σουηδίας. Περιμένουμε να δούμε το project στη Βαρκελώνη για να πούμε: Και στα δικά μας!
 • Opera: Η Opera προσθέτει στον browser της ένα εργαλείο που βασίζεται στο ChatGPT, το οποίο δημιουργεί σύντομες περιλήψεις ιστοσελίδων και άρθρων. Η λειτουργία, που ονομάζεται «shorten», αποτελεί μέρος των ευρύτερων σχεδίων της εταιρείας για την ενσωμάτωση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην εφαρμογή της, όπως κάνει και η Microsoft με τον Edge. Όπως φαίνεται σε ένα demo στο blog post της Opera, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει τη λειτουργία επιλέγοντας το κουμπί «shorten» στα δεξιά της γραμμής διευθύνσεων. Από εκεί, εμφανίζεται στα αριστερά μια πλαϊνή μπάρα με το ChatGPT, η οποία στη συνέχεια δημιουργεί μια συγκεντρωτική περίληψη του εκάστοτε άρθρου ή ιστοσελίδας. Η επόμενη τεχνολογική επανάσταση είναι ήδη εδώ. Απλά δεν είναι (ακόμα) ομοιόμορφα κατανεμημένη…
 • ΔΕΔΔΗΕ: Με μεγάλη συμμετοχή από data scientists και καινοτόμες επιχειρήσεις ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου η ενημερωτική εκδήλωση (Info Day) του πρώτου HEDNO Datathon μέσα από το εταιρικό Sandbox του ΔΕΔΔΗΕ στο Φουαγιέ του Ωδείου Αθηνών. Για πρώτη φορά ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας κοινοποιεί, μέσω της πρωτοβουλίας του Εταιρικού του Sandbox, πραγματικά δεδομένα κατάλληλα επεξεργασμένα και ταξινομημένα, επιδιώκοντας τη συνδημιουργία καινοτόμων λύσεων που θα αναβαθμίσουν τη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να επωφεληθούν οι καταναλωτές. Περιμένουμε να δούμε και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες από τον ΔΕΔΔΗΕ. Μπράβο!
 • Intracom Telecom: Η Intracom Telecom ανακοίνωσε τη διάθεση προηγμένων ραδιοσυστημάτων, διπλού πυρήνα (dual-core), αμιγώς εξωτερικής εγκατάστασης, το OmniBAS-BXd. Τα εν λόγω ράδια αποτελούν τη νέα γενιά μικροκυματικών δισημειακών ραδιοζεύξεων σε συχνότητες από 13 έως 38 GHz, εμπλουτίζοντας έτσι το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο OmniBAS. Τα νέα ραδιοσυστήματα θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου συνέδριου τηλεπικοινωνιών MWC Barcelona, στις 27 Φεβρουαρίου- 02 Μαρτίου, στο περίπτερο της εταιρείας 7B44, στην αίθουσα 7. Stay Tuned: Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε ανταπόκριση από τη Βαρκελώνη και από το περίπτερο της μοναδικής εταιρείας που μας βγάζει ασπροπρόσωπους στον τομέα του radio hardware κάθε χρόνο.
 • OpenAI: Η OpenAI ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη μιας αναβάθμισης στο μοντέλο GPT-3, που θα επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόζουν τις απαντήσεις του. Η κίνηση έρχεται εν μέσω ανησυχιών για μεροληψία στην εφαρμογή και η εταιρεία ελπίζει ότι, παρέχοντας μεγαλύτερη ποικιλομορφία στις απόψεις, θα βοηθήσει στην άμβλυνση των ανησυχιών. Η ίδια αναφέρει πως «αυτό σημαίνει ότι επιτρέπονται αποτελέσματα με τα οποία άλλα άτομα (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας) μπορεί να διαφωνούν έντονα. Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας εδώ θα είναι δύσκολη». Η OpenAI αναγνώρισε ότι θα υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να κάνει η τεχνολογία, τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να εξαλειφθούν πλήρως όλες οι προκαταλήψεις και οι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την τεχνολογία AI και, ως εκ τούτου θα συνεχίσει να εφαρμόζει ορισμένες διασφαλίσεις για την ελαχιστοποίηση αυτών των κινδύνων. Θα συνεχίσει να δίνει ξενέρωτες “πολιτικά ορθές” απαντήσεις δηλαδή!
 • ChatGPT & AI I: Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, οι εργαζόμενοι της Google επικρίνουν την ηγεσία της εταιρείας και κυρίως τον CEO, Sundar Pichai, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την παρουσίαση του ανταγωνιστή του ChatGPT, που φέρει την ονομασία Bard. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τις απόψεις τους σε εσωτερικό φόρουμ, αναφερόμενοι στην παρουσίαση του εργαλείου ως «βιαστική», «κακοφτιαγμένη» και «μη-Googley». Το ΑΙ είναι ένας βιβλιοθηκονόμος, που όχι μόνο ξέρει που βρίσκεται κάθε βιβλίο στην παγκόσμια βιβλιοθήκη, αλλά τα έχει διαβάσει και απομνημονεύσει όλα. Απλά, δεν έχει ανθρώπινη λογική για να κατανοήσει 100% την ερώτηση και ενίοτε δίνει λάθος απαντήσεις. Τώρα βέβαια, ένα λάθος σε παρουσίαση της Google κοστίζει 100 δισ δολ. σε αποτίμηση. Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες…
 • ChatGPT & AI II: Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jen-Hsun Huang, αποκάλεσε αυτό που έκανε η OpenAI με το ChatGPT «πραγματικά, ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που έχουν γίνει ποτέ για την πληροφορική. Σε ένα άτυπο fireside στο Πανεπιστήμιο Berkley, ο Huang ρωτήθηκε σχετικά με το τι πιστεύει για το ChatGPT ως τεχνολογία. Και είπε: «Το ChatGPT είναι μια πολύ, πολύ μεγάλη υπόθεση», παρομοιάζοντας το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης με την επανάσταση του iPhone και ότι «έχει εκδημοκρατίσει την πληροφορική σε πολύ μεγάλο βαθμό». Χαράς ευαγγέλια για την Microsoft και θυμηθείτε: το iphone δεν ήταν ούτε το πρώτο κινητό, ούτε καν το πρώτο smartphone, αλλά σάρωσε την αγορά. Επίσης, η Google δεν ήταν η πρώτη μηχανή αναζήτησης. Η πρώτη ήταν το Archie, αλλά οι πιο γνωστές ήταν οι Lycos και Altavista (1995). H τελευταία σήμερα οδηγεί στο yahoo.
 • ChatGPT & AI III: Ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, συνέστησε προσοχή απέναντι στο δημοφιλές chatbot, λέγοντας ότι ενώ βρίσκει το ChatGPT «αρκετά εντυπωσιακό» και «χρήσιμο για τους ανθρώπους», έχει επίσης τη δυνατότητα να κάνει κάποια σοβαρά λάθη. «Το πρόβλημα είναι ότι κάνει καλά πράγματα για εμάς, αλλά μπορεί να κάνει τρομερά λάθη, επειδή δεν γνωρίζει τι είναι η ανθρωπιά», προειδοποίησε ο Wozniak. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, έκανε επίσης έναν παραλληλισμό με τις ανησυχίες γύρω από την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και δήλωσε ότι το AI δεν μπορεί επί του παρόντος να αντικαταστήσει τους ανθρώπους πίσω από το τιμόνι. To ζουμί κρύβεται 1) στις λέξεις “επί του παρόντος” 2) στις “left politically correct” απαντήσεις από το ΑΙ και 3) στην έλλειψη ανθρώπινης εμπειρίας που δημιουργεί συσχετισμούς και σωστή ερμηνεία, γιατί σίγουρα η “τυπική” ακρίβεια θα βελτιωθεί.
 • ChatGPT & AI IV: Ο Elon Musk δήλωσε πως «ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πολιτισμού είναι η τεχνητή νοημοσύνη». Και πρόσθεσε: «Είναι τόσο θετική όσο και αρνητική και προσφέρει μεγάλες, μεγάλες υποσχέσεις, μεγάλες δυνατότητες«. Ωστόσο, είπε ότι με αυτή την υπόσχεση και την ικανότητα «ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος». Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Musk είναι ένας από τους αρχικούς συνιδρυτές της OpenAI, της εταιρείας που ξεκίνησε την ανάπτυξη του chatbot ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022. Ο Musk επανέλαβε επίσης αυτό που είχε πει για την τεχνητή νοημοσύνη πριν από αρκετά χρόνια, σε σχέση με την ανάγκη ρύθμισης της χρήσης της. Σημείωσε ότι ενώ η ρύθμιση θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξή της, πιστεύει ότι αυτό μπορεί να είναι καλό μακροπρόθεσμα. Λέτε να περάσουμε από τον αλγόριθμο στον αργόρυθμο;
 • Big Tech: Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Jim Jordan, εξέδωσε την Τετάρτη κλητεύσεις προς τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της επιτροπής εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τη μετριοπάθεια του περιεχομένου και τα ζητήματα ελευθερίας του λόγου. Οι επιστολές απαιτούν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft να παραδώσουν έγγραφα που σχετίζονται με την επικοινωνία μεταξύ των εταιρειών και της κυβέρνησης Biden.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Ψηφιακός μετασχηματισμός: Προκηρύχθηκε η Δέσμη Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» με συνολικό προϋπολογισμό 300.000.000 ευρώ, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα. Η Δέσμη χωρίζεται σε τρεις Δράσεις οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι εξαντλήσεως του Προϋπολογισμού. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής στο OΠΣΚΕ. Όσοι πιστοί προσέλθετε και βέβαια οι integrators στην αφετηρία, για την κούρσα της αγοράς!
 • Nokia: Η Nokia και η Kyndryl επεκτείνουν τη συνεργασία τους για τρία χρόνια, αφού προσέλκυσαν περισσότερους από 100 πελάτες με στόχο την αυτοματοποίηση εργοστασιακών μονάδων κάνοντας χρήση δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), έναν χρόνο αφότου έδωσαν, για πρώτη φορά, τα «χέρια». Οι δύο οργανισμοί αναφέρουν πως πολλές εταιρείες επανέρχονται για να εγκαταστήσουν private networks σε περισσότερες μονάδες τους, μετά την αρχική υιοθέτηση της τεχνολογίας σε κάποιο εργοστάσιο. "The convergence of 5G, IoT, and AI is creating a new era of smart manufacturing, where machines and devices are connected and intelligent, and are driving new levels of productivity, innovation, and sustainability." - Fei-Fei Li, Co-Director of the Stanford Institute for Human-Centered Artificial Intelligence
 • Team Candi: Η Team Candi, 100% θυγατρική της Info Quest Technologies και Designated Solution Partner της Microsoft, με πολυετή εμπειρία σε έργα αυτοματισμού και ψηφιοποίησης, γίνεται από τους πρώτους συνεργάτες της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και ανάμεσα στoυς 4 μέχρι σήμερα συνεργάτες στην περιοχή Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και 80 σε όλο τον κόσμο, που λαμβάνει την πιστοποίηση Microsoft Specialization for Low Code Application Development. Πρόκειται για την υψηλότερη δυνατή διάκριση εξειδίκευσης, που μπορεί να λάβει ένας συνεργάτης στο οικοσύστημα της Microsoft, η οποία δίνεται έπειτα από μία εκτενή αξιολόγηση και αναγνωρίζει την υψηλή τεχνογνωσία, την εμπειρία και την επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα του συνεργάτη στην υποστήριξη των πελατών για την υιοθέτηση λύσεων που αξιοποιούν την πλατφόρμα Microsoft Power Platform. Τα βραβεία και οι διακρίσεις είναι η αναγνώριση του ταλέντου και της σκληρής δουλειάς. Οι συνεχείς διακρίσεις για το team του Μάνου, επιβεβαιώνουν ότι η Info Quest σωστά “το είδε πρώτη”!
 • Siemens: Έξυπνες λύσεις διανομής, ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας με επίκεντρο τη βιομηχανία παρουσιάστηκαν από τον τομέα Digital Industries της Siemens, κατά τη διάρκεια του “Control Panel Truck on Tour” που πραγματοποιήθηκε σε πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας το διάστημα 16 έως 26 Ιανουαρίου. Το Control Panel Truck επισκέφτηκε τους Approved Partners της Siemens σε Πάτρα, Κόρινθο, Αθήνα, Λάρισα, Βόλο και Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκαν εξειδικευμένες θεματικές εκπαιδεύσεις μέσα από τις διαθέσιμες στο φορτηγό λειτουργικές εφαρμογές της Siemens. Πρόκειται για μια εμπειρία προσομοίωσης σε πραγματικές γραμμές παραγωγής, όπου έμπειρα στελέχη της Siemens Ελλάδος μοιράστηκαν την τεχνογνωσία τους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης για εφαρμογές στη βιομηχανία και σε άλλους τομείς. Η τεχνική Siemens εγγυάται!
 • ΚτΠ: Με την κατάθεση των οικονομικών προσφορών προχωρούν δύο έργα ψηφιοποίησης, της Δικαιοσύνης και του υπουργείου Εξωτερικών, συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Κοινωνία της Πληροφορίας όρισε αναδόχους για δύο έργα Cloud αξίας 128,1 εκατ. ευρώ. Για το μεγαλύτερο από τα έργα ψηφιοποίησης την «Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης», με προϋπολογισμό 145,7 εκατ. το οποίο θα υλοποιηθεί με συμφωνίες πλαίσιο, προσφορές κατέθεσαν οι Intrakat, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Vodafone, Nova, Intrasoft International, Unisystems και Globitel. Το δεύτερο έργο ψηφιοποίησης, που προχώρησε με την κατάθεση οικονομικών προσφορών, προϋπολογισμού 24,6 εκατ. ευρώ, αφορά το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών και οικονομική προσφορά κατέθεσε μόνον η Vodafone.
 • ΔΕΗ: Την κατασκευή νέου δικτύου οπτικών ινών νέας γενιάς μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home) της ΔΕΗ σε 3 Δήμους της Αττικής ανέλαβε η Intrakat. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης αναμένεται τους επόμενους 9 μήνες, σε περίπου 100.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στους Δήμους Αμαρουσίου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Γλυφάδας. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών έργων ανέρχεται σε 13,6 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και περιλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης, τη λήψη όλων των αναγκαίων αδειοδοτήσεων, την εναέρια και υπόγεια εγκατάσταση οπτικών ινών, την εγκατάσταση υπαίθριων τηλεπικοινωνιακών καμπινών, τη διενέργεια μετρήσεων οπτικών χαρακτηριστικών και την παροχή υπηρεσιών σύνδεσης χρηστών και τεχνικής υποστήριξης. Η Ιntrakat έχει κατασκευάσει περισσότερα από 12.000 χλμ. δικτύων για όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ελλάδας.
 • MarineTraffic: Η Kpler, κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος δεδομένων εμπορευμάτων, προχώρησε στην εξαγορά των εταιρειών MarineTraffic και FleetMon, που παρέχουν δεδομένα παρακολούθησης πλοίων και ναυτιλιακές αναλύσεις. Η διπλή εξαγορά στον χώρο των ναυτιλιακών αναλύσεων πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της προηγούμενης συμφωνίας απόκτησης της FleetMon από τη MarineTraffic. Από την ίδρυσή της το 2007, η MarineTraffic με έδρα την Αθήνα έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ναυτιλιακής βιομηχανίας πρωτοστατώντας στην καινοτομία και παρέχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες και αναλυτικά στοιχεία παρακολούθησης πλοίων. Η FleetMon με έδρα το Ρόστοκ, που ιδρύθηκε επίσης το 2007, παρέχει δεδομένα AIS σε κορυφαίες εταιρείες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών στην αλυσίδα εφοδιασμού.
 • Blueground: Η Blueground ανακοίνωσε την εξαγορά της Travelers Haven, τον κορυφαίο πάροχο στις ΗΠΑ για διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα on demand, κατόπιν δηλαδή αιτήματος από τον πελάτη που επιπλώνονται ανάλογα με τις ανάγκες του. H Blueground ξεκίνησε με λίγα διαμερίσματα στην Αθήνα το 2012 και πλέον έχει 12,000 διαμερίσματα και διεθνή παρουσία σε 30 πόλεις. Η εξαγορά αυτή δίνει στη Blueground τη δυνατότητα να προσφέρει στους πελάτες της επιπλωμένα διαμερίσματα στις ΗΠΑ διαθέσιμα on demand (κατόπιν αιτήματος), παράλληλα με το χαρτοφυλάκιο διαμερισμάτων που ήδη διαθέτει σε όλο τον κόσμο.
 • Μουσείο Καζαντζάκη: Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη προκήρυξε ηλεκτρονικό ανοικτό διεθνή διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει τιμής, για την ανάδειξη αναδόχου για την υλοποίηση του έργου «Η επιστολογραφία του Νίκου Καζαντζάκη σε νέο ψηφιακό περιβάλλον» της Πράξης με τίτλο «Η επιστολογραφία του Νίκου Καζαντζάκη σε νέο ψηφιακό περιβάλλον», συνολικής εκτιμώμενης αξίας 271.814,20 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%.
 • Υπερυπολογιστής: To ΕΔΥΤΕ προχώρησε στην προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού άνω των ορίων για την «Προμήθεια και εγκατάσταση υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού» στο πλαίσιο του έργου «Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης υπερυπολογιστή» της πράξης «Αναβάθμιση του εθνικού υπερυπολογιστή υψηλών επιδόσεων (Φάση Α)». Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
 • SABO: Οι μηχανικοί της SABO ανέλαβαν τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία μιας πλήρως αυτοματοποιημένης γραμμής ρομποτικής παλετοποίησης για δύο γραμμές παραγωγής του εργοστασίου της εταιρείας 3αλφα, η οποία κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο της επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης οσπρίων και ρυζιών στην Ελλάδα. Αντικείμενο του έργου αποτέλεσαν η διακίνηση των προϊόντων από δύο γραμμές παραγωγής, η αυτόματη παλετοποίηση με ταυτόχρονη λειτουργία και των δύο γραμμών και η αυτόματη περιτύλιξη των παλετών με stretch film.
 • Συγχωνεύσεις: Η μεγαλύτερη ευκαιρία για τις εταιρείες τεχνολογίας το 2023, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της κάμψης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, είναι να υιοθετήσουν μια ενεργή στρατηγική Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Σ&Ε). Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης της EY, Top 10 opportunities for technology companies in 2023. Καθώς μειώνονται οι αποτιμήσεις, η διάθεση για συμφωνίες αναμένεται να ανακάμψει την επόμενη χρονιά. Αυτό το συμπέρασμα ενισχύεται και από την πρόσφατη μελέτη της EY, EY 2022 CEO Outlook Survey, Technology edition, σύμφωνα με την οποία το 72% των ερωτηθέντων CEOs στον κλάδο της τεχνολογίας σχεδιάζουν να επιδιώξουν συγχωνεύσεις και εξαγορές τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 59% των ερωτηθέντων CEOs στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας.
 • Lenovo: Ο Όμιλος Lenovo ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, με τα έσοδα του Ομίλου να ανέρχονται σε 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα καθαρά έσοδά του σε 437 εκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα του Ομίλου από επιχειρήσεις εκτός υπολογιστών έφτασαν το 41%, ενώ η κερδοφορία του παρέμεινε σταθερή, καθώς οι διαφορετικοί κινητήρες ανάπτυξης της Lenovo που απαρτίζονται από το Solutions and Services Group (SSG) και το Infrastructure Solutions Group (ISG), αύξησαν τα έσοδά τους σε επίπεδα ρεκόρ που ανήλθαν σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια και 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα, σημειώνοντας αύξηση κατά 23% και 48%, σε ετήσια βάση. Όλοι οι κύριοι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεισέφεραν στα λειτουργικά κέρδη για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • gov.gr I: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέστη και απηύθυνε ομιλία στην εκδήλωση «3 χρόνια gov.gr – Ένα κράτος ψηφιακό, η Ελλάδα σε κίνηση» που οργάνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Επεκτείναμε το φάσμα των ψηφιακών υπηρεσιών σε πάρα πολλά επίπεδα, από απλές υπηρεσίες, αντικατάσταση επισκέψεων που έπρεπε να γίνουν στα ΚΕΠ με ψηφιακές υπηρεσίες, μέχρι πιο προηγμένες υπηρεσίες, όπως οι υπηρεσίες του MyHealth. Η χώρα μετατρέπεται και σε πόλο υψηλής τεχνολογίας. Η παρουσία τόσων μεγάλων κολοσσών από το χώρο της τεχνολογίας στη χώρα μας συνδέεται προφανώς και με το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να κάνουμε άλματα στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, και βέβαια στην πολιτική της κυβέρνησης να μεταφέρει όλα τα δεδομένα του κράτους στο cloud, στο υπολογιστικό νέφος. Όλα αυτά είναι πολιτικές που, όπως αντιλαμβάνεστε, συνδέονται η μία με την άλλη», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 • gov.gr IΙ: Πάνω από 5.000 διαδικασίες θα έχουν ψηφιοποιηθεί την επόμενη τετραετία μέσω του gov.gr, βάζοντας τέλος στις ουρές και τις αναμονές για τις συναλλαγές του κράτους και των κρατικών υπηρεσιών με τον πολίτη. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και την αποτίμηση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, έχουν καταμετρηθεί περισσότερες από 5.000 διαδικασίες, οι οποίες εντός της επόμενης τετραετίας μπορούν θα να ψηφιοποιηθούν όλες.
 • gov.gr III: Ιδιαίτερα θετικές αναφορές έκανε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, για την πρόοδο της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στο σύντομο χαιρετισμό της, στην εκδήλωση με τίτλο «Ένα κράτος ψηφιακό, η Ελλάδα σε κίνηση», με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη λειτουργίας του gov.gr, συνεχάρη τη χώρα μας για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα της ψηφιοποίησης, δήλωσε εντυπωσιασμένη από το gov.gr, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα αποτελεί «έμπνευση» στον τομέα αυτόν. Η Margrethe Vestager με χαρτοφυλάκιο «Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή» δεν παρέλειψε, πάντως, να προσθέσει πως η Ελλάδα έχει ακόμα να διανύσει δρόμο ως προς τη συνδεσιμότητα με υψηλές ταχύτητες και την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Τι να πούμε εμείς μετά από όλα αυτά; Όλοι όσοι δούλεψαν από τον Υπουργό και τους στενούς συνεργάτες του μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο, αξίζουν το χειροκρότημά μας και το σεβασμό μας. Μπράβο! Βάλατε και πάλι την Ελλάδα στο τρένο της τεχνολογίας. Και σε διακεκριμένη θέση!
 • Internet στα σχολεία: Νέα δράση προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο να αποκτήσουν υψηλές ταχύτητες όλα τα σχολεία της χώρας σε συνδυασμό με τη δομημένη καλωδίωση που είναι αναγκαία στις διδακτικές αίθουσες. Ειδικότερα, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο 1 Gbps, άμεσα αναβαθμίσιμη σε 10 Gbps (με δίκτυο οπτικών ινών ή με ασύρματες τεχνολογίες) σε συνδυασμό με τη δυνατότητα η συνδεσιμότητα να υπάρχει σε όλο το σχολικό συγκρότημα. Η εν λόγω δράση υπό την ονομασία, Fiber to the School, θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης (σε μια επόμενη ανακατανομή των κονδυλίων). To πιο καλό πράγμα με το Internet στα σχολεία, είναι ότι τώρα οι μαθητές -χάρη στο AI - θα δίνουν τις σωστές απαντήσεις στο μάθημα σε… in “real time”!
 • Internet στο μετρό: Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, επιβεβαιώνεται και διευρύνεται η συνεργασία μεταξύ της ΣΤΑ.ΣΥ και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω μιας σειράς δράσεων, που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες προς τους επιβάτες υπηρεσίες και θα συμβάλλουν περαιτέρω στην ψηφιακή θωράκιση της εταιρείας. Η αρχή θα γίνει με την εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμου WiFi σε όλους τους χώρους σταθμών του Μετρό, με την ένταξη της ΣΤΑ.ΣΥ στο έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο». Με τον τρόπο αυτό, οι επιβάτες του Μετρό θα μπορούν κατά την παραμονή τους στους σταθμούς να έχουν δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο. To μετρό μπορεί να είναι υπόγειο, αλλά το 5G θα σας συνδέει πάντα με τον κόσμο στην επιφάνεια. Βέβαια, τίποτα δεν θα σας γλιτώσει από τον βλάκα που επιμένει να ακούει δυνατά μουσική ή από τους συνταξιδιώτες σας, που θα μιλάνε δυνατα στα κινητά τους. Μη τα θέλουμε όλα δικά μας!
 • AI: Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ρυθμίσει την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται αντιμέτωπο με άλλο ένα εμπόδιο, αφού οι νομοθέτες απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα βασικό σύνολο προτάσεων. Ο πολυαναμενόμενος νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη Μαρτίου, σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο οι χώρες θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται τους τελικούς όρους της νομοθεσίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, μετά από μια κρίσιμη πεντάωρη συνάντηση στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές δεν είχαν ακόμη συμφωνήσει σε μια σειρά βασικών αρχών. Γραφειοκρατία είναι η τέχνη να κάνεις το δυνατό …”αδύνατο”! Αν είσαι και MEP (Member of the European Parliament) έχεις και το μηχανισμό γι’ αυτό…
 • Ορίζοντας Ευρώπη: Στην 6η θέση της κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών στην απορρόφηση κονδυλίων του Κοινοτικού Προγράμματος “Ορίζοντας Ευρώπη”, στον άξονα “Ψηφιακές Τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα”, βρίσκεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία για την υλοποίηση του εμβληματικού προγράμματος της Ε.Ε. για την έρευνα και την καινοτομία τη διετία 2021-2022, οι εγκεκριμένες προτάσεις με έστω και μία ελληνική συμμετοχή φτάνουν τις 172, σε σύνολο 444 προτάσεων. Δηλαδή, στο 40% περίπου (38,7%) των εγκεκριμένων προτάσεων, που θα υλοποιηθούν ως έργα, υπάρχει ελληνική συμμετοχή."Digital technology is transforming every industry, and it has the power to transform our entire economy." - Ursula von der Leyen
 • PwC: Σε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησε η PwC Ελλάδας με το διεθνώς αναγνωρισμένο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE), ένα από τα μεγαλύτερα και άρτια οργανωμένα, εξοπλισμένα και στελεχωμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Η ενέργεια εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της PwC Ελλάδας για δυναμικές συνεργασίες με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικούς και Ερευνητικούς Φορείς της χώρας με στόχο τη διασύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. H καινοτομία είναι ομαδικό άθλημα!
 • Αστυπάλαια: Ενδιαφέρον περαιτέρω μελέτης του πρότζεκτ της Αστυπάλαιας ως ένα πετυχημένο μοντέλο αλλαγής νοοτροπίας του κράτους και της κοινωνίας σε συνδυασμό με την κυκλική οικονομία και την βιωσιμότητα με όρους πράσινης ανάπτυξης, εκδήλωσε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρώην Φινλανδός πρωθυπουργός και πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Jyrki Katainen, κατά την συνάντηση που είχε στο στρατηγείο της Sitra, το χρηματοδοτικο ταμείο καινοτομίας της Φινλανδίας, με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη. H κυκλική οικονομία είναι το μέλλον και η βιωσιμότητα είναι το κλειδί για να το ξεκλειδώσουμε!
 • Blockchain: Ενεργό παρουσία σε όλες τις εξελίξεις που αφορούν την τεχνολογία Blockchain, θέλει η Ευρώπη. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με αυτόν τον στόχο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Ρυθμιστικό Sandbox για το Blockchain (European Regulatory Sandbox for Blockchain). Τα Sandboxes είναι ελεγχόμενα περιβάλλοντα, όπου οι εταιρείες μπορούν να δοκιμάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ενώ συνεργάζονται με τις σχετικές ρυθμιστικές Αρχές. Από το 2023 έως το 2026, το Sandbox θα υποστηρίζει 20 έργα ετησίως, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων χρήσης στην Ευρωπαϊκή Υποδομή Υπηρεσιών Blockchain (EBSI) - ένα έργο πολλών χωρών στο πλαίσιο της Ψηφιακής Δεκαετίας, που υποστηρίζεται από την Επιτροπή, όλα τα κράτη - μέλη, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν."Blockchain technology has the potential to transform our financial system, but only if we create a regulatory environment that allows it to flourish." - Tom Emmer
 • Διαφάνεια: Ένα νέο εργαλείο, το Κέντρο Διαφάνειας, ενεργοποιεί η Ευρώπη στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο. Το Κέντρο Διαφάνειας εγκαινίασαν τα μέρη που έχουν υπογράψει τον κώδικα δεοντολογίας του 2022 για την παραπληροφόρηση, συμπεριλαμβανομένων όλων των σημαντικών διαδικτυακών πλατφορμών (Google, Meta, Microsoft, TikTok, Twitter). Το νέο Κέντρο Διαφάνειας θα διασφαλίσει την προβολή των προσπαθειών, που καταβάλλουν τα υπογράφοντα μέρη για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την υλοποίηση των δεσμεύσεων, που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του κώδικα, καθώς και τη σχετική λογοδοσία τους.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Amazon I: Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy, υποσχέθηκε να διπλασιάσει τις προσπάθειες της εταιρείας γύρω από τα παντοπωλεία που λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα ανακοίνωσε πως τα σχετικά σχέδια ανάπτυξής βρίσκονται σε αναμονή. Ο Jassy δήλωσε στους Financial Times ότι ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι έτοιμος να «κάνει το μεγάλο βήμα» στα φυσικά καταστήματα. Πέντε χρόνια μετά την εξαγορά της Whole Foods έναντι 13,7 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Amazon, η εταιρεία δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε disrupt τον τομέα των παντοπωλείων, μια αγορά που φτάνει τα 1,6 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ. Ου παντός πλειν ες Κόρινθον! To disruption είναι μία διαδικασία, όχι απλά ένα γεγονός. Οι καινοτομίες είναι ανατρεπτικές, πάντα σε σχέση με κάτι άλλο. Προφανώς, δεν έχει βρεθεί ακόμα η λύση που θα κάνει τη διαφορά!
 • Amazon II: Η Amazon σχεδιάζει να κόψει τους «δεσμούς» με πολλούς Ευρωπαίους διανομείς που προμηθεύουν αγαθά στον ιστότοπό της, καθώς αναζητά τρόπους περικοπής του κόστους. Σε αντίθεση με τους τρίτους εμπόρους, οι οποίοι χειρίζονται οι ίδιοι τη διαδικασία πώλησης, οι διανομείς ενεργούν ως μεσάζοντες μεταξύ της Amazon και των brands, αγοράζοντας αποθέματα από τον κατασκευαστή του προϊόντος και στη συνέχεια πουλώντας τα στην Amazon. «Το Amazon δεν είναι πολύ μεγάλο για να αποτύχει… Αν αρχίσουμε να εστιάζουμε στους εαυτούς μας, αντί να εστιάζουμε στους πελάτες μας, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους… » - Jeff Bezos.
 • Box: Με περισσότερα από 11.000 καταστήματα σε 70 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, το BOX συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Η δημοφιλής υπηρεσία online παραγγελίας φαγητού της Cosmote επεκτείνεται σε νέες περιοχές, σε συνεργασία με μεγάλες αλυσίδες εστίασης, δημοφιλή brands, food markets και τοπικές επιχειρήσεις. Ήδη το 2022 το ΒΟΧ πέτυχε διπλασιασμό παραγγελιών σε σχέση με το 2021. Αντίστοιχα, σε υψηλή τροχιά κινήθηκαν και οι χρήστες του BOX και τα download του app, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις καθημερινές του εκπτώσεις και προσφορές, καθώς αποτελεί το delivery που ο χρήστης πάντα κερδίζει. Από το «δεν μαγειρεύω, δεν καθαρίζω, δεν πλένω πιάτα», μέχρι πόντους και GB!
 • Metro: Πάνω από το 15% των επαγγελματιών πελατών της Metro Cash & Carry που εξυπηρετούνταν τηλεφωνικά, έχουν ενσωματωθεί στο e-shop με 3.000 νέους πελάτες. Ο «virtual σύμβουλος πωλήσεων” έρχεται στο e-shop, ενώ οι προωθητικές ενέργειες της αλυσίδας έχουν μεγάλη απήχηση, καθώς άνω του 20% του τζίρου του προέρχεται μέσα από αυτές. To personalization δεν είναι απλά μία τάση. Είναι το ζητούμενο για όποιον θέλει σταθερή και διαρκή σχέση με τον πελάτη.
 • Skroutz: Πνέουν τα μένεα οι επιχειρήσεις οι οποίες συνεργάζονται με τη γνωστή πλατφόρμα του skroutz.gr, με την εταιρεία να τους ζητά από την 1η Μαρτίου, 400 ευρώ, ως ετήσια συνδρομή. Η αύξηση του κεφαλικού φόρου (χαράτσι σε απλά ελληνικά), προκάλεσε εγκεφαλικό στους επιχειρηματίες... Όχι τόσο για το ποσό, όσο για τον ‘ετσιθελισμό’ του!
 • Unilever: Ανάπτυξη των πωλήσεων, αλλά μείωση του όγκου τους σημείωσε η Unilever το 2022. Με προβλέψεις για μέτριες πιέσεις στις τιμές φέτος, επενδύει σε μια σειρά από digital marketing, media και e-commerce hubs με σκοπό να συμβάλει στη διατήρηση της ανάπτυξης στο νέο εμπορικό τοπίο. Ο τρίτος μεγαλύτερος διαφημιζόμενος του πλανήτη με βάση τα διαφημιστικά του έξοδα, αύξησε κατά 500 εκατ. ευρώ την επένδυσή του. "Brands with purpose grow, companies with purpose last. We are in business to serve society." - Paul Polman, former CEO of Unilever
 • Consumer electronics: Σύμφωνα με τη statista, το 2022 η κατηγορία τω consumer electronics είναι η δημοφιλέστερη και είχε τζίρο $55,6 δις παγκοσμίως και το 2026 θα έχει φτάσει πλέον τα $119,77 δις. Αμέσως μετά ακολουθεί η κατηγορία των DIY και Hardware με τζίρο $24,5 δισ το 2022 και εκτίμηση για 72,6 δισ ευρώ το 2026. Ο λόγος για όλα τα παραπάνω είναι ότι το ηλικιακό group στο οποίο απευθύνονται είναι εξοικειωμένοι με το e-commerce και επιπλέον είναι καλά πληροφορημένοι καταναλωτές, που θέλουν να κάνουν σύγκριση χαρακτηριστικων, τιμών και αξιολογήσεων.
 • Facebook: Το Facebook κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη έκδοση του εργαλείου «Why am I seeing this ad?», το οποίο πλέον περιλαμβάνει πληροφορίες σε σχέση με τον τρόπο κατά τον οποίο η εταιρεία χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση για την παροχή διαφημίσεων. Το εργαλείο θα παρέχει πληροφορίες σε σχέση με το πώς η δραστηριότητά του χρήστη εντός και εκτός των πλατφορμών της εταιρείας παρέχει πληροφορίες στα μοντέλα μηχανικής μάθησης. Θα περιλαμβάνει, επίσης, νέα παραδείγματα και απεικονίσεις για να εξηγήσει πώς αυτά τα μοντέλα συνδέουν διάφορα θέματα για την προβολή σχετικών διαφημίσεων. Ξέρουμε τι σκέφτεστε: «θα μου λέει και τι με άκουσε να λέω, ώστε να μου προβάλει την εκάστοτε διαφήμιση;» Η απάντηση είναι, «μπορεί»;
 • Instagram: Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει του λειτουργία του χαρακτηριστικού «live shopping», που επιτρέπει στους χρήστες να ταγκάρουν προϊόντα εντός των live streams. Το τέλος της λειτουργίας του χαρακτηριστικού έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαρτίου. «Από τις 16 Μαρτίου 2023, δεν θα μπορείτε πλέον να ταγκάρετε προϊόντα σε ζωντανές μεταδόσεις στο Instagram.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου στηρίζει την πρωτοβουλία της ομάδας C.Ioannina, με στόχο τη μετατροπή των Ιωαννίνων σε περιφερειακό κέντρο ψηφιακής οικονομίας. Πρόκειται για μία καινοτόμα πρωτοβουλία που θα συγκεντρώσει τον κόσμο της τεχνολογίας στην Ήπειρο, θα δημιουργήσει συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην τοπική κοινωνία. Η ομάδα C.Ioannina ιδρύθηκε από εξ αποστάσεως εργαζόμενους των Ιωαννίνων, με στόχο τη δημιουργία ενός συνεργατικού χώρου εργασίας (co-working space) στην πόλη, ο οποίος θα λειτουργεί ως αστική, μη-κερδοσκοπική εταιρεία. Απώτερος σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας αποτελεί η διεύρυνση του παραγωγικού μοντέλου της Ηπείρου με δραστηριότητες που σχετίζονται με την ψηφιακή οικονομία. Το επιχειρηματικό σχέδιο της δημιουργίας του συνεργατικού χώρου εργασίας περιλαμβάνει την προσφορά και ενοικίαση σταθμών εργασίας προς εξ αποστάσεως εργαζομένους, ψηφιακούς νομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Ήδη από την αρχή της λειτουργίας της θα φιλοξενεί 10 με 15 αυτοαπασχολούμενους. Γιατί κάνουμε τόσο εκτενή αναφορά; Γιατί ελπίζουμε να υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες και ευκαιρίες και σε άλλες περιοχές.
 • TikTok: Η κινεζική TikTok σχεδιάζει να ανοίξει δύο ακόμη κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της, μια κίνηση που θα μπορούσε να μετριάσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών και να μειώσει την ρυθμιστική πίεση. Προφανώς κατάλαβαν ότι το τικ-τοκ που άκουγαν ήταν μία ρυθμιστική ωρολογιακή βόμβα και προσπαθούν να την εξουδετερώσουν…
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Εργοδότες: Οι κορυφαίοι εργοδότες για το έτος 2023 ανακοινώθηκαν από το Top Employers Institute στις 17 Ιανουαρίου και η Huawei Ελλάδoς συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας. Η πιστοποίηση “Top Employers” επιβραβεύει την αφοσίωση της Huawei Ελλάδος για ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και το αποδεικνύει μέσω των εξαιρετικών πολιτικών του ανθρώπινου δυναμικού της, καθώς και ενεργειών για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτήν. Το πρόγραμμα του Top Employers Institute πιστοποιεί οργανισμούς με βάση τις βέλτιστες πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού, οι οποίες υλοποιούνται και παρουσιάζονται στην έρευνα.
 • Walt Disney: Ο Jeremy Doig, chief technology officer της Walt Disney, αποχώρησε από την εταιρεία, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που επικαλείται το Bloomberg, στην τελευταία αποχώρηση υψηλού προφίλ καθώς ο διευθύνων σύμβουλος, Bob Iger, αναδιαρθρώνει τη λειτουργία της.
 • Meta: Η Business Officer της Meta, Marne Levine, αποχωρεί μετά από 13 χρόνια εργασίας στην εταιρεία. Η Levine θα παραμείνει στη θέση της μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου και υπάλληλος της Meta μέχρι την επίσημη αποχώρησή της το καλοκαίρι.
 • Microsoft: Η Microsoft επιβεβαίωσε ότι αρκετοί υπάλληλοι του Linkedin έλαβαν ειδοποιήσεις για κατάργηση της θέσης εργασίας τους. Συγκεκριμένα, οι απολύσεις επικεντρώθηκαν στο τμήμα προσλήψεων του LinkedIn.
 • Draeger: Η Draeger Hellas, θυγατρική του ομίλου Draeger, κορυφαίου κατασκευαστή και υποστηρικτή λύσεων τεχνολογίας στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της ασφάλειας στο χώρο εργασίας, ανακοίνωσε ότι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου και Προέδρου Δ.Σ. της εταιρείας από την 1η Φεβρουαρίου 2023. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είναι καταξιωμένο στέλεχος, με πολυετή εμπειρία σε υψηλές θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα, σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, ενώ τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια κατείχε την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και Προέδρου Δ.Σ. στην εταιρεία Alcon Laboratories Hellas.
 • Intralot: Την αποχώρηση του αναπληρωτή CEO Νικόλαου Νικολακόπουλου από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιντραλότ, ανακοίνωσε η εταιρεία, καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα CEO στη θυγατρική της στις ΗΠΑ, Intralot Inc. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT κ. Σωκράτης Κόκκαλης ευχαρίστησε= τον απερχόμενο Διευθύνοντα Σύμβουλο της “INTRALOT, Inc.” κ. Byron Boothe για την πολυετή συνεισφορά του στην ανάπτυξη της εταιρείας στις ΗΠΑ και ευχήθηκε στον κ. Νικολακόπουλο= καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Ο κ. Boothe θα παραμείνει μέλος του Δ.Σ. της “INTRALOT, Inc.” και Σύμβουλος Διοίκησης.
 • Μασούτης: Αποχώρησε από την Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. ο διευθυντής ψηφιακού μετασχηματισμού κ. Σάββας Τορτοπίδης. Ο κ. Σάββας Τορτοπίδης ανήκε στο δυναμικό της εταιρείας από το 1999, εξελίχθηκε μέσα σε αυτήν και διετέλεσε Διευθυντής Πληροφορικής και Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Η διοίκηση της εταιρείας τον ευχαρίστησε για την συνεργασία και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη συνέχιση της καριέρας του Τη Διεύθυνση Πληροφορικής αναλαμβάνει ο κ. Απόστολος Δοξανίδης ο οποίος έχει πολυετή εμπειρία στον χώρο της πληροφορικής.
 • Δ.Α.Ε.Μ.: Τη θέση του Προέδρου της Δ.Α.Ε.Μ. Α.Ε. (Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων) αναλαμβάνει, μετά την εκλογή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Μπρούλιας.

ΕΙΠΑΝ:

 • «Το gov.gr δεν θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς το ταλέντο και τη σύμπραξη των δημιουργών της. Σε αυτούς αφιερώνεται η σημερινή εκδήλωση. Με πνεύμα ομαδικό, συνεχίζουμε ψηφιακά για να πετύχουμε τους στόχους της επόμενης τετραετίας.»
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • «Τρία χρόνια gov.gr. Τρία χρόνια πιο κοντά στην Ελλάδα που θέλουμε.»
  Θεόδωρος Λιβάνιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • «H λήψη διορθωτικών και διαρθρωτικών μέτρων υπέρ των γυναικών, αποτελεί σημαντικό και ουσιωδέστερο βήμα, για την αποκατάσταση κάθε είδους διακρίσεων, που υφίστανται οι γυναίκες σε αυτό το πεδίο. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, συνιστά επιτακτική κοινωνική επιταγή που θα πρέπει να διέπεται από το κριτήριο της κοινωνικής προσφοράς και της αξιοκρατίας.»
  Καλυψώ Γούλα, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
incites-teams

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Κατόπιν της σαφούς οδηγίας από την Ε.Ε, η Apple είναι αναγκασμένη να ενσωματώσει θύρα φόρτισης USB –C στα iPhones μέχρι το 2024.
Έτσι, θεωρείται βέβαιο ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει την εν λόγω θύρα στα επερχόμενα μοντέλα της σειράς iPhone 15, τα οποία υπολογίζεται ότι θα κυκλοφορήσουν στο τέλος του 2023.
Οι τελευταίες φήμες, βέβαια, αναφέρουν ότι η Apple αφενός θα εφαρμόσει τη θύρα USB-C στα μελλοντικά smartphones, αφετέρου όμως θα συνεχίσει να ορίζει η ίδια ποια περιφερειακά θα μπορούν να την αξιοποιούν.
Πρόσφατο δημοσίευμα σημειώνει ότι η Apple ετοιμάζεται να ενσωματώσει ένα τσιπ πιστοποίησης στα iPhone 15 και iPhone 15 Pro που θα περιορίζει τις λειτουργίες όσων περιφερειακών δεν έχουν την έγκρισή της.
Δεν είναι σαφές εάν η προσθήκη του προσαρμοσμένου τσιπ θα είχε πραγματικά σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά τη λειτουργικότητα των αξεσουάρ που δεν ανήκουν στην Apple και δεν είναι MFi, αλλά είναι πιθανό ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως η γρήγορη φόρτιση και η μεταφορά δεδομένων υψηλής ταχύτητας, να περιορίζονται σε μη “αυθεντικά” αξεσουάρ.
cl8-sept-2019-600x80
Πολλά είναι τα prototypes και τα concepts υψηλής τεχνολογίας, για τα οποία οι εταιρείες συνηθίζουν να επενδύουν σε αυτά αρκετά μεγάλα ποσά, ασχέτως εάν στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν βλέπουν τελικά το φως της ημέρας και δεν βγαίνουν ποτέ σε μαζική παραγωγή.
Μια από αυτές τις εταιρείες είναι και η Samsung, η οποία σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ήδη στα εργαστήρια της αναπτύσσει ένα smartwatch που φέρει ενσωματωμένο… projector!
Σύμφωνα με την πατέντα που κατοχύρωσε πρόσφατα ο κορεατικός κολοσσός της τεχνολογίας, τα μελλοντικά smartwatches της Samsung ενδέχεται να διαθέτουν έναν ενσωματωμένο projector, ο οποίος θα είναι σε θέση να προβάλλει info στο χέρι του χρήστη.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, αυτού του είδους η δυνατότητα θα βοηθάει σημαντικά έτσι ώστε το smartwatch του χρήστη να είναι σε θέση να προβάλλει περισσότερη πληροφορία.
Αν και το να φτάσει σε τελικό status ένα smartwatch με built-in projector είναι… κομματάκι δύσκολο, παρόλα αυτά όλες οι εταιρείες δεν σταματούν να επενδύουν σε καινοτόμα projects και prototypes υψηλής τεχνολογίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Samsung «πειραματίζεται» με την ιδέα της προσθήκης ενός projector σε μια mobile συσκευή, καθώς στο παρελθόν είχε παρουσιάσει το smartphone Galaxy Beam, το οποίο όμως δεν τα πήγε και τόσο καλά…
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Το ChatGPT αποτελεί το πιο hot trend στον κόσμο της τεχνολογίας αυτή τη στιγμή, καθώς τα πάντα δείχνουν να περιστρέφονται γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις δυνατότητες της.
Πολλές είναι οι μεγάλες εταιρείες που σκέφτονται να προχωρήσουν σε μια συνεργασία με την OpenAI, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω εργαλείο για να βελτιώσουν την μορφή της αναζήτησης που προσφέρουν τα προγράμματά τους και σε αύτη την κατηγορία εντάσσονται και οι δημιουργοί του Opera.
Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι του Opera αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες του ChatGPT έτσι ώστε να προσφέρει μια λεπτομερή περίληψη του site αλλά και των online-άρθρων που θα επισκέπτεται ο χρήστης.
Το εν λόγω «βολικό» feature θα ονομάζεται Shorten και θα είναι το πρώτο από μια σειρά λειτουργιών που θα προσφέρει το ChatGPT, με τους δημιουργούς να ετοιμάζουν και άλλα εργαλεία που θα σχετίζονται με τη δυναμική της A.I. based πλατφόρμας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Opera browser δεν είναι ο μόνος που σπεύδει να εκμεταλλευθεί την TN του γνωστού chatbot, καθώς και η Microsoft έχει ήδη ενσωματώσει την τεχνολογία του ChatGPT στον Bing browser.
600x80 banner 13-1-23 sent
600x80 banner 16-2-23 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin