weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 29-12-22 sent
600x80 banner 13-1-23 sent

Team to Steam

Φουλάρουν τις μηχανές τους στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με σκοπό να επιτύχουν επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει βάλει στόχο να μην αφήσει κανένα έργο να χάσει το βηματισμό του και η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.
Για τον λόγο αυτό προχώρησε στη συγκρότηση μίας task force για την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την επιτάχυνση υλοποίησης των δράσεων και έργων του τομέα ευθύνης του ΥΨηΔι, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πλάνο.
Την ομάδα δράσης αποτελούν 16 στελέχη του υπουργείου, μεταξύ αυτών ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, προβλέπεται η σύνθεση να μεταβάλλεται και να λειτουργεί και σε υπο-ομάδες, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες και την πορεία της υλοποίησης των δράσεων και έργων, θα προεδρεύει ο αρμόδιος γενικός ή υπηρεσιακός γραμματέας.
Η ομάδα θα αναφέρεται απευθείας στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στον οποίο θα υποβάλλει τις εισηγήσεις της και οποιοδήποτε ενημερωτικό ή υλικό τεκμηρίωσης σχετικό με το αντικείμενό της.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ομάδας θα υποβάλλει στον υπουργό, κάθε δίμηνο, συνοπτική έκθεση των δραστηριοτήτων και αναφορά προόδου, σχετικά με την προετοιμασία και υλοποίηση των έργων.
Μερικοί βέβαια θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι η έλευση των εκλογών θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για την απόδοση της ομάδας, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι τεχνοκράτες θα αγνοήσουν τις εκλογικές αναταράξεις και θα συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.
cosmote-insurance-jan2023
vodafone-fiber-optics

Green for Reds

Ελαφρά αύξηση εσόδων κατέγραψαν τα αποτελέσματα 9μήνου (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022) της Vodafone Ελλάδος, με 11 εκατ. ευρώ επιπλέον να μπαίνουν στο ταμείο, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, το διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου 2022 η Vodafone Ελλάδας είχε έσοδα από υπηρεσίες 660 εκατ. ευρώ, έναντι 649 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης, κάτι που ποσοστιαία αναλογεί σε αύξηση 1,6%.
Σε επίπεδο τριμήνων, την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022, η θυγατρική του βρετανικού ομίλου, αύξησε τους συνδρομητές κινητής με συμβόλαιο κατά 57 χιλ. και κατά 27 χιλ. στην καρτοκινητή, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022. Το 2022 έκλεισε με 4,27 εκατ. χρήστες κινητών να διαθέτουν σύνδεση Vodafone.
Στη σταθερή, οι κόκκινοι κατέγραψαν μείωση κατά 4 χιλ. συνδρομητές από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ αθροιστικά οι απώλειες που σημείωσε η πελατειακή βάση σταθερής μέσα στο 2022, ήταν 22 χιλ. πελάτες.
Ατμομηχανή ανάπτυξης της κινητής είναι ξεκάθαρα η χρήση δεδομένων, η οποία για ακόμη μία χρονιά έσπασε ρεκόρ.
Για το 2022, μέσα από τα κινητά της Vodafone πέρασαν 210 PetaBytes καταγράφοντας αύξηση κατά σχεδόν 50%!
Όσον αφορά στην κινητή, το κλειδί για τους παρόχους βρίσκεται στο μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) το οποίο αποτελεί βασικό δείκτη μέτρησης των επιδόσεων των παρόχων.
Η μείωση του ARPU των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών αποτελεί διεθνή τάση και τροφοδοτείται από τον οξύ ανταγωνισμό του κλάδου, που οδηγεί σε πόλεμο τιμών και προσφορών.
Το 2022 η Vodafone Ελλάδας κατάφερε να αναχαιτίσει την καθοδική τάση και μάλιστα να πετύχει και ελαφρά αύξηση. Έτσι από τα 9,9 ευρώ του 2021, ο δείκτης έγραψε 10,4 ευρώ στο κλείσιμο του 2022.
joe-biden-new7

Angry Joe

Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική του ο Αμερικανός προέδρος Joe Biden απέναντι στους κολοσσούς της τεχνολογίας Apple και Google, αυτή τη φορά στοχοποιώντας τα app stores που διαχειρίζονται, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι «καταπνίγουν τον ανταγωνισμό».
Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκάλεσε το συμβούλιο ανταγωνισμού για ενημέρωση σχετικά με τις προσπάθειες προώθησης του ανταγωνισμού και μείωσης των τιμών. Σε δηλώσεις του, είπε «με έχετε ακούσει να λέω ότι ο καπιταλισμός χωρίς ανταγωνισμό δεν είναι καπιταλισμός, είναι απλώς εκμετάλλευση».
Η δήλωσή του αυτή απορρέει από το πόρισμα που περιέχεται σε έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, καθώς στοιχειοθετούνται ξεκάθαρα εναρμονισμένες πρακτικές εκ μέρους των παρόχων.
Η έκθεση του National Telecommunications & Information Administration, καταγράφει τις παρεμβάσεις που διογκώνουν τις τιμές και μειώνουν την καινοτομία.
Ήδη από τον Ιανουάριο, ο Joe Biden είχε απευθύνει πρόσκληση τόσο στους Δημοκρατικούς, όσο και τους Ρεπουμπλικάνους να βάλουν φρένο στις μονοπωλιακές πρακτικές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, λέγοντας ότι «όταν οι τεχνολογικές πλατφόρμες γίνονται αρκετά μεγάλες, πολλοί βρίσκουν τρόπους να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα, αποκλείοντας ή προκαλώντας μειονεκτήματα για τους ανταγωνιστές, ή χρεώνοντας τους ανταγωνιστές μια περιουσία για να πουλήσουν στην πλατφόρμα τους».
Μάλιστα η ίδια έκθεση του του Υπουργείου Εμπορίου αναφέρει ότι «είναι πιθανώς απαραίτητη νέα νομοθεσία και πρόσθετες αντιμονοπωλιακές ενέργειες» για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο οικοσύστημα των εφαρμογών.
Όπως φαίνεται λοιπόν, οι αμερικάνικοι τεχνολογικοί κολοσσοί βλέπουν να δέχονται εξ οικείων τα βέλη, και προετοιμάζουν τις άμυνές τους.
Αναμένουμε λοιπόν πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες μεταξύ των παρεμβάσεων της Αμερικάνικης κυβέρνησης και των νομικών επιτελείων των παρόχων, και πως θα χαλαρώσει η χειραγώγηση της τεχνολογικής αγοράς από τους ισχυρούς παίκτες της. Γιατί όλα έχουν τα όριά τους…
synedria monofyllo 13-1-23 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Digital Weekly Report

ƒAƒoƒ^[‚Ɖ͖ìƒfƒWƒ^ƒ‹‘Š

Φυσική και Τεχνητή νοημοσύνη

Έχουμε δύο πράγματα να σας πούμε για την τεχνητή νοημοσύνη. Αρχικά, ότι είδαμε την ταινία M3GAN, στην οποία πρωταγωνιστεί μια παιδική κούκλα σε μέγεθος... παιδιού, που διαθέτει AI και τα κάνει όλα γυαλιά - καρφιά. Δεν μας άρεσε. Άτεχνο. Μάλλον ο δημιουργός είχε έλλειψη φυσικής νοημοσύνης… Γούστα είναι αυτά θα πείτε και πολύ σωστά!
Μιλώντας φυσικά για ΑΙ ο λόγος για το ChatGPT, το οποίο και συνδρομητικό πλάνο παρουσίασε, και έφτασε αισίως τους 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες τον Ιανουάριο. Έθεσε, έτσι, νέο ρεκόρ ανάπτυξης στα consumer applications. Γυαλιά - καρφιά. Αν σκεφτείτε πόσα χρόνια χρειάστηκε το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και η κινητή για να καθιερωθούν μοιάζει σαν να πίνουμε ΑΙ από πυροσβεστικό κρουνό. Μόνο που το νερό ακόμα είναι γλυφό…
Είμαστε βέβαιοι πως για να διαβάζετε αυτό το newsletter, είναι πολύ πιθανό να έχετε χρησιμοποιήσει το ChatGPT - ή, τουλάχιστον, να σας έχει πει για αυτό κάποιος… οδηγός ταξί. Είναι σαφές πως το AI θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διαμόρφωση του τεχνολογικού μέλλοντος. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να πραγματώσει εκείνες τις φουτουριστικές προβλέψεις που ήθελαν την τεχνολογία να δουλεύει πραγματικά για εμάς. Επί του παρόντος, πάντως, θέλει προσοχή. Στο μέλλον, μας περιμένουν διάφορα (ελπίζουμε όχι κούκλες που έχουν το κακό μέσα τους). Το γεγονός είναι ότι κάθε μέρα κάνουν χρήση της εφαρμογής 13.000.000 χρήστες, (σύμφωνα με την UBS), μεγάλο μέρος των οποίων θα ήταν πρόθυμο να πληρώσει από 7 μέχρι 20 δολάρια που είναι το πλάνο συνδρομής.
Αν θέλετε να μείνουμε λίγο ακόμη στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, να σας πούμε πως ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσαν τα χέρια σε μια συμφωνία για την επιτάχυνση και την ενίσχυση της χρήσης της. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πλαίσιο, το λεγόμενο AI modeling, το οποίο αφορά σε αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιούν δεδομένα για τη λήψη λογικών αποφάσεων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών λειτουργιών και υπηρεσιών. Φαντάζεστε τα κόμματα να τσακώνονται στη Βουλή και στη μέση να βρίσκεται ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης; Διότι, αν κρίνουμε από τα τεκταινόμενα στη Βουλή υπάρχει προφανής έλλειψη φυσικής και πολιτικής νοημοσύνης. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει με το gov.gr και την ευρεία απόδοχή του, οπότε το ΑΙ σαν επόμενο βήμα από τους… Κυριάκος2 δεν θα μας εκπλήξει.
Δεν θα σας κουράσουμε άλλο με το AI. Θα περάσουμε σε πιο «πεζά» πράγματα και σε διαμάχες που λαμβάνουν χώρα τώρα που μιλάμε (για την ακρίβεια, τώρα που μας διαβάζετε). Υπέρ μιας «δίκαιης μοιρασιάς» φαίνεται πως τάσσονται οι ευρωπαϊκές Αρχές, καθώς εξετάζουν μια πρόταση βάσει της οποίας οι εταιρείες που είναι «υπεύθυνες» για τη μεγάλη κίνηση δεδομένων -πχ Netflix- θα συνεισφέρουν στην κάλυψη του κόστους των υποδομών. Να εκφράσουμε έναν προβληματισμό; Αργά ή γρήγορα και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το επιπρόσθετο κόστος θα φτάσει στους καταναλωτές. Εκτός αν δουν οι πλατφόρμες τα έξοδα τους να αυξάνονται και πουν «δεν πειράζει, χαλάλι». Δεν νομίζω Τάκη, που έλεγε και μια παλιά διαφήμιση των Multirama.
Έχουμε και κάτι από τον κόσμο των crypto. Από τη μια, η Μεγάλη Βρετανία παρουσίασε σχέδιο για τη ρύθμιση του τομέα των κρυπτονομισμάτων, προτείνοντας μια σειρά μέτρων. Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε έναν οδικό χάρτη μέσω του οποίου καλεί σε ενίσχυση των προσπαθειών για ρύθμιση. Ναι, η λέξη - κλειδί είναι η «ρύθμιση». Ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη βάζουν στο στόχαστρο τα κρυπτονομίσματα. Δεν ξέρουμε αν θα έρθουν εξελίξεις - και αν θα είναι οι σωστές. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι όταν κάποιος μας μιλάει για κρυπτονομίσματα, συνήθως γυαλίζουν τα μάτια του. Έχει χαθεί εκείνος ο «αέρας» της αλλαγής, της όποιας «επανάστασης». Πλέον, είναι μόνο η κερδοσκοπία - που οδηγεί την αγορά και τη ρύθμιση.
Και δεν είμαστε συντηρητικοί. Λίγες γραμμές πιο πάνω, σας είπαμε για την τεχνητή νοημοσύνη που θα μας οδηγήσει στο μέλλον. Μια επένδυση σε Bitcoin, άντε να φέρει κάποιο κέρδος. Δεν είναι κακό, αλλά δεν ανοίγεται και κανένας λαμπερός και πεφωτισμένος δρόμος για την ανθρωπότητα από αυτό... Unpopular opinion, που λένε! Αλλά αν ήταν να σας χαϊδεύουμε τα αυτιά, θα είχαμε γίνει πολιτικοί.

Χρήστος Κοτσακάς

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Vodafone: Αύξηση εσόδων από υπηρεσίες 1,6% στο 9μηνο σημείωσε η Vodafone Ελλάδος. Το διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου 2022 (η χρήση του Vodafone Group ξεκινά Απρίλιο κάθε έτους) η Vodafone Ελλάδος είχε έσοδα από υπηρεσίες 660 εκατ., έναντι 649 το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 το σύνολο των συνδρομητών κινητής ήταν 4,270 εκατ, ενώ οι συνδρομητές σταθερής 948 χιλ. Το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) στην κινητή διαμορφώθηκε σε 10,4 ευρώ (17,9 ευρώ στις συνδέσεις με συμβόλαιο και 5 ευρώ στα καρτοκινητά). Το Δ τρίμηνο η χρήση mobile δεδομένων έφτασε τα 68.410 ΤΒ σημειώνοντας αύξηση 54,9% YoY. Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι. Ακόμα και στους δύσκολους καιρούς… Look in the mirror… That’s your competition!
 • Vodafone: Ο ουγγρικός πάροχος 4iG και η κυβέρνηση τη χώρας σφράγισαν την εξαγορά της Vodafone Hungary - μια σημαντική κίνηση σε μια σειρά εξαγορών, με στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού απέναντι στην Maygar Telekom, που ανήκει στην Deutsche Telekom. O ανταγωνισμός είναι καλό πράγμα. Μας αναγκάζει να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας…
 • Payzy: Ικανοποίηση επικρατεί στον ΟΤΕ για τη πορεία της νέας του υπηρεσίας ηλεκτρονικών συναλλαγών, την mobile εφαρμογή, payzy by Cosmote, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει φτάσει τους 90.000 χρήστες, σε μόλις 4 μήνες από το λανσάρισμά της. Στο μεταξύ στην εφαρμογή προστίθενται σταδιακά νέες δυνατότητες. Οι χρήστες του payzy έχουν πλέον τη δυνατότητα να βγάλουν μέχρι και 2 επιπλέον virtual χρεωστικές κάρτες, στον ίδιο payzy λογαριασμό τους, για να έχουν ακόμα καλύτερο έλεγχο των εξόδων τους και να πληρώνουν ανέπαφα παντού. Μπορούν να διαχωρίσουν τις συναλλαγές τους όπως οι ίδιοι επιθυμούν, ορίζοντας μια κάρτα για κάθε τους ανάγκη. Για παράδειγμα, μπορούν να βγάλουν μια κάρτα για τα έξοδα των παιδιών, μία για τις online αγορές, μία για τα ταξίδια στο εξωτερικό κλπ. Payzy: Όσο περνάει ο καιρός και αποκτά την κρίσιμη μάζα, θα δείτε ότι “δεν παίζεται”!
 • ΟΤΕ: Μεγάλο έργο τεχνολογίας για τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς eu-LISA και Frontex ανέλαβε διεθνής ένωση εταιρειών, στην οποία συμμετέχει ο Όμιλος ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, η ένωση εταιρειών «NTT DATA – NetCompany-Intrasoft – OTE» ανέλαβε, μέσω ανοικτού διαγωνισμού, την παρακολούθηση, διαχείριση, συντήρηση και υποστήριξη των ICT υποδομών των κεντρικών επιχειρησιακών συστημάτων του eu-LISA και μέρους της Frontex, των δύο οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ και η μέγιστη διάρκειά του είναι εξαετής. Κανένα έργο δεν είναι τόσο μικρό που να μη μας ενδιαφέρει και κανένα τόσο μεγάλο που να μην μπορούμε να το αναλάβουμε. Πως λέμε ΟΤΕ = Όλα Τα Έργα!
 • Cosmote - Γερμανός: Άνοιξε η πλατφόρμα έκδοσης και διαχείρισης επιταγών (vouchers) για τους δικαιούχους του προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», στο οποίο συμμετέχει η Cosmote. Το πρόγραμμα προσφέρει επιδότηση 90% σε ψηφιακές υπηρεσίες και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
 • Οι δικαιούχοι μπορούν να απευθυνθούν σε ένα κατάστημα Cosmote & Γερμανός ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην ειδική φόρμα στο cosmote.gr, ώστε εξειδικευμένος εκπρόσωπος της εταιρείας να επικοινωνήσει μαζί τους για να τους καθοδηγήσει, να τους συμβουλέψει και να τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν την επιδότηση του προγράμματος, επιλέγοντας τον κατάλληλο συνδυασμό ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν τις ανάγκες της δικής τους επιχείρησης. Όσοι πιστοί, μικρομεσαίοι και… μη “προβληματικοί”, προσέλθετε!
 • Vantage Towers Ι: Η επενδυτική Elliott απέκτησε μερίδιο 5,6% στην Vantage Towers, εταιρεία που διαχειρίζεται κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Η Vantage Towers, που ανέφερε αύξηση 4,8% στις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου, ανήκει κατά πλειοψηφία στη Vodafone. Η τελευταία αναμένεται πως θα πουλήσει έως και το ήμισυ του μεριδίου που κατέχει, της τάξεως του 81,7%, σε κοινοπραξία των Global Infrastructure Partners και KKR. Η παπάς - παπάς ή ζευγάς - ζευγάς!
 • Vantage Towers ΙΙ: Σε μια εποχή όπου η καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελούν προϋπόθεση για την τόνωση κομβικών κλάδων της χώρας μας, η Vantage Towers αναλαμβάνει ενεργό ρόλο, διοργανώνοντας 3 εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, προκειμένου να αναδείξει τα οφέλη της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στους κλάδους του Τουρισμού, των Υποδομών, της Βιομηχανίας και της Υγείας. Πολύ καλή πρωτοβουλία, αλλά η τεχνολογία είναι απλά το μέσο. Το μεγαλύτερο μέρος του ψηφιακού μας μετασχηματισμού, είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
 • 5G: Η Alexandra Foster, διευθύντρια του τμήματος Division X της BT, μιας μονάδας που ασχολείται με τις αναδυόμενες τεχνολογίες, χαρακτήρισε τα ιδιωτικά 5G δίκτυα ως «ενεργοποιητές των αναδυόμενων τεχνολογιών στον βιομηχανικό τομέα». Η Seguna σημείωσε ότι η φύση του private 5G θα μπορούσε να συνεισφέρει σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές ανάγκες. Την ίδια στιγμή, η BT συνεργάζεται με την Stratospheric Platforms (SPL), σε μια δοκιμή μετάδοσης σήματος 5G από ένα αεροσκάφος High-Altitude Platform Station (HAPS). Οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι το έργο θα προσφέρει λύση σε μια βασική πρόκληση της συνδεσιμότητας: την παροχή κάλυψης σε αγροτικές και δυσπρόσιτες περιοχές. Είναι καιρός να δείξει το 5G τα δόντια του.
 • 5G - FTTH: Οι επενδύσεις στον ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό τομέα έχουν φτάσει σε επίπεδα – ρεκόρ, ενώ σημειώνεται σημαντική ανάπτυξη τόσο στην κάλυψη 5G όσο και στην κάλυψη FTTH. Παρόλα αυτά, νέα στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΕ κινδυνεύει να μείνει πίσω κατά 10%, όσον αφορά στον στόχο «gigabit για όλους έως το 2030». Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης «State of Digital Communications 2023», που παρουσιάστηκε από την ETNO, την ένωση τηλεπικοινωνιακών παρόχων της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία από την Analysys Mason. Η δημοσίευση πραγματοποιείται ενώ η Ε.Ε. αναμένεται να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το μέλλον του τομέα και τη δυνατότητα του να επενδύει σε νέα δίκτυα. Need for Speed!
 • CosmoteTV - Nova Ι: Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν οι δύο συνδρομητικές πλατφόρμες θα δώσουν τη «μητέρα των μαχών» που δεν είναι άλλη από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των αγώνων του UEFA Champions League και της Super League. Οι ποδοσφαιρόφιλοι θα πρέπει να …αναμείνουν στο ακουστικό τους δεδομένου ότι ο διαγωνισμός για τα δικαιώματα των αγώνων του Champions League δεν έχει ανοίξει ακόμη στην Ελλάδα και όταν ανοίξει, τότε η Nova Media θα αποφασίσει αν πρέπει να μπει στη διαδικασία. Να θυμίσουμε ότι η Cosmote TV φιλοξενεί ήδη από το 2015 τους αγώνες και έχει συμβόλαιο μέχρι και το τέλος το 2024 για τα δικαιώματα του συνόλου των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA (UEFA Champions League, UEFA Europa League, UEFA Europa Conference League, UEFA Super Cup, UEFA Youth League). Τελικά, το σπορ της συνδρομητικής TV είναι σκληρό και γεμάτο ντέρμπι, ανάμεσα στους δύο μονομάχους…
 • CosmoteTV - Nova ΙΙ: Για τα δικαιώματα αυτά διενεργείται διαγωνισμός από την TEAM με την υποβολή προσφορών σε έναν ή δύο γύρους και νικητής ανακηρύσσεται όποιος καταθέσει υψηλότερη προσφορά. Το ζήτημα λοιπόν είναι το οικονομικό καθώς η τεχνική αρτιότητα είναι εγγυημένη και για τους δύο. Όσο για τη Super League, αυτή τη σεζόν η Nova Media έχει τις μισές σχεδόν ομάδες (εντός έδρας ΠΑΟΚ, Άρης, Λεβαδειακός, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννινα), ενώ οι όποιες εξελίξεις δεν θα δρομολογηθούν πριν τον Μάιο. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία και είναι προφανές ότι τόσο η Nova όσο και η Cosmote δεν μπορούν να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Nova Media τα στελέχη διχάζονται με μια ομάδα να πιστεύει πολύ στην “αλίευση” οπαδών Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, ενώ μια άλλη μερίδα θεωρεί μάταιη και μη αποδοτική την “περιπέτεια”, έστω και αν κάποιος από τους δύο πάρει το πρωτάθλημα.
 • Nova: Κινέζικο μαρτύριο, θυμίζει η πληροφόρηση που κυκλοφορεί για την υπόθεση της πώλησης του Star της Νέας Τηλεόρασης. Έτσι, μέχρι χθες γνωρίζαμε ότι δυνητικά και υπό προϋποθέσεις η οικογένεια Βαρδινογιάννη ενδεχομένως να δεχόταν να αποχωριστεί ιδιοκτησιακά μέρος ή και το σύνολο του καναλιού, σήμερα πληροφορούμεθα ότι αρχικά θα ήταν διατεθειμένη για την εκχώρηση των μετοχών του 25%. Και βλέπουμε. Να θυμίσουμε ότι ο κύκλος εργασιών της Νέας Τηλεόρασης ανήλθε το 2021 σε 69.332.844 ευρώ, από 62.036.080 ευρώ το 2020, και εμφάνισε ζημίες ύψους 2.549.116 ευρώ το 2021, έναντι ζημιών προ φόρων ύψους 2.861.269 ευρώ το 2020. Primus inter pares; Επενδυτής; Αγοραστής; Θα στο μάθουμε σύντομα. Stay tuned!
 • Netflix: Το 2017 -μόλις πριν 5 χρόνια- το Netflix ανέβασε ένα tweet “Αγάπη είναι να μοιράζεσαι έναν κωδικό”. Σήμερα, μάλλον θα έπρεπε να ανεβάσει “Αγάπη είναι να κοιτάς τον εαυτό σου και να βγάζεις πιο πολλά χρήματα”. Ο λόγος είναι ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην απαγορευση διαμοιρασμού των λογαριασμών. Τώρα το τι έχει ακούσει στα social media δεν θα το αναφέρουμε γιατί είμαστε καλά παιδιά και δεν θέλουμε να γράφουμε f**k Netflix κλπ. Γιατί το κάνει αυτό το Netflix; Γιατί (νομίζει) ότι μπορεί! Αν και φωνή λαού οργή θεού γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, τα μαζεύει… Αν μάλιστα αληθεύει η πληροφορία, ότι μία φορά το μήνα θα πρέπει να κάνουμε login στο wifi για… αστυνόμευση, τότε είναι βέβαιο ότι θα χάσει κόσμο. Στο φινάλε δεν είναι και η μοναδική πλατφόρμα…
 • NTV: Καλή η WEB TV και η μετάδοση του NTV μέσω συνδρομητικών πλατφορμών, αλλά τηλεόραση – τηλεόραση δεν είναι, σκέφτεται ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος θέλει να μεταφέρει το NaftemporikiTV και στην επίγεια τηλεόραση. Διότι, άλλο πράγμα να βλέπεις στην οθόνη του υπολογιστή και άλλο στην 55άρα OLED “επί του καναπέως”! Η μία πρόταση κάνει λόγο για αγορά πανελλαδικού καναλιού, η οποία απορρίφθηκε λόγω κόστους (ακριβό γαρ το σπορ της τηλεόρασης και η μεταπωλητική αξία του φθηνότερου και ουσιαστικά του ενός εκ των δύο διαθέσιμων και προς πώληση καναλιών αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 52 εκατ. ευρώ). Η δεύτερη για αγορά περιφερειακού καναλιού και ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την πλευρά Ρέστη για το Rise TV, με την υπόθεση να κολλάει στο οικονομικό, καθώς ο πωλητής ζητά 1 εκατ. ευρώ αέρα και 2,5 εκατ. ευρώ κάλυψη οφειλών. Η τρίτη πρόταση κάνει λόγο για αγορά ζώνης σε περιφερειακό κανάλι και η τέταρτη προτείνει αναμονή μέχρι την προκήρυξη θεματικών καναλιών. Μετά τις εκλογές φυσικά. Πάντως εξελίξεις θα υπάρχουν, γιατί η τηλεόραση έχει γίνει το απόλυτο κατοικίδιο της ελληνικής οικογένειας.
 • Κόστος ζωής: Το άλμα του πληθωρισμού, η συνεπαγόμενη αύξηση του κόστους ζωής και η αδυναμία των καταναλωτών να ανταποκριθούν σε αυτήν, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών το 2023. Τη στιγμή που οι πολίτες περιορίζουν τις - θεωρούμενες μέχρι πρότινος ως ανελαστικές - δαπάνες για συνδεσιμότητα, το κόστος ζωής αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών το τρέχον έτος. Η αύξηση του κόστους ζωής έχει οδηγήσει τους καταναλωτές να αναπροσαρμόσουν την ιεράρχηση των δαπανών τους: πλέον, ένας στους τρεις (το 33%) απαντά ότι σκοπεύει να περικόψει τις τηλεπικοινωνιακές του δαπάνες, για να χρηματοδοτήσει άλλες ανάγκες. Από το να το πεις μέχρι να το κάνεις βέβαια η απόσταση είναι τεράστια. Άλλωστε ο ανταγωνισμός φροντίζει για την πτώση των τιμών. Δείτε τα νέα πακέτα των εταιρειών και απαντήστε στο τηλέφωνό σας. Όλο και κάποιο call center θα σας καλέσει…
 • ΕΕΤΤ: Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, την Έκθεση Πεπραγμένων για το έτος 2021. Η ΕΕΤΤ, το 2021, ως ρυθμιστική αρχή και αρμόδια αρχή ανταγωνισμού για τις αγορές ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, προέβη σε καίριες δράσεις και παρεμβάσεις, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία των δύο αγορών και παράλληλα, ανέλαβε πρωτοβουλίες προς όφελος των καταναλωτών. Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της ΕΕΤΤ «κύρια επιδίωξη της ΕΕΤΤ παραμένει η ανάπτυξη ρυθμιστικών πλαισίων και πολιτικών που θα δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και θα ενισχύει παράλληλα την καινοτομία και τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών». Ο ρυθμιστής μοιάζει με τον διαιτητή του ποδοσφαίρου. Πρέπει να περνάει απαρατήρητος και να αφήνει το παιχνίδι να εξελίσσεται. H ρύθμιση δεν αποτελεί εμπόδιο στην ευημερία των ελεύθερων αγορών, είναι ζωτικό μέρος τους! Εκτός ίσως από το ΕΣΡ…
 • Την Προεδρία του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Body of European Regulators for Electronic Communications-BEREC) για το 2023 ανέλαβε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ. Με αφορμή την έναρξη άσκησης των νέων του καθηκόντων, ο Κωνσταντίνος Μασσέλος δήλωσε: «Σε μία περίοδο ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και σύνθετων ρυθμιστικών προκλήσεων, η ΕΕΤΤ πρωταγωνιστεί στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ενισχύοντας τη συμμετοχή της στη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου και αποκτώντας πολύτιμη τεχνογνωσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.» Η ιστορία είναι στο πλευρό των ρυθμιστών, αλλά στην προκειμένη περίπτωση -λόγω τεχνολογικών και άλλων εκκρεμοτήτων- το timing είναι ιδανικό για να γράψουν και οι ρυθμιστές ιστορία!
 • Κωτσόβολος:H Alpha Bank, προχώρησε σε υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Κωτσόβολος – Dixons South East Europe, μέλος του Ομίλου της Currys, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ύψους Ευρώ 15,26 εκατ., θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους Ευρώ 12,2 εκατ., με τη συμμετοχή του ΤΑΑ στην επένδυση να ανέρχεται σε 50% και της Alpha Bank σε 30%, καλύπτοντας συνολικά το 80% του επενδυτικού προγράμματος.
 • Το χρηματοδοτούμενο επενδυτικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού της Κωτσόβολος, αφορά στην υλοποίηση ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος αποθήκης και μεταφοράς, με την αξιοποίηση εξειδικευμένου λογισμικού, υποδομής τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ) και ρομποτικής, για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης, της αποθήκευσης και της ανάκτησης αντικειμένων/αγαθών από την αποθήκη, στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κάθε επιτυχημένος οργανισμός πρέπει να κάνει τη μετάβαση από έναν κόσμο που ορίζεται από την επανάληψη, σε έναν κόσμο που ορίζεται από την αλλαγή.
 • You: Το you.gr του Ομίλου Quest δίνει στους πελάτες του τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν για λίγες ημέρες το Πρόγραμμα Δόσεων «πάρτα χωρίς κάρτα», σε όλη τη γκάμα των προϊόντων του, με μηδενικό (0%) επιτόκιο δανείου και σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Το ιδιαίτερα δημοφιλές Πρόγραμμα Δόσεων «πάρτα χωρίς κάρτα», παρέχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των αγορών που πραγματοποιούνται στο you.gr (ύψους €200 – €2000) με τη χορήγηση καταναλωτικού δανείου, ισόποσου με την αξία των αγορών και μεγάλη ευελιξία στην επιλογή του τρόπου και χρόνου αποπληρωμής. Όπως είναι γνωστό, η τράπεζα είναι ένα μέρος που θα σας δανείσει ευχαρίστως χρήματα, εάν μπορείτε να αποδείξετε ότι δεν τα χρειάζεστε - Bob Hope
 • Smartphones - Κίνα: Οι πωλήσεις smartphone στην Κίνα σημείωσαν πτώση ρεκόρ το 2022, υποχωρώντας κατά 13%, στο χαμηλότερο επίπεδό τους για μια ολόκληρη δεκαετία, καθώς τα μέτρα κατά του COVID και η επιβράδυνση της οικονομίας μείωσαν την αγοραστική διάθεση των καταναλωτών. Ο συνολικός αριθμός συσκευών που απεστάλησαν ήταν 286 εκατομμύρια, από 329 εκατομμύρια το 2022 σύμφωνα με έκθεση της IDC. Οι τέσσερις πρώτες εταιρείες σε πωλήσεις ήταν η Vivo, η Honor και η Apple με την Vivo. Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι πλέον περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε τηλέφωνο, παρά σε τρεχούμενο νερό. Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του πλανήτη μας.
 • ΑΙ στην ύδρευση: Την ίδια στιγμή, ο βρετανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών BT συνεργάζεται με την εταιρεία ύδρευσης Severn Trent και άλλους, σε μια δοκιμή που θα συνδέσει την τεχνητή νοημοσύνη με τα συστήματα αποχέτευσης, για να τα καταστήσει πιο αποτελεσματικά και να προβλέψει επερχόμενα προβλήματα νερού. Ζητείται υδραυλικός με γνώσεις ΑΙ…
 • Apple Ι: Μαντέψτε ποια γλώσσα υποστηρίζει πλέον το Apple Support. Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ακόμη περισσότερους χρήστες, με τρεις νέες γλώσσες και μια επέκταση σε 118 νέες περιοχές, που φέρνουν το εργαλείο λογισμικού σε ένα ευρύτερο κοινό. Ανάμεσα στις νέες γλώσσες που υποστηρίζονται είναι τα βουλγαρικά, τα κροατικά και -ναι, καλά μαντέψατε- τα ελληνικά. Και προφανώς θα ήταν τα ελληνικά, αλλιώς μάλλον δεν θα σας αναφέραμε εδώ τη συγκεκριμένη εξέλιξη… Κανείς δεν θα λέει πλέον it’s Greek to me!
 • Apple ΙΙ: Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Apple για το πρώτο τρίμηνο (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2022), με τις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας να είναι περίπου 5% χαμηλότερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη πτώση πωλήσεων σε ετήσια βάση από το 2019. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, είπε ότι τρεις παράγοντες επηρέασαν τα αποτελέσματα: Το ισχυρό δολάριο, τα προβλήματα παραγωγής στην Κίνα που επηρεάζουν τα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max και το συνολικό μακροοικονομικό περιβάλλον. Οι κρίσεις και τα αδιέξοδα, όταν συμβαίνουν, μας αναγκάζουν να σκεφτούμε. Στο φινάλε ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Cubersecurity: Η ΕΕ ενέκρινε πρόσφατα την οδηγία NIS2, η οποία αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και την άμεση επέκταση της οδηγίας NIS του 2016, η οποία ήταν η πρώτη νομοθεσία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για την ΕΕ. Το υπόβαθρο της νέας οδηγίας είναι ένα ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο απειλών που επηρεάζει όλο και περισσότερο τα δίκτυα των επιχειρήσεων, και η αναγνώριση ότι η πρώτη οδηγία NIS εφαρμόστηκε με διαφορετικό τρόπο στα κράτη μέλη της ΕΕ. Στον κόσμο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να έχετε έναν στόχο ζωγραφισμένο πάνω σας. - Tim Coo
 • Cybersecurity: Με το κυβερνοέγκλημα να σημειώνει σημαντική εξάπλωση, είναι αναμενόμενο πως οι ομάδες που βρίσκονται πίσω από τις διαδικτυακές επιθέσεις χρειάζονται και «υπαλληλικό προσωπικό». Και δεν αναζητούν μόνο άλλους εγκληματίες, καθώς οι θέσεις που σχετίζονται με προγραμματιστές, administrators και σχεδιαστές παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη. Και όπως υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην αγορά της κυβερνοσφάλειας για τα μεγαλύτερα ταλέντα, οι κυβερνοεγκληματίες προσφέρουν και αυτοί με τη σειρά τους υψηλούς μισθούς και προνόμια, ώστε να προσελκύσουν ταλέντο. Ορισμένες αγγελίες για hackers αναφέρονταν σε ετήσιους μισθούς που φτάνουν ακόμη και τα 1,2 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε η Kaspersky, οι προγραμματιστές είναι οι πιο περιζήτητοι στο «οικοσύστημα» του κυβερνοεγκλήματος. Τα εγκλήματα της τεχνολογίας είναι πιθανώς χειρότερα από εκείνα της βαρβαρότητας, λόγω της τελειότητας, της διαφθοράς, της γνώσης και της επιστήμης που προϋποθέτουν. Το αν κανείς θα ακολουθήσει τον δρόμο της αρετής ή της κακίας, είναι απλά μία καλή ή κακή επιλογή.
 • AI I: Η Google πρόκειται να μοιραστεί περισσότερα για τις διεργασίες και τα project που ετοιμάζει γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Την επόμενη εβδομάδα, η εταιρεία θα διοργανώσει μια εκδήλωση που θα αφορά στο πώς «χρησιμοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να ξανασκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αναζητούν, εξερευνούν και αλληλεπιδρούν με πληροφορίες, καθιστώντας το πιο φυσικό και διαισθητικό από ποτέ να βρει κάποιος αυτό που χρειάζεται. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω του YouTube στις 8 Φεβρουαρίου. Αν νιώθεις την ανάσα του ανταγωνισμού, (Microsoft + ChatGPT), κάνεις υπέροχα πράγματα. Stay tuned!
 • AI II: Το OpenAI διέθεσε ένα εργαλείο το οποίο στοχεύει να προσδιορίσει εάν ένα κομμάτι κειμένου έχει δημιουργηθεί από πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως το δικό της, το ChatGPT. Η εταιρεία προχώρησε στη συγκεκριμένη κυκλοφορία, αφού μια σειρά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προχώρησαν σε απαγόρευση του ChatGPT, λόγω του ότι ορισμένοι μαθητές βασίστηκαν πλήρως σε αυτό για να γράψουν τις εργασίες τους. Τώρα θα μου πείτε, ποιος θα πιστέψει έναν απατεώνα. Οι πάντες αν η απάτη είναι σωστή. Αν θέλετε αποδείξεις, δείτε γύρω σας…
 • ΑΙ ΙΙΙ: Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με μελέτη της UBS, το ChatGPT εκτιμάται ότι έφτασε τα 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως τον Ιανουάριο, μόλις δύο μήνες μετά τη διάθεση του, καθιστώντας το την ταχύτερα αναπτυσσόμενη consumer εφαρμογή στην ιστορία. Λέτε, μετά τη φούσκα του .com να μιλάμε και για τη φούσκα του ΑΙ; Μάλλον, θα εξαρτηθεί από τις εφαρμογές του. Γιατί, αναζήτηση, συγγραφή κειμένων και chatting με AI, σε λίγο καιρό θα έχουν όλοι…
 • ΑΙ IV: Ίσως για αυτό ο Thierry Breton, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, δήλωσε ότι οι προτεινόμενοι κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών γύρω από εργαλεία όπως το ChatGPT. Ο Breton είπε ότι οι κίνδυνοι που ενέχει το ChatGPT και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, φέρνουν στο προσκήνιο την επείγουσα ανάγκη για τους κανόνες που πρότεινε πέρυσι η Ευρώπη, ώστε να τεθεί ένα παγκόσμιο πρότυπο. Οι κανόνες συζητούνται επί του παρόντος στις Βρυξέλλες. Μακράν, ο μεγαλύτερος κίνδυνος της Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι ότι οι άνθρωποι συμπεραίνουν πολύ νωρίς ότι την κατανοούν. - Eliezer Yudkowsky
 • ΑΙ V: Η αλήθεια είναι πως θέλει δουλειά και προσοχή. Πριν από μερικές μέρες, ζητήσαμε από το ChatGPT να μας πει ένα quote του Elon Musk. Η υπηρεσία μας έδωσε ένα που δεν μπορούσαμε να βρούμε πουθενά αλλού. Όταν ζητήσαμε πηγή, για cross check, μας απολογήθηκε και μας είπε πως έκανε λάθος... Εργαλεία όπως το ChatGPT έχουν πολύ ενδιαφέρον (και ίσως διαμορφώσουν το τεχνολογικό μέλλον). Αλλά προσοχή στην χρήση που κάνετε σήμερα, αυτή τη στιγμή. H προσοχή είναι το μεγαλύτερο παιδί της σοφίας. Και φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις που επιβάλλεται η τόλμη και περιπτώσεις -όπως αυτή- που επιβάλλεται η προσοχή.
 • Google: Ας μείνουμε στο ΑΙ γιατί υπάρχει πλέον ένα νέο σύστημα από την Google, που μπορεί να δημιουργήσει μουσική βάσει μιας περιγραφής κειμένου. Ο τεχνολογικός κολοσσός ονόμασε αυτό το σύστημα «MusicLM». Σε μια ακαδημαϊκή εργασία που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο, οι ερευνητές της εταιρείας περιγράφουν το MusicLM ως «ένα μοντέλο που παράγει μουσική υψηλής πιστότητας από περιγραφές κειμένου όπως "μια ήρεμη μελωδία βιολιού που υποστηρίζεται από ένα παραμορφωμένο riff κιθάρας"». Το ΑΙ θα δημιουργήσει νέα όρια σε όλους τους τομείς. Αν πιστεύετε στο disruption θα το λατρέψετε.
 • Αν και το Big Tech βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών Άρχων για θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας, η εξάρτηση από την εκάστοτε χώρα για την επιβολή των κανόνων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις και μικρά πρόστιμα. Τώρα, η Κομισιόν θέλει να αλλάξει αυτήν την κατάσταση.
 • Πλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις κυβερνήσεις να υποβάλλουν εκθέσεις έξι φορές το χρόνο, σε σχέση με τον τρόπο κατά τον οποίο προχωρούν οι έρευνές τους για παραβιάσεις του GDPR. Αυτές θα παρέχουν και μια επισκόπηση όλων των μεγάλης κλίμακας, διασυνοριακών ερευνών, συμπεριλαμβανομένων των χρονοδιαγραμμάτων και των διαδικαστικών βημάτων που ακολουθούνται. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, ο σημαντικότερος αντίκτυπος αναμένεται στις χώρες που φιλοξενούν μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, δηλαδή την Ιρλανδία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. «Η ιδιωτική ζωή είναι νεκρή και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κρατούν το όπλο που καπνίζει». – Pete Cashmore, Διευθύνων Σύμβουλος της Mashable
 • Η HP δημοσίευσε την έκθεση Threat Insights της HP Wolf Security του τρίτου τριμήνου, στην οποία διαπιστώνεται ότι μορφές αρχειοθέτησης αρχείων – όπως τα αρχεία ZIP και RAR – ήταν οι πιο κοινοί τύποι αρχείων για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα αρχεία Office μετά από τρία χρόνια. Η έκθεση αυτή παρέχει μια αναλυτική αναφορά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο σε πραγματικές συνθήκες, βοηθώντας τους οργανισμούς να συμβαδίζουν με τις τελευταίες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Τα αρχεία και τα δεδομένα είναι το πρόβλημα “ρύπανσης” της εποχής της πληροφορίας, και η προστασία τους είναι η περιβαλλοντική πρόκληση.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Οικονομικό κλίμα: Σημαντική επιδείνωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Ιανουάριο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 92,9 μονάδες από 107,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο μήνα του 2022, όταν κινούνταν στις 108,1 μονάδες. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου υποχώρησαν έντονα, ενώ αντίστοιχα κινήθηκαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και διαμορφώθηκαν στις +5 μονάδες τον Ιανουάριο από +25 μονάδες τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιανουάριο, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης υποχώρησαν αισθητά και διαμορφώθηκαν στις +26 μονάδες (από +41 μονάδες τον Δεκέμβριο).
 • Microsoft: Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γνωμοδοτήσει υπέρ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του επενδυτικού σχεδίου “Investment in Data Centers in Greece”, για το Κέντρο Δεδομένων στα Σπάτα Αττικής, στο πλαίσιο κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ). Φυσικά, υπήρξαν εκείνοι που ψήφισαν κατά, αλλά περισσότερο ενδιαφέρον έχουν εκείνοι που δήλωσαν λευκό. Τι σημαίνει άραγε το λευκό σε μια τέτοια ψηφοφορία; Δεν με νοιάζει; Κάντε ότι θέλετε; Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ; Και ναι και όχι; Συγνώμη δεν άκουγα; Για εκείνους που ψήφισαν κατά -και που είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως θα ψήφιζαν κατά, ότι κι αν έλεγε το όποιο κείμενο- να φανταστούμε πω χρησιμοποιούν smartphones, υπολογιστές και γενικότερα το cloud, σωστά; Για να μην πούμε ότι χρησιμοποιούν κάθε μέρα λογισμικό της Microsoft, ενώ υπάρχου και εναλλακτικές...
 • Amazon: Η συνεργασία μας με την Amazon.com για το πιλοτικό Smart Island Project στη Νάξο, παίρνει σάρκα και οστά”, ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. “Σήμερα υπογράψαμε το μνημόνιο συνεννόησης με τον πολυεθνικό όμιλο για το πρόγραμμα που θα εισαγάγει την ψηφιακή τεχνολογία και την καινοτομία στις λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, τα λιμάνια και τις επιχειρήσεις της Νάξου, με την προοπτική να επεκταθεί και σε άλλα νησιά. Οι έξυπνες λύσεις του προγράμματος θα δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τόσο των νησιωτών όσο και των επισκεπτών”.
 • Lancom: Το έργο της εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης της δικτυακής υποδομής στον χώρο της Αγοράς Μοδιάνο, στο πλαίσιο της αναβίωσης του τοπόσημου της Θεσσαλονίκης, ανέλαβε να υλοποιήσει η Lancom, σε συνεργασία με τον όμιλο Φάις. Στόχος το ιστορικό σημείο γαστρονομικής αναφοράς της πόλης της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει σύγχρονη σφραγίδα, χαρίζοντας στους επισκέπτες του απρόσκοπτη συνδεσιμότητα και Internet υψηλών ταχυτήτων.
 • Πως θα γίνει αυτό; Well, η Lancom τιμά και τα δύο συνθετικά του ονόματός της και παρέχει στην Αγορά Μοδιάνο μισθωμένο κύκλωμα Internet με ταχύτητες 1Gbps Download / 1Gbps Upload, μέσω οπτικής ίνας και μικροκυμματικού backup. Επίσης, αναπτύσσεται εσωτερικό δίκτυο WiFi, μέσω της εγκατάστασης 26 access points, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες συνδεσιμότητας σε όλους τους χώρους του κτιρίου. Lancom = LAN+COM! Και όχι μόνο, απ’ όσο γνωρίζουμε!
 • Intrakat: Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των 85.470.086 νέων μετοχών της Intrakat που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Τα μισά από τα 100 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης και τα υπόλοιπα προορίζονται για ανάπτυξη μέσω εξαγορών.
 • Intracom: Στις εγκαταστάσεις της Intracom Defense (IDE) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της εταιρείας με την Εθνική Στρατιωτική Αρχή Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ), για την έναρξη της διαδικασίας έγκρισής της ως οργανισμού σχεδίασης στρατιωτικών αεροναυτικών προϊόντων (Military Design Organisation Approval – MDOA), σύμφωνα με τις στρατιωτικές ευρωπαϊκές απαιτήσεις αξιοπλοΐας (EMAR Part 21). Ταυτόχρονα, η IDE εκκινεί τη διαδικασία πιστοποίησης από την ΕΣΑΑ, του Χαμηλής Παρατηρησιμότητας Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους “LOTUS”, για την απόκτηση Στρατιωτικού Πιστοποιητικού Τύπου (Military Type Certificate – MTC), σύμφωνα με τα ΝΑΤΟϊκά κριτήρια πιστοποίησης (STANAG 4671), στο πλαίσιο υλοποίησης του ομώνυμου ευρωπαϊκού προγράμματος.
 • Intel: Η Intel -που αναμένουμε οσονούπω και στην Ελλάδα- εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο των αντιμονοπωλιακών ρυθμιστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την πρόσφατη ανατροπή ενός προστίμου ύψους 1,06 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά του τεχνολογικού κολοσσού. Η αμερικανική εταιρεία ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει άλλη ποινή, επειδή οι δικαστές είχαν υποστηρίξει ένα μέρος των αρχικών πορισμάτων της ρυθμιστικής αρχής, δηλώνοντας ότι «η Intel πραγματοποίησε πληρωμές για να αποτρέψει τις πωλήσεις συγκεκριμένων ανταγωνιστικών προϊόντων».
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Business Pulse: Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα Business Pulse 2022: του ΣΕΒ, οι πλέον σημαντικές πτυχές του μεταρρυθμιστικού έργου των τελευταίων ετών είναι: (α) Η ψηφιοποίηση του κράτους και κυρίως των διεπαφών με τη δημόσια διοίκηση, (β) Η φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων και (γ) Η απορρόφηση / υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που αξιολογούνται ιδιαιτέρως θετικά μιας και συμβάλλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αποτυπώνουν την ποιοτική στροφή της οικονομίας. Αυτό καταγράφεται με σαφήνεια στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Χαρακτηριστικά ο δείκτης θετικότητας για: (α) την ψηφιοποίηση του κράτους από 46,9% το 2020 ανέρχεται σήμερα σε 65,1%, (β) τα προγράμματα ΕΣΠΑ από 21,5% σε 33,5%, (γ) τη φορολογία νομικών προσώπων από 12% σε 25,8% και (δ) τη φορολογία μισθωτής εργασίας από 14,2% σε 24,7%. Συμφωνώ, ότι κι αν πείτε. Διότι, σημασία δεν έχει η θεωρία αλλά οι πράξεις και τα αποτελέσματά τους. Οι αριθμοί μετράνε, όχι τα λόγια!
 • Phishing Ι: H ΕΚΠΟΙΖΩ διατύπωσε επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, σε σχεση με το phishing. θεωρώντας ότι καθιστά περίπου μη εφαρμόσιμη την περίπτωση αποζημίωσης η προσθήκη που έγινε κατ’ απαίτηση των τραπεζών. Στελέχη της αγοράς σχολίαζαν ότι “είναι περίπου σα να την έγραψαν οι τράπεζες”. Αλήθεια, τι “δάνεια” “ξεπληρώνει” ο Άδωνις; Γιατί, φυσικά, δεν πέρασε η προσθήκη χωρίς την έγκρισή του. Ξέρουμε πολύ καλά, πως όταν θέλει, «πεταλώνει ψύλλο». Στο φινάλε, τι το θέλει το νομοσχέδιο, αν είναι ανεφάρμοστο;
 • Phishing II: Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ τα θύματα phishing αποζημιώνονται μόνο στο 5% των περιπτώσεων, ενώ το 95% χάνει τα χρήματά του. Γιατί το κάνουν αυτό οι τράπεζες; Γιατί μπορούν!
 • Αγρότες: Την εφαρμογή προειδοποιήσεων παγετού που είναι στοχευμένη για τον αγροτικό κόσμο, παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Η εν λόγω εφαρμογή είναι ένα προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΠΑΑΤ, τον ΕΛΓΑ και την ΕΜΥ και, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους αγρότες προκειμένου να αντιμετωπίζουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο “cloud” του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (frost.minagric.gr). Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό. Μέσω αυτής, ο παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα έγκαιρης και έγκυρης προειδοποίησης προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό. Πάνω στην ώρα ήρθε η εφαρμογή. Αν και με τη “βάρβαρη”… Barbara εν εξελίξει, μάλλον «κομίζει γλαύκα εις Αθήνας»… Και θυμηθείτε την παροιμία: Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει, ο Φλεβάρης κι αν θυμώσει, μες το χιόνι θα μας χώσει”!
 • Στο πλαίσιο της αποστολής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το διαγωνισμό για τα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υποστηρίζοντας την ανάγκη για εξωστρέφεια στη δημόσια διοίκηση. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η επιβράβευση δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, οι οποίοι έχουν συμβάλλει μέσω των ενεργειών και των ιδεών τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας.
 • Οι ενδιαφερόμενοι φορείς του δημοσίου, δημόσιοι υπάλληλοι ή λειτουργοί καλούνται από την 1η Φεβρουαρίου και μέχρι την 15η Φεβρουαρίου 2023 να υποβάλουν τις προτάσεις τους στην πλατφόρμα digitalawards.gov.gr, όπου επίσης μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τους όρους του διαγωνισμού. Η ανάδειξη των νικητών και η ειδική εκδήλωση για τη βράβευσή τους θα πραγματοποιηθούν εντός του δευτέρου τριμήνου του 2023.
 • Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε. Υπάρχουν σε πολλά υπουργεία πολλοί μικροί και μεγάλοι ήρωες, που βγάζουν όλη τη δουλειά, έχουν ιδέες, τολμούν να βγάλουν το φίδι από την γραφειοκρατική τρύπα και ιδρώνουν τη φανέλα. Καιρός ήταν να τους δούμε να ξεχωρίζουν. Μπράβο!
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • BNPL: Το Apple Pay Later ανακοινώθηκε στην WWDC 2022 ως ένα χαρακτηριστικό του iOS 16. Με αυτήν τη δυνατότητα, οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν σε δόσεις, μέσω του Wallet και όταν αγοράζουν κάτι με το Apple Pay. Αν και αναμενόταν να παρουσιαστεί στα τέλη του 2022, η λειτουργία καθυστέρησε - και τώρα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, επιβεβαίωσε ότι το Apple Pay Later θα διατεθεί σύντομα». Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Cook επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε δοκιμή beta μεταξύ των υπαλλήλων της εταιρείας και ότι θα είναι σύντομα διαθέσιμο στο κοινό. Δεν δόθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά η εταιρεία αναμένεται να κυκλοφορήσει το iOS 16.4 και άλλα updates την άνοιξη. Broadcast Now, Present Later!
 • ecommerce: Σύμφωνα με νέα έρευνα, το 62% των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου λένε ότι η συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο θα είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τους για το 2023. Η μελέτη, που διεξήχθη για την Oxylabs από την Censuswide, ρώτησε πάνω από 1.000 ανώτερους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων δεδομένων, μεταξύ εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Διαπίστωσε ότι, καθώς οι εταιρείες αρχίζουν να βασίζονται περισσότερο σε αποτελεσματικές και χαμηλού κόστους μεθόδους συλλογής δεδομένων, υπάρχει μια σαφής στροφή προς την απόκτηση πιο αξιόπιστων πληροφοριών. Τα Big Data είναι σαν το εφηβικό σεξ: όλοι μιλούν γι' αυτό, αλλά κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς να το κάνει. Όλοι πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι το κάνουν, οπότε και όλοι ισχυρίζονται ότι το κάνουν. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο…
 • H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές αρχές για την προστασία των καταναλωτών από τα 23 κράτη μέλη, τη Νορβηγία και την Ισλανδία (δίκτυο CPC), δημοσίευσαν τα αποτελέσματα ελέγχου («σάρωσης») που πραγματοποιήθηκε σε ιστοτόπους λιανικής πώλησης. Ο έλεγχος αυτός συμπεριέλαβε 399 διαδικτυακά καταστήματα εμπόρων λιανικής πώλησης πολλών και διαφορετικών ειδών προϊόντων, από κλωστοϋφαντουργικά έως ηλεκτρονικά.
 • Επικεντρώθηκε επίσης σε τρεις συγκεκριμένους τύπους πρακτικών χειραγώγησης οι οποίες είναι γνωστό ότι πολλές φορές ωθούν τους καταναλωτές να κάνουν αντίθετες προς το συμφέρον τους επιλογές, τα λεγόμενα «παραπλανητικά μοτίβα». Μεταξύ αυτών είναι: τα ψεύτικα χρονόμετρα αντίστροφης μέτρησης· διαδικτυακές διεπαφές που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να οδηγούν τους καταναλωτές σε αγορές, συνδρομές ή άλλες επιλογές· και αθέατες πληροφορίες. Από την έρευνα προέκυψε ότι 148 ιστότοποι περιείχαν τουλάχιστον ένα από τα τρία αυτά παραπλανητικά μοτίβα. Συμβουλή: μη δαγκώνετε το δόλωμα, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αγκίστρι από κάτω.
 • Στο πλαίσιο του ηγετικού ρόλου που κατέχει στη συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, το Skroutz παρουσίασε την αποτίμηση της online αγοραστικής κίνησης στο Skroutz Marketplace για το 2022. Παρά την επιστροφή στην κανονικότητα και την επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων το 2022, οι ηλεκτρονικές αγορές συνέχισαν να καταγράφουν σημαντική αύξηση, γεγονός που αποτυπώνει την εξέλιξη στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών.
 • Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και ανέλυσε η Skroutz, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 7,1 εκατ. παραγγελίες από το Skroutz Marketplace, καταγράφοντας αύξηση ύψους 61,48% σε σύγκριση με το 2021. Από το σύνολο των online αγορών το 2022, το 88,93% υλοποιήθηκε από επαναλαμβανόμενους πελάτες, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι καταναλωτές είναι όλο και περισσότερο εξοικειωμένοι με τις online αγορές και συνεχίζουν να τις επιλέγουν. Σχετικά με τα συνεργαζόμενα καταστήματα με το Skroutz Marketplace, ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 13.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,86% σε σχέση με το 2021, ενώ τα διαθέσιμα προϊόντα στο Marketplace κατέγραψαν αύξηση 35,05%. Να και μία φορά, που το Skroutz δεν κάνει “τσιγκουνιές” στη δημοσιοποίηση δεδομένων!
 • Skroutz: Εκτός από την Κύπρο, οι υπόλοιπες 18 Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες οι χρήστες θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούν αγορές από το Skroutz είναι: Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Μάλτα, Κροατία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Λετονία. Επίσης, η Skroutz ξεκίνησε στρατηγική συνεργασία με τη Μασούτης, μέσω τοποθέτησης Skroutz Point σε 18 φυσικά καταστήματα της αλυσίδας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το cross border στα καλυτερότερά του. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε το Skroutz!
 • Τη δυνατότητα να πληρώνουν απευθείας από τον τραπεζικό τους λογαριασμό για τις ηλεκτρονικές αγορές τους, με σάρωση ενός QR Code, έχουν πλέον οι καταναλωτές μέσω της διατραπεζικής υπηρεσίας IRIS Payments, που διαθέτει η ΔΙΑΣ, σε συνεργασία με τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών που πραγματοποιούνται σε ηλεκτρονικό κατάστημα, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω mobile banking.
 • Μέσω της νέας λειτουργικότητας σάρωσης QR Code της υπηρεσίας IRIS Payments, η συναλλαγή ξεκινά και ολοκληρώνεται στο ηλεκτρονικό περιβάλλον του εμπόρου, ενώ από την πλευρά του ο πελάτης έχει τον απόλυτο έλεγχο της πληρωμής στο mobile banking της τράπεζας του, όπου και γίνεται η χρέωση του λογαριασμού του. Οι εισπράξεις καταλήγουν ως πίστωση στον ΙΒΑΝ που τηρεί ο έμπορος στη συνεργαζόμενη τράπεζα, και η ενημέρωση για την είσπραξη γίνεται άμεσα. Σε κάθε περίπτωση μετράει η εμπειρία του πελάτη (και βεβαίως τα χρήματα που πρέπει να υπάρχουν στο λογαριασμό…)
 • GLAMI: Το Fashion Year in Review, η ετήσια ανασκόπηση της Ελληνικής Αγοράς Μόδας από το GLAMI.gr, παρουσιάζει τις συνθήκες που κυριάρχησαν τη χρονιά που πέρασε και ποιες παράμετροι θα διαμορφώσουν το 2023. Το 56% των συνεργαζόμενων ηλεκτρονικών καταστημάτων ανέφερε αύξηση των εσόδων του (συγκριτικά με το 47% στην αντίστοιχη ερώτηση της προηγούμενης χρονιάς). Μάλιστα σε ποσοστό 43% έκρινε θετικά το 2022 ως προς τα επιχειρηματικά αποτελέσματα. Σε αντίθεση με το γενικευμένο κλίμα προκλήσεων και ανατροπών, οι Έλληνες εκπρόσωποι του κλάδου της ένδυσης και υπόδησης παραμένουν αισιόδοξοι με το 40% να πιθανολογεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ενώ μόλις το 2% πιστεύει ότι θα χειροτερεύσει. Μάλιστα ένα 12% εμφανίζεται βέβαιο ότι θα είναι σίγουρα καλύτερα τα δεδομένα για το 2023. Όλοι λατρεύουμε τη βιομηχανία της μόδας. Μας κάνει πιο κομψούς και αν αναπτύξουμε το δικό μας στυλ, πιο όμορφους.
 • PROTOCOL: Μία νέα επιτυχημένη συνεργασία αναφορικά με την υπηρεσία Digital Marketing Auditing & Consulting ξεκίνησε. Η υπηρεσία της Protocol παρέχεται σε μηνιαία βάση στα ηλεκτρονικά καταστήματα της IKEA σε 3 Ευρωπαϊκές αγορές (Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία). Περιλαμβάνει λεπτομερείς αξιολογήσεις όλων των Digital Marketing ενεργειών, συμβουλές e-Commerce UI/UX και προβλέψεις απόδοσης online πωλήσεων βάσει εναλλακτικών σεναρίων. Τι κάνουν καλά στην Protocol; Σε βοηθάνε να καταλάβεις τι θέλει ο πελάτης, τι κάνει καλύτερα η εταιρεία σου και που συναντώνται αυτά τα δύο!
 • Οικογένεια Στεργίου: Η Οικογένεια Στεργίου επέλεξε να συνεργαστεί με τη Lighthouse, για να αναπτύξει ένα σύγχρονο Portal Retail και B2B E commerce platform. Το νέο portal υλοποιείται με βασικό άξονα την πλήρη αφοσίωση της Οικογένειας Στεργίου στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών.
 • e-Fresh: Το μοναδικό αμιγώς ηλεκτρονικό Σ/M στην Ελλάδα, το e-Fresh.gr, που φέτος κλείνει επτά χρόνια εμπορικής δραστηριότητας, δημοσίευσε τα πρώτα επίσημα οικονομικά στοιχεία πορείας των εργασιών του. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της e-Fresh. gr, οι πωλήσεις της το 2021 ανήλθαν σε 20,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,87% σε σχέση με το 2020. Το καλό είναι ότι μπορείτε να δείτε -και να επωφεληθείτε από- τις προσφορές, χωρίς να βγείτε από το σπίτι!
 • LPP: Μέσα στο 2023 αναμένεται η έλευση στην Ελλάδα ενός ακόμη πολωνικού ομίλου, του LPP, ο οποίος σχεδιάζει να λειτουργήσει καταστήματα υπό το σήμα Sinsay σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο, χωρίς να αποκλείεται η επέκτασή του και σε άλλες πόλεις. Αυξάνεσθε και πληθύνεστε και κατακυριεύσατε την αγορά. Και θυμηθείτε: Δεν έχει να κάνει πια με τους μεγάλους που νικούν τους μικρούς. Έχει να κάνει με τους γρήγορους που νικούν τους αργούς.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • ΜΙΤ: Το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) το γνωρίζετε όλοι. Αυτό που ίσως σας διαφεύγει είναι το ΜIT Enterprise Forum που λειτουργεί και στη χώρα μας και έχει στηρίξει ήδη περισσότερες από 200 νεοφυείς Ελληνικές επιχειρήσεις από τις οποίες οι 70 συνεχίζουν να αναπτύσσονται παγκοσμίως και έχουν προσελκύσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια. Στις 30 και 31 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί το MIT Global Startup Workshop (GSW). Όσοι πιστοί startuppers, επενδυτές & ενδιαφερόμενοι, προσέλθετε!
 • Επενδύσεις VC: Η παρατεταμένη αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λόγω των αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών, γεωπολιτικής έντασης και διαταραχής στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, συνεχίζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών υψηλού ρίσκου. Ως αποτέλεσμα οι παγκόσμιες επενδύσεις των Venture Capital - VCs) σημείωσαν πτώση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, το 4ο τρίμηνο του 2022: από τα $102,2 δισ. μέσω 9.767 συναλλαγών το 2021, στα $75,6 δισ. μέσω 7.641 συναλλαγών το 2022. Η επίδοση αυτή κατεβάζει τις παγκόσμιες επενδύσεις στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2ο τρίμηνο του 2019. Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1 - Warren Buffett
 • Οικοσυστήματα: Τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη με τα κορυφαία οικοσυστήματα για νεοφυείς επιχειρήσεις συνεχίζει να βελτιώνει η Ελλάδα. Αποτέλεσμα της συνεχούς τόνωσης του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η χώρα καταφέρνει να πλασαριστεί ανάμεσα στα πιο φιλικά για startups οικοσυστήματα του πλανήτη. Η Ελλάδα, για το 2022, κατακτά την 38η θέση της λίστας με τις 100 πιο startup-friendly χώρες παγκοσμίως, σύμφωνα με την αξιολόγηση “Business Score” του StartupBlink. Οι χώρες, που περιλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα, κατά τους συντάκτες της, προσφέρουν στους επίδοξους επιχειρηματίες καλύτερες υποδομές και επιχειρηματικές συνθήκες για τη λειτουργία μιας startup. "Μην είσαι μοναχικός λύκος. Βασιστείτε στην εμπειρία και την εξυπνάδα της ομάδας, των επενδυτών και των συμβούλων σας, για να βοηθήσετε στην επίλυση των προβλημάτων και να επωφεληθείτε από τις ευκαιρίες."-- Seth Bannon, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amicus
 • Artifact: Οι δύο συνιδρυτές του Instagram παρουσίασαν μια νέα εφαρμογή πάνω στην οποία δούλευαν από τότε που έφυγαν από τον γίγαντα των social media, πριν από τέσσερα χρόνια. Ο Kevin Systrom και ο Mike Krieger περιγράφουν την εφαρμογή, που φέρει την ονομασία Artifact, ως «μια εξατομικευμένη ροή ειδήσεων που χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη τεχνολογία AI». To AI είναι παντού
 • TikTok: Ο Αμερικανός Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Michael Bennet, προέτρεψε τους CEO της Apple και της Google να προχωρήσουν σε άμεση αφαίρεση του TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών που λειτουργούν, επικαλούμενος τις εκτεταμένες ανησυχίες ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για Αμερικανούς που χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Ποιος μίλησε για Μακαρθισμό;
 • Twitter: Το Twitter -που πλήρωσε την πρώτη δόση για τα δάνεια στις τράπεζες- θα σταματήσει να προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο API του από τις 9 Φεβρουαρίου και θα διαθέσει μια επί πληρωμή έκδοση, καθώς αναζητά περισσότερες οδούς για τη δημιουργία εσόδων, λίγες ημέρες αφότου «έκοψε» την πρόσβαση για όλες τις εφαρμογές τρίτων. Το να ψάχνεις τρόπους να κάνεις «monetize», είναι μια συζήτηση. Το να έχεις τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε developers που ουσιαστικά συνεισέφεραν στην ανάπτυξη σου, είναι μια άλλη... Αλλά όταν είσαι ο Musk, ότι λες και κάνεις δικαιολογείται από το ότι είσαι εκκεντρικός. Και μπορείς να απασχολείς την κοινή γνώμη, γράφοντας ένα απλό «Ω» στο Twitter σου!
 • Οικοσυστήματα: Τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη με τα κορυφαία οικοσυστήματα για νεοφυείς επιχειρήσεις συνεχίζει να βελτιώνει η Ελλάδα. Αποτέλεσμα της συνεχούς τόνωσης του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η χώρα καταφέρνει να πλασαριστεί ανάμεσα στα πιο φιλικά για startups οικοσυστήματα του πλανήτη. Η Ελλάδα, για το 2022, κατακτά την 38η θέση της λίστας με τις 100 πιο startup-friendly χώρες παγκοσμίως, σύμφωνα με την αξιολόγηση “Business Score” του StartupBlink. Οι χώρες, που περιλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα, κατά τους συντάκτες της, προσφέρουν στους επίδοξους επιχειρηματίες καλύτερες υποδομές και επιχειρηματικές συνθήκες για τη λειτουργία μιας startup. "Μην είσαι μοναχικός λύκος. Βασιστείτε στην εμπειρία και την εξυπνάδα της ομάδας, των επενδυτών και των συμβούλων σας, για να βοηθήσετε στην επίλυση των προβλημάτων και να επωφεληθείτε από τις ευκαιρίες."-- Seth Bannon, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amicus
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Big Tech: Τριγμούς προκάλεσαν στην τεχνολογική αγορά τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2022 από τις Big Tech. Οι επιδόσεις των Apple, Amazon και της μητρικής της Google, Alphabet, οι οποίες μαζί έχουν συνολική αξία περίπου 5 τρισ. δολάρια, καταδεικνύουν ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας «χτυπά» τη ζήτηση για συσκευές, για ηλεκτρονικό λιανεμπόριο, για το cloud και για τις ψηφιακές διαφημίσεις. Χτυπά δυστυχώς και τους εργαζόμενους, αφού οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη…
 • Περικοπές θέσεων: Η Intel δήλωσε ότι προχώρησε σε μεγάλες περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων και των στελεχών, μια εβδομάδα αφότου εξέδωσε προβλέψεις πωλήσεων χαμηλότερες από το αναμενόμενο. Οι μειώσεις θα κυμαίνονται από το 5% της βασικής αμοιβής για τους μεσαίου επιπέδου υπαλλήλους, έως και το 25% για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Pat Gelsinger.
 • Pay Pal: Η PayPal παρουσίασε σχέδια για απολύσεις 2.000 υπαλλήλων, κάτι που αντιστοιχεί στο 7% του εργατικού δυναμικού της. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Dan Schulman, έγραψε στην ανακοίνωση ότι η εταιρεία εργάζεται για να αντιμετωπίσει το «προκλητικό μακροοικονομικό περιβάλλον», προσθέτοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Μετά τη “μεγάλη παραίτηση”, ακολουθεί η μεγάλη απόλυση…
 • Philips: Στην ίδια λογική, η Royal Philips NV θα περικόψει επιπλέον 6.000 θέσεις εργασίας έως το 2025, συμπεριλαμβανομένων 3.000 φέτος, ως μέρος μιας αναδιοργάνωσης που στοχεύει στη βελτίωση της απόδοσής της. Η ολλανδική εταιρεία τόνισε ότι ένα απλοποιημένο μοντέλο λειτουργίας θα την βοηθήσει να γίνει πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική, ενώ θα μειώσει και το κόστος.
 • Net App: Η NetApp, ένας από τους μεγάλους «παίκτες» στη διαχείριση δεδομένων στι cloud, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το 8% του προσωπικού της, επικαλούμενη «μακροοικονομικές προκλήσεις και μειωμένο περιβάλλον δαπανών» στην τρέχουσα αγορά. Η εταιρεία εκτιμάται ότι απασχολεί περίπου 12.000 άτομα παγκοσμίως, οπότε η συγκεκριμένη απόφαση θα επηρεάσει περίπου 960 άτομα.
 • Groupon: Η Groupon απολύει άλλους 500 υπαλλήλους, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος. Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου είχε περικόψει 500 θέσεις εργασίας -σχεδόν το 15% του εργατικού δυναμικού της εκείνη την εποχή- τον Αύγουστο του 2022. Πρόσθεσε ότι η νέα σειρά απολύσεων θα πραγματοποιηθεί μέσα στα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους.
 • Pinterest: Η εταιρεία του τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών Pinterest Inc απολύει περίπου 150 εργαζομένους της, ή περίπου το 5% του συνολικού προσωπικού της, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg χθες Τετάρτη, εξέλιξη που ακολουθεί σειρά κατάργησης θέσεων εργασίας από πολλά μεγάλα ονόματα του κλάδου της τεχνολογίας το τελευταίο διάστημα, με σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους. «Πολλές εταιρείες παγιδεύονται από το παράδοξο της αύξησης των αριθμών «τώρα», έναντι της βελτίωσης των πωλήσεων για τα μελλοντικά τρίμηνα ή τα επόμενα χρόνια». – Tiffani Bova , ευαγγελιστής ανάπτυξης και καινοτομίας, Salesforce
 • Lenovo: Ο Σπύρος Πανταζόπουλος, μετά από 19 χρόνια στον ρόλο του Lenovo Finance Manager, συνταξιοδοτείται και παραδίδει τα ηνία της Οικονομικής Διεύθυνσης της Lenovo στην Μαρία Μπινίτσα, που μέχρι πρότινος είχε τη θέση της Finance Specialist στην εταιρεία. Η Μαρία Μπινίτσα, απόφοιτος του Deree College και του University of Strathclyde είναι ένα από τα παλαιότερα στελέχη της εταιρείας, με 16 χρόνια προϋπηρεσίας στην Lenovo Ελλάδας και Κύπρου.
 • Sony: Ο Chief Financial Officer της Sony, Hiroki Totoki, προάγεται σε μια θέση που θα του δώσει τη δυνατότητα να επιβλέπει όλες τις δραστηριότητες του ομίλου. Ο 58χρονος Totoki θα γίνει πρόεδρος και chief operating officer της Sony την 1η Απριλίου, ενώ ο σημερινός πρόεδρος, Kenichiro Yoshida, θα διατηρήσει τις θέσεις του ως chairman και chief executive officer.
 • NBG PAY: Στην NBG PAY εντάσσεται ο Αθανάσιος Τσαντίλης, στη θέση του Sales Analysis & Support Senior Manager. Σημειώνονταν πως, μέχρι πρόσφατα, συνεργαζόταν με την τη G4S Telematix, στο ρόλο του Εμπορικού Διευθυντή.

ΕΙΠΑΝ:

 • «Με έχετε ακούσει να λέω ότι ο καπιταλισμός χωρίς ανταγωνισμό δεν είναι καπιταλισμός. Είναι απλώς εκμετάλλευση.»
  Joe Biden, Πρόεδρος, ΗΠΑ
 • «Είμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον τώρα. Δεν περιμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, αλλά επίσης δεν νομίζω ότι θα επιστρέψει στο σημείο που ήταν πριν.»
  Mark Zuckerberg, CEO, Meta (μετά τη μείωση των κερδών της εταιρείας του)
 • «Η άσκηση της προεδρίας του BEREC ενισχύει τη δυνατότητα συμβολής μας στην κοινή προσπάθεια για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις σε όφελος των καταναλωτών και της αγοράς.»
  Κωνσταντίνος Μασσέλος, Πρόεδρος BEREC, Πρόεδρος ΕΕΤΤ
600x newsletter 29-12-22 sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
incites-teams

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

600x newsletter 13-1-23 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Χαμηλότερες από ότι υπολόγιζαν πολλοί ήταν οι συνολικές αποστολές smartphones κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 που καλύπτει και την περίοδο των Χριστουγέννων.
Τα νούμερα είναι τόσο χαμηλά που ανάλογη πτώση έχουμε να δούμε από το 2013.
Οι αριθμοί μεταφράζονται σε πτώση 18,3% σε ετήσια βάση για την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, η οποία είναι “η μεγαλύτερη πτώση σε ένα τρίμηνο”, όπως δήλωσε η έγκριτη IDC.
Γιατί συνέβη αυτή η πανωλεθρία; Όλα οφείλονται στην έλλειψη οικονομικής σταθερότητας και στην έλλειψη συνολικής ζήτησης από τους πελάτες για κινητά τηλέφωνα.
Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε φτάσει σε υψηλό όριο όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα, με τα νέα μοντέλα να έχουν ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με τους προκατόχους τους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα τηλέφωνα που έχουμε σήμερα έχουν φτάσει στο τελευταίο στάδιο εξέλιξής τους και στο μέγιστο δυναμικό τους.
Όχι, σημαίνει απλώς ότι οι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερη επιθυμία να αγοράσουν ένα καινούργιο τηλέφωνο, καθώς αισθάνονται πως δεν έχουν αρκετά σημαντικό λόγο για να το κάνουν.
Σε αυτό το σημείωμα, η IDC μοιράζεται επίσης ότι, κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος στις μέρες μας τείνει να συμβιώνει περίπου για 40 μήνες (σχεδόν 3,5 χρόνια) με μία συσκευή πριν καταλήξει να την αντικαταστήσει.
Η Nabila Popal, η διευθύντρια έρευνας της IDC, λέει ότι “δεν έχουν δει ποτέ αποστολές το εορταστικό τρίμηνο να είναι χαμηλότερες από το προηγούμενο τρίμηνο”.
Σύμφωνα με την Popal, αυτό μπορεί να αποδοθεί στην εξασθενημένη ζήτηση και στα υψηλά αποθέματα, με αποτέλεσμα οι πωλητές να μειώσουν δραστικά τις αποστολές.
Δεδομένου ότι τα ζητήματα εδώ επηρεάζουν γενικά όλους τους κατασκευαστές, παρόλο που είδαν μείωση περίπου 15% στις αποστολές, οι δύο μεγαλύτερες κατασκευαστές τηλεφώνων - Apple και Samsung έχουν διατηρήσει την πρώτη και τη δεύτερη θέση τους στην αγορά. Επίσης, στη χώρα μας και οι δύο εταιρείες πάνε εξαιρετικά.
cl8-sept-2019-600x80
Πριν από μερικές ημέρες, το γύρω του διαδικτύου έκαναν φήμες που ήθελαν την Coca Cola να λανσάρει ένα smartphone, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται με σιγουριά ο κατασκευαστής.
Οι υποψίες, βέβαια, έπεσαν στη Realme, αφού εικόνες που διέρρευσαν αποκάλυπταν μια συσκευή που έμοιαζε αισθητά με το Realme 10 Pro.
Μετά από αρκετές συζητήσεις, η συσκευή αποκαλύφθηκε και οι φήμες επιβεβαιώθηκαν.
Πλέον γνωρίζουμε μερικές λεπτομέρειες σχετικά με το Realme x Coca-Cola smartphone. Η συσκευή θα αποτελεί μια ειδική έκδοση του Realme 10 Pro 5G και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ινδία στις 10 Φεβρουαρίου.
Οι προπαραγγελίες έχουν ξεκινήσει στο επίσημο website της Realme στην Ινδία, παραμένει όμως άγνωστο αν θα δούμε την εν λόγω συσκευή κάποια στιγμή στην Ευρώπη.
Το Realme 10 Pro 5G Coca-Cola edition θα "ντυθεί" σε κόκκινο και μαύρο, όπως ήταν αναμενόμενο, και θα φέρει το logo της Coca-Cola στο πίσω μέρος.
Η Realme επίσης αποκάλυψε ότι η συσκευή θα συνοδεύεται και από μερικά special αξεσουάρ που "δένουν" με το Coca-Cola theme, όπως μια φιγούρα, αυτοκόλλητα, χρωματιστό πενάκι για την SIM και ειδική κάρτα γνησιότητας.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Παρά το γεγονός ότι η ιστορία του Facebook ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια, το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζει να αναπτύσσεται. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Meta.
Το Facebook έσπασε το "φράγμα" των 2 δισεκατομμυρίων χρηστών ημερησίως, καθώς τους τελευταίους μήνες κατάφερε να προσθέσει 16 εκατ. users.
Το Facebook βέβαια δεν είναι η πρώτη πλατφόρμα της Meta που έφτασε τα 2 δισ. χρηστών, αφού πρόσφατα και το WhatsApp άγγιξε το εν λόγω "μαξιλάρι". Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη πηγή διαφημιστικών εσόδων της εταιρείας συνεχίζει να μεγαλώνει, παρά το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον και τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο CEO Mark Zuckerberg αναφέρθηκε στην αλλαγή προσανατολισμού της Meta, που είχε αποτέλεσμα να χαθούν 11.000 θέσεις εργασίας.
Τα οικονομικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους είχαν θορυβήσει τους επενδυτές, οι οποίοι έβλεπαν τον επικεφαλής της εταιρείας να επενδύει τεράστια χρηματικά ποσά στο metaverse, εκφράζοντας ξεκάθαρα την πρόθεσή του για στροφή σε projects που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως και οι περισσότεροι τεχνολογικοί κολοσσοί αυτή την περίοδο.
Τα νούμερα όμως του τελευταίου τετραμήνου είναι ενθαρρυντικά, παρά τις απώλειες από το Reality Labs.
600x80 banner 29-12-22 sent
600x80 banner 13-1-23 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin